Avrupa'nın tek gaz seçeneği Türkiye! İngiliz Reuters yazdı
Abone olRUS gazına alternatif arayan Avrupa için Türkiye ile İsrail arasında oluşturulması planlanan boru hattı öne çıkıyor. Tarafların önümüzdeki aylarda somut kararlar alabileceği belirtildi.
AVRUPA'ya doğal gaz akışı sağlayan Rusya, Ukrayna savaşı
nedeniyle uygulanan yaptırımların ardından kıtayla karşı karşıya
geldi. İsrail gazının Avrupa'ya taşınmasında en uygun rotanın
Türkiye olduğuna dair görüşler son günlerde yüksek sesle dile
getiriliyor.
Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarına alternatifler aradığı bir dönemde perde arkasında Türkiye-İsrail doğal gaz boru hattı projesinin masaya yatırıldığı konuşuluyor. İlk olarak ortaya atılan fikrin Türkiye'den İsrail'in en büyük açık deniz doğal gaz sahası olan Leviathan'a denizaltı boru hattı inşa etmek olduğu belirtildi. Buradaki doğal gazın önce Türkiye'ye, oradan da Rusya'dan uzaklaşmak isteyen Avrupa'ya aktarılması planlanıyor.
Avrupa Birliği (AB) geçen yıl tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan 155 milyar metreküp gazı Rusya'dan ithal etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı açıklamada, İsrail ile doğal gaz alanındaki iş birliğinin bu ülkeyle ilişkiler konusunda atılabilecek en önemli adımlardan biri olduğuna dikkat çektiği hatırlatıldı. Erdoğan ayrıca yıllardır devam eden söz konusu boru hattı fikrini canlandırmak için ilgili bakanları İsrail'e gönderebileceğini dile getirdi.
"Önümüzdeki aylarda somut kararlar
alınabilir"
Üst düzey bir Türk yetkili İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un bu
ayın başlarında Ankara'yı ziyaret etmesinden bu yana görüşmelerin
sürdüğünü, boru hattı için önerilen rota ve katılımcı taraflar
konusunda önümüzdeki aylarda somut kararların alınabileceğini dile
getirdi.
Bir diğer Türk yetkili, "İsrail ile yakın zamanda bir yakınlaşma oldu ve Avrupa'ya aktarılacak doğal gazın Türkiye'den geçmesini istiyoruz. İsrail buna olumlu bakıyor. Bazı görüşmeler yapıldı. Bunu gerçekleştirecek bir irade var" dedi.
İsrail gaz sektöründen üst düzey bir yetkili de "Türkiye hem iç tüketimi hem de Avrupa'nın güneyindeki ülkelere açılan bir kanal olması nedeniyle büyük ilgi görüyor" diye konuştu.
Türkiye ve İsrail'in diplomatik ilişkileri geliştirme yönünde adımlar attığı bir dönemde enerji ortaklığının kilit role sahip olabileceğinin altı çizildi.