Avrupada sağlık turizmi artıyor

Abone ol

Fransız Le Figaro gazetesinin araştırması sağlık turizmine ilgi duyan Avrupalı sayısı her geçen gün arttığını ortaya koydu.

AvrFransız Le Figaro gazetesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Orta Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın turistik ülkeleri, kalp ameliyatı, böbrek nakli, diş ve göz bakımı gibi sağlık alanlarında kendilerine yeni turist rezervi oluşturmaya başlamış durumdalar.

Araştırmaya göre, Hindistan kalp ameliyatı, Tayland böbrek nakli, Macaristan ve Polonya diş bakımı, Tunus ve Fas ise göz sağlığı konusunda ön plana çıkıyorlar.

Bu yeni turizm kulvarı konusunda Dünya Turizm Örgütü’nün elinde somut veriler olmasa da yılda ortalama 100 bin ila 150 bin yabancının tedavi görmek için Hindistan’a gittiği belirtiliyor. McKinsey danışmanlık kabinesi, 2003 yılında Hindistan’a 333 milyon Euro kazandırdığını belirttiği sağlık turizminin, 2012 perspektifinde bu ülkeye 2 milyardan fazla kazandırmasını öngörüyor.

Sağlık turizminde ön plana çıkan ülkelerden Tayland’ın, geçen yıl tedavi amacıyla ülkeyi ziyaret eden 600 bin ila 1 milyon arasındaki turistten kazancının ise yaklaşık 600 milyon Euro olduğu söyleniyor.

Araştırmalar, bu ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin Batı Avrupa’ya oranla ortalama yüzde 40 ila yüzde 70 arasında daha ucuz olduğunu gösteriyor. Fransa’da ortalama 4 bin Euro’ya mal olan diş protezi Kuzey Afrika’da 3 bin Euro’ya yaptırılabiliyor. Yine Fransa’da yaklaşık 6 bin Euro maliyeti olan bir lifting operasyonu Tunus veya Fas’ta 4 bin Euro’yu bulmuyor. Fransa’da 1500 Euro’ya kadar varan fiyatlarla gerçekleştirilen takma diş operasyonu ise Macaristan’da 600 Euro’ya yaptırılabiliyor.

İngilizler; ülkelerindeki kamu sağlık hizmetleri için çok uzun süre bekledikleri ve özel sektörün sağlık hizmetlerini çok pahalı buldukları için binlerce kilometre uzakta tedavi görmeyi kabul ediyor. Fransızlar ise, takma diş veya diş kaplama gibi kendi sigorta kurumlarının ödemediği sağlık hizmetleri için bu tip turizmi benimsemiş durumda.

Özellikle diş bakımı konusunda ön plana çıkan Polonya ve Macaristan’da İngilizce, Fransızca ve Almanca hizmet veren özel klinik sayısının her geçen gün arttığı kaydediliyor. Bu iki ülkenin AB içinde bulunmaları ve Mayıs 2005’ten bu yana diğer AB ülkelerinde tedavi gören AB vatandaşlarının tedavi masraflarının kendi sigortaları tarafından ödeniyor olması, Orta Avrupa’ya yönelik sağlık turizmindeki artışın en önemli faktörleri olarak gösteriliyor.

Tüm turizm uzmanları, sağlık turizmindeki artışın gelecek yıllarda hızla ilerleyeceği görüşünde de birleşiyor. AB’nin de bu nedenle önümüzdeki yıllardan itibaren sağlık turizmi konusunda tüm AB ülkeleri için geçerli olacak çerçeve bir yasa hazırlayabileceği belirtiliyor.

Günün Önemli Haberleri