Avrupa’nın büyüme şampiyonuyuz

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilk çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin, "Birinci çeyrek büyümeleriyle 33 Avrupa ülkesi arasında en hızlı büyü...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilk çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin, "Birinci çeyrek büyümeleriyle 33 Avrupa ülkesi arasında en hızlı büyüyen ülke olduk" dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Schleswig-Holstein Eyaleti Ekonomi, Çalışma, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Reinhard Meyer ile Hamburg Eyaleti Ekonomi, Ulaştırma ve İnovasyon Bakanı ve Bağımsız Hansa şehri Hamburg Senatörü frank Horch’u kabul etti.

“BÜYÜME RAKAMLARIMIZ BİZİ HAKLI ÇIKARMIŞTIR”
Kabul de ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Bakan Zeybekci, açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarının Türkiye açısından önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Ekonomi Bakanlığına başlayalı yaklaşık 6 ay oldu ve 6 aydan beri söylediğimiz sözlerden farklı bir şey söylemeyeceğiz. Türkiye büyümek zorunda olan bir ülkedir. Türkiye ihracatını ve istihdamını arttırmak zorunda olan bir ülkedir. Biz bu zorunlulukları bildiğimiz için Türkiye olarak da ekonomi politikalarımızı buna göre belirliyoruz. Açıklanan birinci çeyrek büyümeleriyle 33 Avrupa ülkesi arasında en hızlı büyüyen ülke olduk. Türkiye, 2014 birinci çeyrek büyüme verisi açıklanan 25 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 25’inden de hızlı büyüdü. Türkiye, birinci çeyrek büyüme verisi açıklanan 19 G20 ülkelerinin 19’undan da daha hızlı büyüdü. Türkiye, OECD’de 31 ülkede açıklanan ülkelerin 31’inden daha fazla büyüdü. Türkiye 2’nci çeyrekte de büyümesini sürdürecektir. Türkiye, 18 çeyrekten beri arka arkaya büyümesini başaran ve ortalama olarak yüzde 6 büyüyen bir ülkedir. Türkiye, bu büyümesini hiçbir zaman eksiye düşürmeden devam edecektir. 2008 ile başlayan global kriz sürecinde AB yaklaşık 5 milyonun üzerinde iş kaybını yaşarken Türkiye aynı dönemde 5 milyon ilave istihdam sağlayarak 2008 sonu itibariyle istihdamını 2013 sonu itibariyle yüzde 23 oranında arttırarak istihdamını en hızlı arttıran dünyada bir numara olmuştur. Bütün bu dinamikleri üst üste koyduğumuzda yıl sonu itibariyle büyümesini aşağıya doğru getirmek mümkün değildir. Bazı derecelendirme kurumları Türkiye’nin büyümesini aşağıya doğru revize etti. Bu teknik olarak mümkün değildir. Önümüzdeki dönemde Türkiye ihracatını arttırarak üretimini arttıran, ihracatını ve üretimini arttırarak istihdamını, refahını, tüketimini, yatırımını ve büyümesini arttıran bu zinciri güçlendirerek güçlü bir şekilde devam edecektir. Türkiye 2014 sonu itibariyle kişi başına düşen milli gelir seviyesini de 11 bin 500 dolarlık seviyeyi de geçerek 2016’da hedeflediğimiz 12 bin 600 dolarlık yüksek gelir seviyesi çizgisini sanırım 2015 yılı sonu itibariyle geçmeyi başararak bir yıl öncesine çekecektir hedefini. Büyüme rakamlarımız bizi haklı çıkarmıştır. Ekonominin bütün dinamiklerini bilen bir hükümetiz biz.”

“HA GAYRET MERKEZ BANKASI”
Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeyle ilgili atacağı adımın Türkiye için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Zeybekci, “Önümüzdeki 2015 yılında FED’in faiz arttırımına gidebileceği kararı Türkiye’de faizlerin aşağı doğru gitmesinin önünde zorluk oluşturuyordu. Şimdi bu mazerette Avrupa Birliği Merkez Bankasının genişlemeyle ilgili yapmış olduğu açıklama Türkiye için çok büyük bir avantaj yarattı. Avrupa Birliği Merkez Bankasının bu açıklamasıyla Türkiye finansal anlamda çok rahatlayan ülkelerden birisi oldu. Ama bu Türkiye’ye yoğun bir şekilde para akışının sağlanmasıyla Türk Lirasının değerinin aşırı artması riskini de beraberinde getiriyor. Biz Türk Lirasının değerinin bu seviyede olmasını son derece uygun olarak görüyoruz. Türk Lirasının değerinin aşırı artmasının ihracatımız üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğini bir risk olarak görüyoruz. İhracatımızın artmasının önünde böyle bir risk oluşmasını istemiyoruz. Faizin biran önce ama biran önce çünkü bunun bir mazereti de kalmadı aşağı yönde piyasanın faiz indiriminin desteklenmesi lazım. Merkez Bankamıza buradan diyoruz ki ha gayret. Ha gayret bir ön gösteriyle piyasanın önüne düşerek faizi aşağıya doğru çekerek bizim bu öngördüğümüz riski ortadan kaldıralım birlikte” diye konuştu.

“BİZ O HARİTANIN İÇİNDE OLMAK ZORUNDAYIZ”
“Yeniden Gümrük Birliği Anlaşmasına değindiniz. AB ve ABD arasında imzalanacak anlaşmaya eğer Türkiye’de dahil olmazsa bizim için sürdürülebilir değil dediniz. Bundan sonraki süreçte diyelim ki Türkiye o anlaşmanın içinde yer almazsa ne olacak?” sorusu üzerine Zeybekci şu cevabı verdi:
“O kadar kolay değil. O bilerek kullandığım bir kelimedir. Yani Türkiye için sürdürülebilir değil. Bunu dostlarımızın bilmesini istiyoruz. Yani Türkiye-NATO gündeme geldiğinde, Türkiye-Bölgesel Dinamikler gündeme geldiğinde müttefik, ortak, dost kelimeleri çok rahatlıkla kullanılıyor. Ne Türkiye’nin ne de müttefiklerimizin veya dostlarımızın, yani AB’nin ve ABD’nin yeni çizilen dünyanın bu ekonomik haritasının içinde Türkiye’nin yer almamasını hiç kimse göze alamaz. Türkiye’de göze alamaz. Biz o haritanın içinde olmak zorundayız. AB’nin menfaatide Türkiye’nin o harita içinde yer almasıdır. ABD’nin menfaati de Türkiye’nin o harita içinde yer almasıdır.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri