Avrupa Yunanistan seçimlerinden memnun
Abone olYunanistan'da dün yapılan seçimlerinin sağcı Yeni Demokrasi Partisi'nin zaferiyle sonuçlanması euro bölgesi liderlerini memnun etti.
Samaras, seçim sonuçlarının "Avrupa için bir zafer" olduğunu söyledi.
Yunanistan’da dün yapılan genel seçimlerde kurtarma paketine destek veren Yeni Demokrasi Partisi’nin sandıktan birinci çıkması dünya liderlerini de memnun etti.
Liderler, kabinenin de en kısa zamanda kurulması çağrısında bulundu.
Euro bölgesi yazılı açıklamasında, Yunanistan’ın ekonomik ve sosyal zorlukların üstesinden gelebilmesi için en iyi güvencenin ‘reformlar’ olduğunu belirtti.
Sandıktan çok az bir farkla ikinci çıkan kurtarma paketi karşıtı Syriza, muhalefette kalacaklarını belirtti.
Oyların yüzde 99’unun sayıldığı ülkede İçişleri Bakanlığı, Yeni Demokrasi Partisi’nin yüzde 29.7, radikal sol koalisyon Syriza’nın yüzde 26.9, sosyalist Pasok’un ise yüzde 12.3 oranında oy aldığını duyurdu.
Bağımsız Yunanlar yüzde 7.5, aşırı sağcı Altın Şafak yüzde 6.9, Demokratik Sol yüzde 6.2 ve Yunanistan Komünist Partisi de yüzde 4.5 oranında oy alarak meclise girmeye hak kazandı.
Bu oranlara göre mecliste Yeni Demokrasi Partisi 129, Syriza 71, Pasok ise 33 sandalye elde edebiliyor.
Syriza muhalefette kalıyor
Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, Yunanlıların euro bölgesinde kalmak istediğini belirtip, bu hedefleri paylaşan tüm siyasi güçlere “ulusal kurtuluş hükümetine katılmaları” çağrısı yaptı.
Syriza lideri Aleksis Çipras, partisinin hükümette yer almayacağını ve kurtarma paketine karşı muhalefette güçlü bir ses olacağını söyledi.
BBC Atina muhabiri Mark Lowen, daha güçlü halk idaresi ile istikrarlı bir hükümet oluşturmak için Samaras’ın daha geniş bir koalisyon kurmasının beklendiğini aktardı.
Lowen’a göre Samaras, kurtarma paketi yanlısı bir partiyi seçerek daha fazla acı çekmeyi göze alan Yunanlılar için Brüksel’den kurtarma paketini hafifletmelerini isteyecek.
Syriza lideri Aleksis Çipras, koalisyon hükümetine katılmayacaklarını açıkladı.
Yunanistan’a 2010 yılında 110 milyar euro’luk bir kurtarma paketi verilmiş, geçen yıl da bunun devamı olarak 130 milyar euro yardıma ek yapılmıştı.
Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkacağı ve diğer üyelerin de krize sürüklenerek küresel ekonomik çıkmazı derinleştireceği endişesi taşıyan uluslararası toplum, Pazar günü yapılan seçimleri yakından takip etti.
Pazar günkü seçimlerin sonuçlarını piyasalar da olumlu yanıt verdi. Asya piyalarında hisselerin değeri yükseldi.
BBC ekonomi editörü Robert Peston’a göre, yatırımcılar Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkmasıyla oluşabilecek kısa dönem siyasi krizin önlenmiş olmasından memnuniyet duydu.
Merkel telefonla aradı
Euro bölgesindeki 17 üye ülke Maliye Bakanları adına açıklama yapan Lüksemburg Başbakanı Jean-Paul Juncker, “devam eden mali ve yapıcı reformlar Yunanistan’ın mevcut ekonomik ve sosyal sorunların üstesinden gelmesi ve Yunanistan’ın gelecekte euro bölgesinde başarılı olabilmesi için en iyi güvencedir” dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da ortak açıklamalarında sonuçlardan duydukları memnuniyeti dile getirip hükümetin en kısa sürede kurulması çağrısı yaptı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, telefonla aradığı Samaras’a tebriklerini iletti.
Alman hükümetinden yapılan açıklamada, “Merkel’in Yunanistan’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi için çalışacağı” belirtildi.
''Artık yeni maceralar olmayacak" diyen Samaras, ülkenin kaybedecek zamanı olmadığını, bir an önce kalkınmaya yönelik adımların atılması gerektiğini belirterek, AB ile anlaşmaya varılan mali yardım programının ve bu konudaki müzakerelerin sürdürülmesi için yarından itibaren hükümetin kurulup ülkenin yönetilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Muhabirimiz Mark Lowen’e göre, bu açıklama, Samaras’ın uluslararası toplumun isteği doğrultusunda kesintiler için baskı yapacağını gösteriyor.
Yeni Demokrasi, Pasok'la koalisyon kurabilir
Avrupalı liderler, yeni kurulacak Yunan hükümetinin kurtarma paketini reddetmesi durumunda ülkenin euro bölgesinden çıkmaya zorlanacağı uyarısında bulunmuştu.
Yeni Demokrasi, en fazla oyu elde eden partiye verilecek 50 ek sandalye ile 300 sandalyeli parlamentoda sosyalist Pasok ile birlikte bir koalisyon hükümeti kurabilir.
Ancak koalisyon görüşmeleri pek kolay olmayabilir.
Syriza’nın oyları dışında, kurtarma paketine karşı çıkan ve aralarında yüzde 7 oy oranına ulaşan aşırı sağcı Altın Şafak partisinin de bulunduğu diğer dört radikal partinin de yaklaşık 60-70 sandalye alması bekleniyor.
Yeni Demokrasi ve Pasok kurtarma paketinin uygulanmasından yana.
Pasok lideri Evangelos Venizelos, Yeni Demokrasi, Pasok, Demokratik Sol ve Syriza’nın oluşturacağı dört partili bir koalisyon kurulması önerisini yaptı.
Venizelos, “Ulusal birlik olmadan karar alınamaz” dedi.