Aytaç Durak davasında sonuç çıktı!
Abone ol'Rüşvet kaseti’ davasında Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak hakkında hüküm açıklandı
İçişleri Bakanlığı’nca Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı
görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, kendisini koltuğundan eden
sürecin başlamasına neden olan ’rüşvet kaseti’
davasında ’kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini
alenen ifşa etme’ suçundan beraat etti. ’Hakaret’ suçundan
17 bin 500 lira para cezasına çarptırılan Durak bu cezasıyla ilgili
de mahkeme, ’hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar
verdi.
Aytaç Durak, 2010 yılının Mart ayında yapılan meclis toplantısında, bir akaryakıt istasyonuyla ilgili imar değişikliği konusunda 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı yapıldığını iddia ettiği ses kasetinin bir bölümünü dinletti. Rüşvet pazarlığına 7 meclis üyesinin adının da karıştığını iddia eden Durak, "Aramızda çürükler varsa ayıklamak görevimiz" dedi.
Bazı belediye meclis üyelerinin de bir dizi suçlama ve ithamlarda bulunması üzerine, Aytaç Durak 28 Mart 2010’da, İçişleri Bakanlığı’nca ’soruşturmanın selameti’ gerekçe gösterilerek açığa alındı.
5 YIL HAPİS İTMESİYLE DAVA AÇILDI
Durak hakkında ’hakaret ve kişiler arasındaki haberleşmenin
gizliliğini alenen ifşa etme’ suçlarından toplam 5 yıla kadar,
kasetteki kaydı yapıp Durak’a teslim ettiği ileri sürülen Fatma
Arzu Ceylan hakkında ’şantaj, gizlilik ihlalinde haberleşme
içeriklerinin kaydedilmesi’ suçlarından toplam 6 yıla kadar hapis
cezası istemiyle dava açıldı.
13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde süren davada, bugün karar verildi.
Karar duruşmasına katılmayan Durak, daha önceki duruşmada yaptığı savunmasında, belediyede bazı kişilerin rüşvet istediği yolunda duyumlar aldığını, daha sonra da diğer sanığın gelerek kendisinden rüşvet istendiğini ve elinde bununla ilgili kayıt olduğunu söylediğini anlattı.
Durak, "Ben de dinledikten sonra gereğinin yapılması için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundum. Daha sonra da dürüst olan arkadaşlarımın, daha çok dikkatli olmaları ve birbirlerini kontrol altında tutmaları için bir kısmını Meclis oturumunda dinlettim. Meclis üyelerini aydınlatmak ta belediye başkanı olarak benim görevimdir" dedi.
Söz konusu kaydı, kendi itibarını kurtarmak amacıyla Durak’a verdiğini öne süren, kayıtlarda rüşvet istenmesine muhatap olan Fatma Arzu Ceylan da kendisini şöyle savunmuştu:
"Aramızdaki konuşmayı kayda aldığımı Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer’e söylemiştim. O da Aytaç Durak’a söylemiş. Durak da, benden kaydı istedi. Ben de önce vermek istemedim. Savcılığa vermek kaydıyla kabul ettim. Ensanlarla benim aramdaki görüşmeleri iddia edildiği gibi kayıt altına alıp, bu kasetleri ’Savcılığa vereceğim, yasal yollara başvuracağım’ deyip menfaat temin etmeye yoluna gitmedim. Şantaj suçlamasını kabul etmiyorum."
DURAK’A PARA CEZASI
Mahkeme hakemi, yargılama sonucunda her iki sanığın ’kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme’ suçundan beraatına karar verdi.
Hakim, Aytaç Durak’ı ’hakaret’ suçundan 175 gün karşılığı adli para cezasına çarptırdı. Sonra da bu cezayı 17 bin 500 lira adli para cezasına çevirerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Daha önce Durak’ın savcılığa verdiği ses kasetiyle ilgili olarak CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Esendemir ile kasetteki kaydı yapıp Durak’a verdiği iddia edilen Fatma Arzu Ceylan, Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ’rüşvet almak ve vermek’ davasında beraat etmişti.