Avrupa'da birinci olduk!
Abone olUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Türkiye'nin bu alanda birinci olduğu müjdesini verdi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin mobil telefon kullanımında, abone başı 299 dakika ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresiyle Avrupa'da ilk sıraya yükseldiğini bildirdi.
Bakan Yıldırım, bilişim sektöründe yılın ikinci çeyreğine ilişkin pazar verilerini değerlendirdi.
Bilgi teknolojileri ve iletişim alanında uyguladıkları stratejiler neticesinde, 2015 yılında gerçekleşmesi öngörülen hedeflerin, 2012 yılında gerçekleştiğini ifade eden Bakan Yıldırım, Türkiye'yi bilişim alanında Afrika seviyesinden alıp Avrupa seviyesinin bile ilerisine taşıdıklarını söyledi.
Türkiye'de bilişim alanındaki büyüme ve gelişmelerin 2012 yılında da hızla devam ettiğini belirten Yıldırım, bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe, 2012 yılının ilk altı ayında özellikle geniş bant erişim hizmetleri başta olmak üzere, birçok alanda önemli artışlar gerçekleştiğini vurguladı.
MOBİL İNTERNET ABONESİ ARTTI
Geniş bant erişim hizmetlerinin, artık bilgi toplumuna dönüşüm sürecindeki dünyada, gelişmişliği gösteren önemli göstergelerden biri olduğunun altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:
''Türkiye'de bundan 10 yıl önce geniş bant erişim abone sayısı yalnızca 100 binin altındayken, bugün bu rakam 19 milyon kişiyi geçti. Bunun yaklaşık 11 milyonu mobil internet kullanan abonelerdir. Bu da toplamda Türkiye'de 50 milyon internet kullanıcısı olduğuna işaret ediyor. Mobil internet abone sayısı son bir yılda yüzde 80'in üzerinde arttı.''
3G'DE AVRUPA'YI GEÇTİK
Türkiye'de, mobil bilgisayardan veya cep telefonundan internet kullananların sayısında da çok hızlı bir artış olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ''Türkiye'de cep telefonu abone sayısı da yaklaşık 67 milyona ulaştı. Yaklaşık 39 milyon 3G abonesi bulunuyor. Cep telefonu kullananların içinde yüzde 58 olan bu oran, yüzde 30 olan Avrupa ortalamasının çok üzerinde'' diye konuştu.
Bakan Yıldırım, Türkiye;de mobil trafik hacminin sürekli artma eğiliminde olduğunu, 2012 yılı ikinci çeyrekte de toplam mobil trafik hacminin 43,5 milyar dakika seviyelerine çıktığını ve 2012 yılı sonunda toplam görüşme süresi ve kısa mesajla haberleşmede yüzde 20 civarında bir artış gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü ifade etti.
Türkiye'de yakın geçmişte sabit telefonların bile çok yaygın olmadığını, yıllarca çevirmeli telefonlarla iletişim ihtiyacın giderilmeye çalışıldığını anlatan Yıldırım, ''Özellikle son 10 yılda mobil telefonlarda öylesine hızlı gelişmeler yaşandı ki, bugün, abone başına ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresi 299 dakika ile Türkiye, Avrupa'da ilk sıraya yükseldi. 2004 yılından bu yana toplam ses trafiğinde yüzde 116, SMS hacminde yüzde 2.732, geniş bant internet kullanıcı sayısında yüzde 3.700 artış gerçekleşti'' dedi.
REKABET PİYASAYI GELİŞTİRİYOR
2003 yılı öncesinde Türkiye'nin iletişimde dünyanın çok gerisinde olduğunu ve tekel konumunda bulunan kurumlar nedeniyle rekabet ortamının oluşamadığını vurgulayan Yıldırım, 2003 yılından sonra birçok alanda olduğu gibi iletişimde de serbestleşmeye ve rekabete çok önem verdiklerini ifade etti. Bakan Yıldırım, bu kapsamda Türk Telekom'un rekabet ortamında kendini daha çok geliştirerek, ürün çeşitliliğine ve müşteriye kaliteli hizmet sunma, müşteri memnuniyeti odaklı politikalar oluşturmaya başladığını söyledi.
Hızlı internet pazarında da rekabetin artması ve alternatif işletmecilerinin pazar payının yükselmesi ile internet servisi sağlayan şirketlerin pazar paylarının büyümeye başladığını kaydeden Yıldırım, 2012 yılı ikinci çeyrek itibariyle TTNet'in pazar payının yüzde 76,3 seviyelerine kadar indiğini belirtti.