AYM'den memuru sevindirecek karar! O uygulama iptal

Abone ol

AYM, memuriyet mahalli dışında geçici görevlendirilen kamu görevlisine ödenecek konaklama giderinin, on gün süreyle sınırlandırılmasını anayasaya aykırı buldu ve iptal etti.

AYM'den geçici görevlendirilen memurları mutlu edecek güzel haberler geldi.

Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'nin başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi (AYM) geçici görevlendirilen memurların sorunlarına çözüm olacak bir karara imza attı.

Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

'SOSYAL HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRI'

HARCIRAH NEDİR? Başkası adına iş yapanların bu işleri sırasında yapmak durumunda oldukları harcamaları karşılamak için düşünülen ve uygulanan kaideler ve prensipler. Kelime manası "yol harcı", "yol parası", "yolda harcanmak üzere verilen" demektir. Türk hukuk sisteminde ise, Harcırah Kanunu’nda ifadesini bulmuştur.

 AYM, Anayasa'nın 2. maddesindeki sosyal hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 33. maddesinin (d) fıkrasında yer alan, "…ve her defasında on gün ile sınırlı olmak…" ibaresinin iptaline karar verdi. AYM kararda; teftiş, denetim ve inceleme yetkisine sahip personelin bu kapsamdaki görevlendirmelerinde harcırahta 10 günlük sınırlama uygulanmamasını ve tamamının karşılanmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğuna vurgu yaptı. İptal kararı ile harcırahtaki eşitsiz uygulama kaldırılmış oldu.

MEMURA KÜLFET OLUYORDU

AYM kararında, geçici görevlendirilme sebebiyle asıl görev yeri dışında konaklamak durumunda kalan kamu görevlilerinin, maddi açıdan belli bir külfetle karşı karşıya kalmaları ve bu külfetin, kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanması nedeniyle kamuca karşılanması gerektiğini belirtildi. Konaklama giderinin ödenmesini on gün ile sınırlayan itiraz konusu kuralın, sosyal hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığına hükmedildi

Günün Önemli Haberleri