Ayasofya'da sahur komşuyu rahatsız etti
Abone olTRT Diyanet, özel izinle Ramazan ayı boyunca Ayasofya'dan "Bereket Vakti Ayasofya" adlı sahur programı gerçekleştirecek. Programın ilk bölümü Yunanistan'da tepkilere neden oldu.
TRT Diyanet TV Ramazan ayı boyunca Ayasofya'dan 'Bereket
Vakti Ayasofya' adlı sahur programını ekranlara getirecek.
Programın ilk konuğu Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle Ayasofya'da ilk
sahuru idrak ettiklerini belirten Görmez, büyük heyecan duyduğunu
söyledi. Yunanistan'dan ise programa tepki geldi.
TRT Diyanet'in sahur programı Bereket Vakti'ne konuk olan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ayasofya'da gerçekleştirilen yayının ardından açıklamalarda bulundu.
GÖRMEZ: BÜYÜK HEYECAN DUYDUM
Diyanet İşleri Başkanlığının Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan
aldığı izinle Ayasofya'da ilk sahuru idrak ettiklerini dile getiren
Görmez, bundan büyük heyecan duyduğunu vurguladı. Görmez, "Burası
nice ilim adamları, nice edebiyatçılar, nice büyük insanlar
yetiştirmiş bir mekan. Fetih-i mübinden bugüne kadar, bu yüzyılın
başına kadar burada secdeyi Rahman'a varmış bütün büyüklerimize
bütün ecdadımıza Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
YUNANİSTAN RAHATSIZ OLDU
Sahur programı ‘Bereket Vakti Ayasofya’ Yunanistan'ın ise tepkisini çekti. Rus haber ajansı Sputnik'in haberine göre Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na yakın kaynaklar “Türk devlet televizyon kanalı TRT’nin program yaparak hergün Ayasofya’da Kur’an okunacağı yönündeki açıklaması, başka bir dönemden gelen bir açıklamaya benziyor” değerlendirmesi yapıldı.
Haberde, kaynakların “Bu tür hareketler anakronik ve anlaşılamaz hareketlerdir ve dünya kültürel mirasının sembolü olan dinî eserlere yönelik saygı eksikliğini göstermektedir” dediği belirtildi.
KIŞKIRTICI DEDİLER
Muhalefetteki Yeni Demokrasi de bir açıklama yayınlayarak Ayasofya’nın Ortodoks Hristiyanlar için önemine vurgu yaptı. Ayasofya’nın müze olarak hizmet verdiği de anımsatılan açıklamada, “Bu hareket kışkırtıcı, anlaşılmaz ve dünyanın dört bir yanındaki Ortodokslara karşı saygı eksikliğinin bir göstergesidir; bu da Türkiye’nin Avrupa süreciyle uyuşmamaktadır” denildi.
Nehir Partisi’nden (Potami) yapılan açıklamada ise “Ayasofya’nın kullanımının değiştirilmesi için binlerce imza toplanıyor ve bunun Türkiye’nin resmi olarak düşmanca olarak algıladığı Batı’nın girişimlerine karşı yapılan hamleler olduğuna dair yoğun söylentiler bulunuyor. Bu yönlendirmelerin hedefinde ise 900 yıl boyunca Ortodoksluğun en yüksek kilisesi sayılan, 500 yıl boyunca cami 1934 yılından bu yana ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in kararıyla müze olarak işleyen bir anıt bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.