Ayeri'den 'kolpa' tarifi
Abone olArgo üzerine yazı yazanlar kervanına Burhan Ayeri de katıldı. Ayeri, kolpa sözcüğünü aslının 'kolpo' olduğunu söyleyerek, eski kahvehane kültüründen örnekler verdi.
Alaattin Çakıcı'nın 'kolpaya düştük' sözünün ardından argoya merak saran medya üzerine bir yazı döşenen Burhan Ayeri, 'kolpa' kelimesinin aslının 'kolpo' olduğunu söyledi.
Ayeri'nin İstanbul folkloruna ışık tutan yazısı:
Oyunun galibi
Pek çok köşe yazarımız bu ara 'Argo Lugatlara' merak sardı. Bu konuda yıllar önce yayınlanmışlar bile tozlu sahaf raflarından inmekte. Tabii hepsinin amacı Alaattin Çakıcı'nın 'Kolpaya düştük' lafına açıklık getirebilmek. Bu kelimenin aslı 'Kolpo'. Ancak yine eski bir deyimle 'Galad-ı meşhur, lugat-ı fasihden aftaldır'ı -Tanınmış olduğu haliyle söylenenler, en ayrıntılı sözlükten daha geçerli- akla getiriyor. Mahalle kültürü, daha doğrusu kahvehane görgüsü olanlar, özellikle pişti ya da pişpirik denen oyunda iki tip uygulama olduğunu hatırlar. Bunlardan birine 'Kolpalı' adı verilir. Eşli oynandığında, rakibin elinde aynı kağıttan iki tane olduğunu hissedenler, eğer bunlardan birine sahipse ilk atılanı es geçer. Yani almaz. Ne zamanki ortağı vale veya tutan kağıtla yerdekileri temizlerse, bir el önce 'Kolpa geçtiği' kağıdı bekler. Sağlam, bir şey olmaz diye atıldığında 'Piştiyi yapar'. Görüldüğü gibi Alaattin Çakıcı'nın kahve, hatta kumarhane kültürü var. Bu olaya bulaşan devlet görevlilerinin de bu konuda bilgi sahibi olduğu anlaşılıyor. Ekranlarda bu işin nasıl sonuçlanacağı tartışılıp, konuşuluyor. Görünen o ki, iki önemli makam sahibi de 'Kolpaya geldi'. Yani, her ikisi de yolcu gibi. Bu 'Pişti oyununu' sonuçta, hiç hesapta yokmuş gibi gözüken Başbakan Erdoğan kazanacak. Kolpa ona yaradı.
Yazı: Burhan Ayeri
Kaynak: Akşam