Avrupa'da işçiler eylemde

Abone ol

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde onbinlerce işçi artan işsizliği ve kemer sıkma önlemlerini yürüyüşler ve grevlerle protesto ediyor.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde onbinlerce işçi bugün eylem ve grevlerle artan işsizliği ve kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor.

'Eylem ve Dayanışma Günü'nde, Avrupalı hükümet liderlerine büyüyen sosyal kaygıları giderme ve kemer sıkma önlemlerinden vazgeçme çağrısında bulunuluyor.

Borç krizindeki İspanya, Yunanistan, Portekiz ve İtalya'da greve çıkılırken; Belçika, Almanya, Fransa ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinin aralarında olduğu 23 ülkede protestolar düzenleniyor.

Grevler nedeniyle birçok havayolu şirketi Avrupa'daki uçuşlarını iptal etmek veya ertelemek zorunda kaldı.

Özellikle İspanya ve Portekiz'de grevlerin etkili olduğu ve yüzlerce uçuşun iptal edildiği bildirildi.

Grev ve protesto çağrısı, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'ndan geldi.

Konfederasyon sözcüsü Judith Kirton-Darling BBC'ye yaptığı açıklamada, kesinti paketlerinin işe yaramadığını vurgulayarak, "Eşitsizliği artırıyor, toplumdaki sosyal dengesizliği artırıyor ve ekonomik krize çözüm getirmiyor." dedi.

Gözaltılar

İspanya ve Portekiz'deki sendikalar, ücretlerde, sosyal yardım ödemelerinde ve hizmetlerde kesinti, vergilerde ise büyük artış öngören kemer sıkma önlemlerini protesto etmek için gece yarısı greve başladı.

İşsizliğin yüzde 25'e ulaştığı, yani her dört yetişkinden birinin işsiz olduğu İspanya'da dün geceden itibaren yürüyüşler yapıldı.

Yürüyüşe katılan ev kadını Paqui Olmo iki oğluyla yaşadığını belirterek, "Biri yardım alıyor, diğeri 3 yıldır evde. Çalışmak istemediğinden değil, iş olmadığından." diye konuştu.

Madrid'deki bir durakta otobüsleri engellemeye çalışan grev gözcüleriyle polis arasında çatışma çıktı.

İçişleri Bakanlığı, Madrid'de ve başka bazı kentlerde çıkan olaylarda 30 kadar gözaltı olduğunu duyurdu.

Hükümet ülkede elektrik kullanımının %80 düzeyinde olduğuna işaret ederek, üretimin düşmediğini ve grevin etkili olmadığını savunuyor.

Sendikalar ise Danone ve Heineken'in de aralarında olduğu büyük şirketlerde de üretimin durduğunu belirtiyor.

Portekiz'de ise sabahın ilk saatlerinden itibaren başlayan yürüyüşlerde AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nı kınayan pankartlar taşındı.

Bu üç kuruluş, 78 milyar euro'luk kredi için Portekiz'e esaslı bir kemer sıkma paketini şart koşuyor.

Lizbon'daki BBC muhabiri Chris Morris, toplu taşıma hizmetlerinin durduğunu, okulların ve devlet dairelerinin kapandığını aktarıyor.

İtalya'da dörder saatlik dönüşümlü grevlerin kara, demiryolu ve hava trafiğini sınırlı ölçüde etkilediği haber veriliyor.

Yunan işçiler yine grevde

Yunanistan'da da işçiler, son iki aydaki üçüncü büyük grev eylemini gerçekleştirdiler.

Atina'nın Cuma günü 5 milyar euroluk bir borç ödemesi var ve hükümet iflas etmemek için kurtarma kredisine ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Yunanistan, kurtarma paketinin 31,5 milyar euroluk son taksidini alabilmek için, ücretlerde kesinti, istihdam piyasasında reformlar ve çeşitli kesintiler öngören bir dizi önlem almak zorunda.

Atina'daki BBC Muhabiri Mark Lowen, emekli maaşlarının üst üste beşinci kez kesilmesi, emeklilik yaşının artırılması ve sosyal yardım ödemeleriyle sağlık alanlarında kesinti planlarının, Yunan halkının öfkesini artırdığını söylüyor.

Fransa'da da CGT sendikası grev çağrısında bulundu.

Yorumcular Fransa'daki grevin hükümet karşıtı olmadığı, Avrupa'daki işçilerle dayanışmayı sergilemek için yapıldığını vurguluyorlar.

Belçika'da ise, sendikalar greve gitmeme kararı aldı. Ancak bütün sendikalar, Almanya, İspanya, Yunanistan, Kıbrıs, Portekiz ve İrlanda'nın Brüksel Büyükelçilikleri önünde yapılması planlanan eylemlere destek verildiğini duyurdu.

İngiltere'den Belçika ve Fransa'ya giden Eurostar tren seferleri de grevlerden etkilendi. Bazı seferler gecikmeli yapılırken, bazıları da iptal edildi.

Günün Önemli Haberleri