Avrupa'nın büyük korkusu! 1000 IŞİD'çi geri döndü! İntikam...
Abone olIŞİD, Suriye ve Irak'ta büyük yenilgiler alması sevindirici olsa da buradan kaçan yabancı savaşçıların döndükleri ülkelerde intikam saldırıları yapmalarından korkuluyor... Şimdiye kadar 1000 IŞİD savaşçısı Avrupa'ya geçti...
SURİYE'deki en büyük kalesi Rakka'dan sürülen, Irak ile
Suriye'de kontrolü altındaki toprakların çoğunu kaybeden IŞİD terör
örgütü militanlarından 1000'e yakınının Avrupa'ya geçtiği
belirtiliyor.
IŞİD'e geçtiğimiz yıllar içinde 30 bin civarında yabancı savaşçı katıldığı tahmin edilirken, Irak ve Suriye'den kaçmak zorunda kalan bu kişilerin döndükleri ülkelerde intikam saldırılarına girişebilecekleri kaygısı var.
ÇOŞ SAYIDA IŞİD'Lİ SINIRI GEÇİP SIRRA KADEM BASTI
BBC'nin haberine göre, son yenilgilerin ardından çok sayıda savaşçının da IŞİD'i bırakıp 822 kilometrelik Suriye-Türkiye sınırını geçerek sırra kadem bastığı tahmin ediliyor. Türkiye sınırı şu anda önceki dönemden çok daha sıkı bir şekilde denetleniyor olsa da, bölgenin coğrafi özellikleri ve faal insan kaçakçılığı şebekeleri sınırı yine de epey geçirgen kılıyor.
6 BİN IŞİD'ÇİDEN 1000 KADARI AVRUPA'YA
DÖNDÜ
Bazı IŞİD'çiler Suriye ve Irak'tan çıktıktan sonra başka çatışma bölgelerine giderken, birçok yabancı IŞİD savaşçısı da geldikleri ülkelere dönmeyi tercih ediyor.
Avrupa'dan IŞİD'e katıldığı tahmin edilen 6 bin civarında cihatçının geri dönme ihtimali birçok Avrupa ülkesi için büyük bir güvenlik tehdidi olarak görülüyor. Şu ana kadar Avrupa'ya 1000 kadar savaşçının geri döndüğü düşünülüyor.
TÜRKİYE'DEYKEN TESPİT EDİLİP YAKALANABİLİYORLAR
Avrupa ülkeleri Ortadoğu'dan dönen cihatçılar konusunda eskisinden çok daha kapsamlı bir istihbarat işbirliği içinde. Bu kişilerin önemli bir kısmı da daha Türkiye'deyken tespit edilip yakalanabiliyor. Savaşçıların bir kısmı Avrupa'ya mültecilerin arasına karışarak girebildikleri gibi yasal Avrupa pasaportlarıyla da dönebiliyorlar.
İNGİLTERE GERİ DÖNEN 400 IŞİD'ÇİDEN 54'ÜNÜ YARGILAYABİLDİ
Avrupa'ya dönen IŞİD savaşçılarının belirlenmesi birinci adım ise de belirlendiğinde hukuken ne yapılabileceği çok açık değil. İngiltere İçişleri Bakanlığı geçen yıl Suriye ve Irak'tan dönen 400 kadar İngiltere vatandaşı cihatçıdan sadece 54'ünün yargılanıp hüküm giydiğini açıkladı.
ÜLKELERİNDE NEDEN YARGILANAMIYORLAR?
Avrupa'nın birçok ülkesinde de aynı sıkıntı var. Bazı ülkelerde, başka ülkelerde savaşa katılmak ya da terör örgütü diye nitelenen bir örgüte katılmak, bu kişilerin Irak ya da Suriye'ye gittiği yıllarda yasalarda suç olarak olarak tanımlanmamış.Bu konudaki yasalar birçok Avrupa ülkesinde değiştirildi ama geriye yönelik olarak uygulanamadıklarından söz konusu kişiler yargılanamıyor.