Aydınlık yatak odaları 'kilo aldırıyor'
Abone olBilim insanları, 113 bin kadın üzerinde yaptıkları araştırmada 'aydınlık yatak odalarının kilo alma riskiyle bağlantılı' olduğunu söylüyor. Araştırmacılar bu kanıya, ışık ve vücut saati arasında bağlantıyla varıyor.
Bilim insanları, çok ışık alan aydınlık odalarda uyumanın 'kilo
alma' riskiyle bağlantılı olduğunu ifade ediyor.
Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, gece yatak odalarında "etrafı görebilecekleri kadar ışık olan" kadınların bellerinin daha kalın olduğunu söylüyor.
Fakat araştırmacılar, 'kalın perdeli odalarda uyunması veya ışıkların kapalı tutulması' yönünde tavsiye verebilmek için henüz yeterli kanıt olmadığını da ekliyor.
Amerikan Epidemiyoloji Dergisi'nde yayımlanan araştırma 113 bin kadın üzerinde yapılan incelemeleri derliyor.
Araştırmaya katılan kadınlardan yatak odalarındaki ışık
seviyesini belirlemek için şu şıklardan birini seçmeleri
istendi:
- Okuyabilecek kadar aydınlık
- Okumak için yeterli değil ama odanın içini görebilecek kadar aydınlık
- Odanın içini görmek için yeterli değil ama elini görebilecek kadar aydınlık
- Elini göremeyecek kadar karanlık veya uyku maskesiyle uyurum
Cevaplar, obezitenin bazı seviyeleriyle karşılaştırıldı. Aydınlık odalarda uyuyan kadınların vücut kitle endeksi ve bel kalça oranının daha yüksek, bel çevresinin ise daha kalın olduğu görüldü.
BBC'ye konuşan Kanser Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Anthony Swedlow, "Bu kadar geniş bir grup içinde, gece fazla aydınlık bir mekânda bulunmak ile aşırı kilo alımı ve obezite arasında bir bağlantı olduğu anlaşıldı" dedi.
Swedlow, "Fakat odanızı daha karanlık hale getirmenin kilonuzda bir fark yaratıp yaratmadığını tespit edebilmek için ise henüz yeterli kanıt yok" diye ekledi.
Bu veriler, ışığın vücut saatini olumsuz etkilemesiyle açıklanabilir. Aydınlıkken vücut daha aktif oluyor, karanlık iken ise dinleniyor.
Işık, ruh halini, fiziksel gücü ve hatta 24 saat döngüsünde yemekleri sindirme şeklimizi bile etkiliyor.
Yapay ışığın uygu hormonu melatonin üretimini geciktirdiği biliniyor.
Surrey Uyku Merkezi'nden Prof. Derk-Jan Dijk ise yatak odalarını daha karanlık hale getirmekte bir sakınca olmadığını söylüyor.