AYM'den devletin zirvesini ilgilendiren 2 kritik karar
Abone olAYM, İç Güvenlik Paketi ve Cumhurbaşkanına örtülü ödeneğin iptali için açılan davaları inceleyip usule uygun buldu. Davalarda esasa geçildi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) bu sabah İç Güvenlik Paketi ve Cumhurbaşkanına örtülü ödeneğin iptali için açılan davalar hakkında karar verdi. AYM, mecliste büyük tartışmalara yol açan İç Güvenlik Paketi’ne yönelik CHP tarafından açılan iptal ve yürütmeyi durdurma davası ile ilk kez Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek verilmesini öngören düzenlemenin iptali istemiyle açtığı iki ayrı davanın ilk incelemesini yaptı ; davalarda esasa geçilmesine karar verdi.
İç güvenlik Paketi, 27 Mart’ta Meclis’ten geçirilip, 4 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe sokulmuştu. AYM ayrıca, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden çocukların cinsel istismarını düzenleyen TCK'nın 103. maddesinin iptali için yapılan başvurunun da ilk incelemesini yaptı ve eksiklik görmeyerek, kabul etti.
Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, AYM’nin esasa geçme kararı vermesiyle birlikte bu kritik üç başvuru da önce AYM raportörüne verilecek. Raportör esastan raporunu hazırladıktan sonra AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde başvuruları esastan görüşecek.
ÇOCUK GELİN BAŞVURUSUNA DA ESASTAN İNCELEME
AYM, kritik 'çocuk gelin' başvurusunu da esastan görüşmeye karar verdi. Mahkemenin talebi esastan da görüşülüp düzenleme iptal edilirse, 15 yaşından küçüklere tecavüz ettikten sonra evlenenlere ceza verilmemesinin yolu açılacak.
Batman’da 7 yıl önce 15 yaşından küçükken evlendirilen bir kadın, aralarında çıkan bir kavga nedeniyle kaynanasını şikayet etmek için karakola gitti. Karakolda, üç çocuk annesi şikayetçi kadının 15 yaşından küçükken, çocuk yaşta evlendirildiği ortaya çıkınca adli süreç başlatıldı ve kadının kocası hakkında, “çocukların cinsel istismarı” suçundan dava açıldı. İddianamede sanığın Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesine göre 8 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Davaya bakan Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi kadının, kocasından herhangi bir şikayeti olmadığını, kendi rızasıyla evlendiğini, kocasının hapse girmesi halinde çocuklarının babasız kalacağını belirterek kocasına ceza verilmemesini talep etti. Sanık kocanın avukatı da TCK’nın çocuk istismarına ilişkin düzenlemesinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını talep edince, yerel mahkeme, avukatın talebini kabul etti. Mahkeme, maddenin iptali için AYM’ye başvurdu.
ESASTAN İNCELEME NE ANLAMA GELİYOR?
Anayasa Mahkemesi An.md 148 kapsamında kendisine somut veya soyut norm denetimi yolarıyla intikal ettirilen normların, öncelikle o normun anayasa da belirtilen şekil şartlarına uygun olup olmadığını denetler. Anayasa değişikliklerinde ivedilikle görüşülemeyeceği, teklif ve kabul yeter sayıları açısından anayasadaki bu şekil kurallarına uygun olup olmadığı kanunlarda ise son oylama çoğunluğuna uyulup uyulmadığı gibi hususlarda şeklen denetim yapmak AYM'nin asli görevidir. Eğer intikal ettirilen norm anayasada sınırlı sayıda ve sarih biçimde sıralanan bu kurallara uyuyorsa işte o zaman ilgili normun esastan yani anayasanın bütünsel bir bakış açısıyla diğer normlarıyla çelişip çelişmediğine bakılır.