Avrupadan Kürt raporu

Abone ol

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin hazırladığı Kürt raporunda ilginç tespitler var.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin hazırladığı ve Kürtlerin kültürel varlığının bir zenginlik olduğunun vurgulandığı raporda, PKK konusunda hatalı politika izlendiği öne sürüldü.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Kürtlerin kültürel durumuyla ilgili rapor hazırladı. Sonbaharda ele alınacak olan rapor taslağında Türkiye'nin PKK'yla mücadelede hatalı politikalar izlediği ima edilirken Kürtlerin kültürel varlığının tehdit değil zenginlik olarak algılanması istendi. Son dönemde Kürt sorunuyla ilgili olumlu bir değişimden bahseden taslak belgede Ankara'dan bir dizi talepte bulunuldu.
Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye ve Irak'taki Kürtlerin durumunu da masaya yatıran belgede Kürtlerin, dünyanın devletsiz en büyük uluslarından birini oluşturduğu dile getirildi.
Eski AKPM Başkanı Lord Russell-Johnston tarafından hazırlanan "Kürtlerin Kültürel Durumu" başlıklı rapor taslağı, güneydoğunun Türkiye'nin en az gelişmiş bölgesi olduğuna vurgu yapılırken PKK'nın 1984'te Türk ordusuyla mücadeleye girmesinin durumu daha da kötüleştirdiği vurgulandı. Yaşananları "de facto iç savaş" olarak tanımlayan taslak belgede Türk yetkililerin yıllarca Kürtleri tanımadığına dikkat çekilirken "ret politikasının" Kürt ayrılıkçılığını beslediği belirtildi.

Ankara'ya baskı yapılsın
2004'te durumun değişmeye başladığının belirtildiği belgede, bir dönem "Kürt" kelimesinin kullanılmasının dahi mümkün olmadığına değinilerek, o dönemle karşılaştırıldığında son değişikliklerin "derin" olduğu yorumunda bulundu. Avrupa'nın değişim sürecinin hızlanmasını sağlamak amacıyla Türk hükümeti üzerinde baskı kurmayı sürdürmesini talep eden belge, hem Kürtlerin hem de Türklerin bazı tutumlarını gözden geçirmeleri gereği üzerinde durdu.
Raporda Ankara'dan istenenler ise şunlar:

Türkiye'nin Avrupa Azınlık ve Bölgesel Diller Şartı'nı imzalayıp onaylaması.
Resmi dilin yanı sıra anadilde eğitim olanağının sağlanması.
Üniversitelerde Kürtçe dil ve edebiyat dersleri verilmesi.
Bir sonraki nüfus sayımında Kürtlerin sayısının tam olarak belirlenmesi.
Kültürel aktivitelerde Kürtlerin karşılaştığı yönetsel zorlukların giderilmesi.
Kürt kültürünün tanıtımını sağlayacak merkezlerin kurulması.
Kürt kültür derneklerinin resmen tanınması ve desteklenmesi.

Günün Önemli Haberleri