Avustralya radyosu: Yasaları çiğnemedik

Abone ol

Cambridge Düşesi Catherine'in tedavi gördüğü hastaneyi arayıp telefonu açan hemşireyi kandıran Avustralya radyosu, söz konusu hemşirenin intihar etmesini 'trajedi' diye niteledi. Ama radyonun sahibi, herhangi bir yasanın çiğnendiğini düşünmüyor.

Cambridge Düşesi Catherine'in hamilelikle ilişkili ağırı mide bulantısından tedavi gördüğü hastaneyi arayıp Kraliçe ve Prens taklitleri yaparak aldığı bilgileri yayınlayan Avustralya radyosu, telefonu açan hemşirenin intihar etmesini 'trajedi' diye niteledi.

Sydney'de yayın yapan 2Day FM'in sahibi olan Southern Cross Austereo şirketinin yönetim kurulu başkanı Rhys Holleran, olayın arkasındaki Mel Greig ve Michael Christian adlı DJ'lerin, 46 yaşındaki hemşire Jacintha Saldanha'nın intiharından "çok kötü etkilendiklerini" söyledi.

Melbourne'da bir basın toplantısı düzenleyen Holleran, bununla birlikte, "DJ'lerin yaptıklarıyla herhangi bir yasanın çiğnenmiş olduğunu düşünmediğini" de ekledi.

"Bu, önceden tahmin edilemeyecek ve bizleri çok derinden üzen trajik bir olaydır. Ama, radyoların telefonla birilerini işletmesi, onlarca yıldır yapılan birşey. Dünyanın her yerinde yaplır. Kimse yapılanın böyle bir sonuç doğuracağını tahmin edemezdi." diyen Holleran, Mel Greig ve Michael Christian'ın radyo programının süresiz olarak yayından kaldırıldığını açıkladı

Greig ve Christian, Salı sabahı erken saatlerde hastaneyi arayarak Kraliçe 2. Elizabeth ile Prens Charles'ın taklit edip Cambridge Düşesi Catherine'ın sağlık durumu hakkında bilgi almışlar ve bu konuşmayı kaydetmişlerdi. Görüşme, radyonun avukatlarınca değerlendirilmiş, ardından da yayınlanmıştı.

Olayın meydana geldiği Salı günü, Kral 7. Edward Hastanesinin yönetim kurulu başkanı John Lofthouse, kendisine, Avustralya radyosunun yasaları çiğnemiş olabileceği görüşünün iletildiğini bildirmişti.

Olay sırasında nöbetçi hemşire olan Jacintha Saldanha, resepsiyonda kimse bulunmadığı için sabah saat 05.30'da gelen telefonu cevaplamıştı. Saldanha, telefonu düşesin hemşiresine bağlamış, diğer hemşire de, Kraliçe ile Prens olduğunu zannettiği iki DJ'e, hamile olan Kate'in sağlık durumuyla ilgili ayrıntıları anlatmıştı.

2Day FM, Pazartesi gününe dek yayınlarındaki reklamları da kaldırdı. BBC muhabiri Duncan Kennedy, bu kararın hürmet işareti olarak alındığını ama aslında Avustralya'nın en büyük süpermarket zincirinden birinin de dahil olduğu çeşitli şirketlerin radyodan reklamlarını çekmiş olduklarını; radyonun yaratılan tahribatı sınırlı tutmak ve daha fazla kötü şöhrete sahip olmamak için bu şekilde davranıyor olabileceğini kaydediyor.

Evli ve iki çocuk annesi olan hemşire Saldanha'nın ailesi, büyük bir acı içinde olduklarını açıkladılar ve medyadan, özel hayatlarına saygı gösterilmesini istediler.

Cambridge Dükü ve Düşesi de, dün yayımladıkları açıklamada hemşire Jacintha Saldanha'nın ölümünden büyük üzüntü duyduklarını duyurmuşlardı.

St. James Sarayı'ndan yayımlanan bildiride, Kral 7. Edward Hastanesinde Dük ve Düşese son derece iyi bakıldığı ve Saray'ın söz konusu olay hakkında hiçbir şekilde hastaneye şikayette bulunmadığı vurgulanmıştı.

Günün Önemli Haberleri