Ayeri'den Köyatası'na "ayar"

Abone ol

Akşam'ın TV yazarı Burhan Ayeri köşe komşusu Meriç Köyatası'na yanıt veriyor. Ayeri, Köyatası'nın yazıları için "sataşma" ifadesi kullanıyor. Köşeler kızışıyor...

İki yazar arasındaki tartışmanın nedeni Gaziantep. Meriç Köyatası Antep'e dair yazdı. Aralarda da Ayeri'ye göndermeler yaptı. Şimdi söz 'de.

Yazı: Burhan Ayeri
Kaynak:  

Gecikmiş bir yanıtla başlamak istiyoruz. Oda komşumuz Meriç Köyatası’na bir şeyler oldu. Ekonomi uzmanlığını bile ikinci hatta üçüncü plana attı. Hemen hemen Gaziantep’e yerleşti diyebiliriz. Hani o müthiş mutfak zenginliğinden bahsedip kalsa sesimiz çıkmayacak. Satır aralarında bize gönderme yapmayı ihmal etmeyince tepemiz attı. Doğrusu bu ilin hayatımızda önemli yeri var. Dayımızın ilk görev yerlerinden. Yedek subaylık dönemimizde ‘Özel kura’ beklerken bu ili çekmiş, vatani görevimize Gaziantep’te başlamıştık.

Meriç, köşesinde sıraladığı için bunları tekrarlamak istemiyoruz ama hiçbir zaman unutmadığımız üç önemli yiyecek var. Kiloyla satılan ve adına ‘Özel’ denilen küçük lahmacunlar. Acur dolması ve Güllüoğlu’nun ‘Adı ne olursa olsun’ tatlıları. Burada bir anımızı yazmak istiyoruz. Yeni Orduevi’nde kalıyorduk. Isparta’lı eczacı, Osmancık’lı diş hekimi iki arkadaşla kalktık saunaya gittik. Girerken tartıldık. Ama ne sauna... Arada müthiş ayranlar-Susurluk’a tur basar-fındık lahmacunlar ve sonunda ‘Gelin Bohçası’ tatlısı yedik. Çıkarken tartıldığımızda 250 ile 400 gram arasında ağırlaşmıştık.

Yıllardır alkol ve şeker yasağımız var. Ancak o ‘Boğma rakılar’ın tadı hâlâ damağımızda. Bazılarına inanması güç gelecek ama, bizim sekreter hanım elinde bir torbayla yanımıza geldi. İçinden ‘Mercan Rakısı’ çıktı. Bu ‘TARİŞ-TAT’ üretiminin yanında iki bardak ve bir de kitap var. ‘Vefa Zat’ imzalı yayının adı ‘Âdâbıyla Rakı ve Çilingir Sofrası’. Hani kitabı okuyup, merhum klarnet ustası ve bestekâr Şükrü Tunar’ın bestesi “Bir zamanlar maziye bak ne kadar şendik”i mutlaka söyleyeceğiz. Gelen Mercan’ı hediye etmek için iki ismi hatırladık. Sonunda ‘Onun hakkını Turgay Renklikurt Hoca verir’, deyip kendisine yolladık. Kalite kontrol bilgilerini sonra alırız. Nasılsa, şişenin dibine ‘Test edilip, onaylandı’ mühürünü basacaktır.

Görüyor musunuz, nerelerden nerelere geldik. Meriç Köyatası’nın sataşmasından yola çıktık. Buralara kadar uzandık. Konu mide ve ‘Aslan Sütü’ olunca, Aydın Boysan Ağabeyimiz’e selam yollamayı unutmayalım. Biz ne mi içiyoruz? Tabii ki çay. Hem de tatlandırıcıyla. Haydi size bir şarkı daha. Bu da Orhan Gencebay’dan ‘Batsın Bu Dünya’...

ÖZEL NOTLAR: ‘Gizli Kahramanlar’ adlı yazımız olağanüstü ilgi topladı. Ali Yayla, bazı isimlerin daha açıklanmasını istemekte. Bu kardeşimize ‘Zamanı var’ demekle yetineceğiz. Bir de yürek acısını dile getirmek istiyoruz. Bu ülkenin en değerli görevlilerinden biri ‘Kötü Kadın’ diye damgalanıp, toprağa verildi. Ona rahmet ve ailesine başsağlığı dilerken, içimiz yanıyor. Diyarbakır’dan yazan Ahmet Fırat, Fransız ekranı TV-5’in Türkiye’yi parçalayan haritasını bizim Kanal-7’nin sadece ‘Gaf’ olarak nitelendirmesine bozuk. Fırat bir de Star’ın ‘Erkek Tarafı’ adlı dizisinde sabah namazı kılan adama ‘Spru yapıyor’ denilip, dalga geçilmesini protesto etmekte. Eindhoven’den İbrahim Ural-Fenerlist Üyesi- Beşiktaş’ın Çarşı Grubu’na bindirmekte. “İstanbul Valisi, 136 Fenerbahçe taraftarını polise dövdürdüğü için istifa etmeli” demeyi de unutmuyor.

Ata
Günün Önemli Haberleri