Aytaç öğretmen AİHM'e gidiyor

Abone ol

Danıştay'ın okul dışında başörtüsü taktığı için müdür olmasını engellediği anaokulu öğretmeni Aytaç Kılınç kararı içine sindiremedi. Kılınç hakkını AİHM'de arayacak.

Danıştay'ın çalıştığı okula gidiş gelişlerinde başörtü takmasını sakıncalı bulduğu anaokulu öğretmeni Aytaç Kılınç, hakkını aramak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)'ne kadar gitmeyi düşündüğünü söyledi. Kılınç, iki yıldır görev yaptığı Keçiören Sancaktepe İlköğretim Okulu'ndan çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılınç, "Danıştay'ın bu yönde karar vermesini beklemiyordum. Başörtüsü kişisel özgürlüğümdür. Kimse sokakta başımı örtmemi engelleyemez. Demokratik olan bu hakkımı sonuna kadar arayacağım" diye konuştu. "Temyize gidecek misiniz?" sorusuna, "Bakalım" diye yanıt veren Kılınç, "Gerekirse, AİHM'e kadar gitmeyi düşünüyorum" diye konuştu. Danıştay 2. Dairesi'nin verdiği kararın kendisini üzdüğünü belirten Kılınç, "Üzülüyorum ama mahkeme kararı olduğu için saygılıyım. Tabiî ki üzgünüm. Ancak kabul etmek durumundayım" dedi.

Okula girişinden derslerinin bitmesine kadar 5 saat boyunca okul bahçesinde bekleyen basın mensuplarına teşekkür eden Kılınç, "Biliyorsunuz devlet memuru olduğum için açıklama yapamıyorum" dedi. "Haberi ilk aldığınız da ne hissettiniz" sorusuna, Kılınç'ın yanıtı şöyle oldu: "Şok oldum. Halen etkisinden kurtulamadım. İnanın çok şaşırdım. Daha fazla konuşamıyorum. Beni görevden almak için zaten bahane arıyorlar." Okula başında bere ile giren Aytaç öğretmen okul çıkışında başı açık açıklama yaptı.

KARAR KESİN DEĞİL

Danıştay 2. Daire'nin başörtü yasağını sokağa taşıyan kararı, Danıştay İdare Dava Daireleri Genel Kurulu'nda (İDDGK) görüşüldükten sonra kesinlik kazanacak. Kararı, davacı Aytaç Kılınç'ın yasal süresi içinde temyiz etmesi bekleniyor. Haftada bir gün toplanan İDDGK'nın bu dava ile ilgili kararının en az 6 ayı bulabileceği tahmin ediliyor.

Sorun 28 Şubat damgası

Aytaç Kılınç'ın Danıştay tarafından haksız bulunduğu başörtüsü sorununun 28 Şubat uygulamasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Kınıç'ın görev yaptığı Gölbaşı Bayrak Garnizonu'ndaki Bayrak Anaokulu'na girişinde sıkıntı olan başörtülü fotoğrafın bulunduğu kimliğin 1994 yılında ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden aldığı Öğretmen Kimlik Kartı olduğu öğrenildi. 1994 yılında öğretmen kimlik kartlarına başörtülü fotoğraf kontrolü yapılmazken, 1998'de il Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından başörtüsü kontrolü yapılarak kimliklere soğuk damga vurulması zorunluluğu getirildi. Kılınç'ın 2001'de müdür olarak atandığı okula girişinde de 1994'te yasal olarak aldığı kimlik engel oldu.

Haber:   

Günün Önemli Haberleri