Ayaş Sincan tren seferi hizmete başladı
Abone olBakan Yıldırım Ayaş ile Sincan arasında sefer yapacak 32 banliyö trenini hizmete açtı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Türkiye Cumhuriyeti tarihinin son 60 yılında ilk defa yatırım ödeneği, yapıldığına dikkat çekerek, "Bu sene demiryollarının 3 milyar TL tutarında bir yatırım ödeneği var. Yetmezse buna daha da ilave edeceğiz'' dedi.
Bakan Yıldırım Ayaş ile Sincan arasında sefer yapacak 32 banliyö trenini hizmete açtı. Binali Yıldırım, törendeki konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2003'te başlattıkları demiryolu kalkınma hamlesinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, ''Bugün bitirdiğimiz ve devam eden projelerin toplam uzunluğu 2 bin 500 kilometreyi buluyor. 1950-2003 arasında yıl başına sadece 13 kilometre demiryolu yapıldığını düşünürseniz, 7 yılda 2 bin 500 kilometre demiryolunun neleri yapmaya
başladığımızı gösteren ön önemli ölçüdür'' dedi. Yıldırım, trenlerin Ayaş-Sincan hattında 10 binlerce Ankaralıya hizmet vereceğini belirterek Trenlerde her türlü konforun bulunduğunu kaydetti. Yeni hatlar da yaptıklarını belirten Binali Yıldırım, demiryollarında devam eden projelerin yaklaşık 15 milyar dolar tutarında olduğunu belirtti. Yıldırım, ''Türkiye Cumhuriyeti tarihinin son 60 yılında ilk defa yatırım ödeneği, demiryollarına karayollarından daha fazla konulmuştur. Bu da demiryollarına verdiğimiz önemin bir başka göstergesidir. Bu sene demiryollarının 3 milyar TL tutarında bir yatırım ödeneği var. Yetmezse buna daha da ilave edeceğiz'' diye konuştu. Yıldırım, ''Artık Ankara'da seyahat, bir çile olmaktan bir zevke dönüştü. Hep bir şey söylüyoruz, insanı yücelt ki devlet yücelsin. Ne yapıyorsak vatandaşlarımız, insanımız için yapıyoruz'' diye konuştu.
Demiryollarının geçmişte ihmal edildiğini belirten Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
" Demiryolları gerek Osmanlı döneminde, gerekse Cumhuriyetimizin ilk kuruluş yıllarında ülkemizin kalkınmasında, refah ve zenginliği yakalanmasında çok önemli bir görev ifa etti. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yapılan demiryolu seferberliği, Onuncu yıl marşına konu oldu. Ancak 1950'den itibaren karayolu ağırlıklı politikaların öncelikli hale gelmesi ve motorlu araçların hayata girmesiyle birlikte demiryollarında gelişmenin yavaşladığını, hatta 2000'li yıllarda durma noktasına geldiğini görüyoruz.
Demiryollarına yeni yatırımı bir tarafa bırakalım mevcut hatların bakımı, yenilenmesi bile mümkün değildi. Bu haliyle demiryollarını bırakamazdık. Ya demiryollarını tamamen kapatıp, faaliyetini durduracaktık ya da ayağa kaldırmak mecburiyetindeydik. Cumhuriyetimizin kurulmasına çok büyük katkı sağlamış, Kurtuluş Savaşımızın silahını, askerini taşımış bu stratejik, asırlık kuruluşumuzu şüphesiz hiç kimsenin daha fazla ihmal etmeye, gözden çıkarmaya hakkı yoktu.''
Bakan Yıldırım, bir yandan yeni hatlar yaparken, diğer yandan eski hatları yenilediklerini belirtti. Bugüne kadar 4 bin kilometre demiryolu hattını yenilediklerini söyleyen Yıldırım, yeni hat yapımı için ise en az 1 milyar lira harcama yapıldığını dile getirdi.
'SİNCAN, KEÇİÖREN VE ÇAYYOLU METROSU
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da yaklaşık 50 yıllık bir ihmalden sonra hükümetin demiryollarına hak ettiği önemi verdiğini ve tarihinde çok az görülen büyüklükte kaynak ayırdığını kaydetti. Konuşmaların ardından Binali Yıldırım, yeni banliyö trenlerini hizmete soktu. Trenle Ankara Garı'ndan Gazi istasyonuna kadar seyahat eden Bakan Yıldırım, yolcularla sohbet etti, treni beğenip beğenmediklerini sordu. Bakan Yıldırım, bir gazetecinin büyükşehir belediyelerinin yapımı yarım kalan şehir içi raylı sistemleri ve metrolarına ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:
''Yeni yasa çıktı. Ulaştırma Bakanlığı, şehir içi raylı sistemleri de yapabilecek. Önceden sadece şehirlerarası ve şehirleri transit geçen raylı sistemler yapabiliyorduk. Yeni yasayla şehir içi raylı sistemler de Ulaştırma Bakanlığı yetkisi içine alındı. Belediyeler bunlara başlıyor, tamamlamakta zorlanıyorlar. Bu yüzden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyuldu. İnşaatı devam eden Sincan, Keçiören ve Çayyolu gibi hatların tamamlanmasına öncelik vereceğiz. Görüşmelerimiz var. Hatlar devralınacak ve kısa sürede yapımı tamamlanacak.''
Her türlü konfora ve güvenlik sistemine sahip yeni banliyö trenlerinin azami hızı saatte 140 kilometre. 173 koltuk bulunan tren 747 yolcu kapasitesine sahip.
Trenler yolcuların daha güvenli seyahat edebilmesi için kapalı devre kamera sistemiyle donatılmış. Kabinlerdeki kameralardan alınan görüntüler kumanda kabininde makinistler tarafından izleniyor ve kayıt altına alınıyor. Trenlerin hem makinist kabinleri hem de yolcu bölümlerinde klima bulunuyor. Bu sayede ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor.