AYM'den flaş Hanefi Avcı kararı
Abone olAnayasa Mahkemesi, Hanefi Avcı'nın haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, Devrimvi Karargah Örgütü ve Oda TV
davalarının tutuklu sanığı Hanefi Avcı'nın 14 ay önce yaptığı
başvuru karara bağladı. Mahkeme, Hanefi Avcı'nın haklarının ihlal
edildiğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve
sanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine
oy birliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için
sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.
Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, bugün görüştü.
Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.
Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.
Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı.
BALYOZ DAVASINDA KİM NE KADAR CEZA ALMIŞTI?
BİR FLAŞ KARAR DA HANEFİ AVCI İÇİN
Anayasa Mahkemesi, Devrimci Karargah Örgütüne yardım suçundan 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası alan, Odatv Davası kapsamında yargılaması devam eden eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın haklarının ihlal edildiğine karar verdi
Yüksek Mahkeme heyeti, 4 yıldır tutuklu bulunan Hanefi Avcı'nın bireysel başvurusunu da sonuçlandırdı. Heyet, Avcı'nın haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
ŞİMDİ NE OLACAK? BALYOZ AVUKATLARI KONUŞTU
Balyoz Davası sanıklarının avukatları, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun 17 üyesinin oy birliğiyle aldığı kararı değerlendirdi.
Avukat Celal Ülgen, Anayasa Mahkemesi'nin sadece hak ihlalini
tespit ettiğini, tahliye kararı vermediğini belirterek, bu nedenle
sanık avukatlarının yarın sabahtan itibaren tahliye kararı ve
yargılamanın yenilenmesini içeren dilekçeleri yerel mahkemeye
vermeleri gerektiğini söyledi. Ülgen, "Sonuç olarak 230 Balyoz
hükümlüsü komutan çok kısa zamanda tahliye olacak. Türkiye yeni
döneme giriyor. Türkiye'de bir yargı kaosu bütün egemenliğini
sürdürmüş ve şimdi yavaş yavaş onu geri almaya başladık" diye
konuştu.
ENGİN ALAN'IN AVUKATI TAHLİYE İSTEYECEK-
TIKLAYIN
Yargılama sürecinde dile getirdikleri konuların hepsinin yeni yargılama sürecinde gündeme geleceğini ifade eden Ülgen, şunları kaydetti:
"Dijital veriler gerçekmiş gibi kabul edildiği için, adil yargılama hakkının ihlaline sebebiyet veriyor. Tanıkların dinlenmemesi ise savunma hakkının ihlali oluyor. Çünkü savunma hakkının tam ve eksizsiz kullanılması için yargılanan tarafın gösterdiği bütün delileri toplamak zorundasınız. Eğer bunları toplamamışsanız ya da eksik toplamışsanız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ölçütlerine göre bu resmen bir savunma hakkı ihlali oluşturuyor. Bu, hem Anayasa'ya hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin kararı son derece yerindedir."
KUMPASIN TESPİTİ
Avukat Haluk Pekşen de kararı, "Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde kurulmuş kumpasın tespiti" olarak değerlendirdi. Dijital delillerin, delillerin tamamını içerdiğini söyleyen Pekşen, gerekçeli kararın yerel mahkemeye ulaşmasının ardından, yeniden yargılama sürecinin başlayacağını ifade etti.
Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden yeniden yargılama süreciyle tahliye talebinde bulunacaklarını, böylece tahliye sürecinin başlayacağını söyleyen Pekşen, "Siyasal tarihi yargı eliyle yazamazsınız. Siyasal tarihi tarihin kendisi yazar. Bu kumpaslar adaleti topallatmıştır ama adaletin kör olmadığını herkes gördü" dedi.
MAHKEME ÖNÜNDE KUTLAMA
Öte yandan Balyoz kararının ardından sanık yakınları Anayasa Mahkemesi önünde toplanan sanık yakınları kararı kutladı. Bir süre önce Anayasa Mahkemesi önünde adalet nöbeti eylemine başlayan Balyoz davasında yargılanan subayların avukatı Şule Nazlı Erol, "Ben Türk adaletine güveniyordum. Kararlarından dolayı Türk adaletine teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) delegesi emekli Cumhuriyet Savcısı Avukat Türker Tök, AYM tarafından çıkan karara ilişkin, “Biz baştan beri bu davaların bunların sağlam verilere dayanmadığını yurt içinde, yurt dışında bilirkişi raporları alındığını söyledik. AYM tarihe geçecek bir karar vermiştir. Adalet bütün yurttaşlara lazımdır.” diye konuştu.