Ayakparmağından dirsek yaptılar
Abone ol4 yaşındaki çocuğun doğuştan dirseği oynamıyordu. Bu ameliyatı ilk kez Türk doktorları gerçekleştirdi.
Antalya'da doğuştan sağ kol dirseği hareket etmeyen 4 yaşındaki Mahmut Gümüş'e, sol ayağının ikinci parmağı, mikrocerrahi yöntemle damarlarıyla birlikte nakledildi. Gümüş'ün, dünyada ilk kez yapıldığı belirtilen bu ameliyattan 6 hafta sonra dirseğini kullanabileceği açıklandı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı, doğuştan sağ kol dirseği hareket etmeyen Gümüş'ü 1 yıl önce izlemeye aldı.
Hiçbir cerrahi müdahalenin yapılamadığı dirsek için bir araya gelen Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ile Ortopedi Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Tüzüner, bir ilke imza attı. İki bilim adamının başkanlığındaki ekip, 4 saat süren operasyonla, minik Mahmut'un sol ayak parmaklarından ikincisini dokusu, eklemleri ve damarlarıyla birlikte alıp, sağ kol dirseğinin olduğu bölgeye nakletti.
Mikrocerrahi yöntemle yapılan ameliyatın ardından normal servise çıkarılan Mahmut Gümüş'ün sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Mahmut'un, 6 hafta sonra dirseğini ilk kez hareket ettirip kullanabileceği belirtildi.
GELİŞİMİ İZLENECEK
Mikrocerrah Doç. Dr. Özkan, daha önce çaresiz kaldıkları dirsek hareketsizliği için, hareketli bir dirsek elde etmeye yönelik bir eklem transferi planladıklarını söyledi. Doç.Dr. Özkan şu bilgileri verdi:
“Amacımız Mahmut'un oynak, hareketli bir dirsek eklemi kazanmasını sağlamaktı. Bunu başardık. Bu operasyonun dünyada ilk olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede hasta sağ elini çok rahat ve işe yarar şekilde kullanabilecek. Yemek yiyecek, hatta düğme ilikleyebilecek. Çok ender görülen vakaya ayak parmağından oynak yeri ve dokuları, damarları birlikte canlı olarak naklettik.”
Prof. Dr. Tüzüner ise, “Ameliyatın küçük yaşta yapılması avantaj. Hastamıza ileri yaşlarda da ameliyat yapmamız gerekebilir. Hastanın gelişimini izleyip buna ortak karar vereceğiz" dedi.