Avrupa yolunda bitmeyen tartışma

Abone ol

Bakan Mehmet Aydın, "Aleviler'e ibadethaneleri için destek verilecek mi" soru önergesine: "Müslümanlık üst kimliktir.yanıtını verip, şöyle devam etti?

Erdoğan da 'kültürevi' demişti
İbadethane tartışması

Bakan Aydın'ın "Cami dışındaki yerler Müslümanlar'ın ibadethanesi değildir" açıklaması Aleviler'i çok kızdırdı.

Diyanet'ten Sorumlu Bakan Mehmet Aydın, "Aleviler'e ibadethaneleri için destek verilecek mi" soru önergesine şu yanıtı verdi: "Müslümanlık üst kimliktir. Cami ve mescit haricindeki yerler Müslümanlar için ibadethane kabul edilemez."

Cemevi ibadethanedir

Bakan Aydın'ın bu sözlerine Alevi temsilcileri büyük tepki gösterdi. Cem Vakfı Başkanı Doğan "Bu görüş yanlış. Profesör unvanına sahip Mehmet Bey inanç özgürlüğünün ne manaya geldiğini bilmiyor" dedi... Prof. Öktem de, Cemevi de bir ibadethanedir" diye konuştu...

İKİ FARKLI GÖRÜŞ

Devletin bir dini olmaz
Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kazım Genç: Biri çıkıp ben Alevi'yim, ibadet yerim cemevi derse, devlet bunu tartışamaz...

Onlar kültür merkezi
İlahiyat profesörü Bekir Karlıga: Camiler İslam dünyasında herkese açık. Cemevleri ise Aleviler için kültürel bir merkez...

Avrupa yolunda bitmeyen tartışma

AB, 9 Kasım'da Aleviler'in resmen tanınmasını isteyecek, Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Aydın ise cemevinin ibadethane kabul edilemeyeceğini savundu.

Avrupa Birliği 9 Kasım'da açıklayacağı İlerleme Raporu'nda Aleviler konusunu dayatacağını duyurdu, ancak Türkiye'de tartışma hala sürüyor. Konu, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün soru önergesine, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın verdiği yanıtla, yeniden gündeme geldi. CHP'nin Alevi kökenli olmayan Milletvekili Öğüt, Kopenhag kriterleri çerçevesinde inanç özgürlüğü için hiçbir adım atılmadığını belirterek, Başmüzakereci Ali Babacan'a, "20 milyona yakın Alevi'nin ibadet hakkını yerine getirmesi için cemevleri yapımına neden kaynak aktarılmadığını"
sordu.

Mescit ve Cami

Yanıt, Başmüzakereci Babacan yerine, Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'dan geldi. İlahiyat profesörü olan ve din felsefesi alanında sayılı isimler arasında yer alan Aydın'ın yanıtı yeni bir tartışma başlattı. Aydın, "İnanç özgürlüğünün serbestçe yerine getirilebilmesi için ibadethanelerin yapılması desteklenecek mi? Diğer inanç sahiplerine uygulanan devlet desteği Aleviler'e de uygulanacak mı" sorusuna, "Tekke ve Zaviyelerle Türbeler Kanunu" nun buna izin vermeyeceği yanıtı verdi.

İbadethanelerin "her din ibadetine mahsus ve usulüne uygun olarak teessüs etmiş olan kapalı mekânlar" şeklinde tarif edildiğini belirten Aydın, "İslam dininin ibadetine mahsus ve usulüne göre açılmış cami ve mescit haricindeki yerlerin ise Müslümanlar için ibadethane olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır" dedi Müslümanlığın bir "üst kimlik" olduğunu ifade eden Aydın, şöyle devam etti: "Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri, görevini mezhep, meşrep, tarikat, Alevi, Sünni gibi hiçbir ayırım gözetmeksizin Müslümanlık üst kimliğinde herkesi içine alacak şekilde sürdürmektedir."

BAŞBAKAN'A DA SORACAK

Aydın, "Aleviler Diyanet'te temsil edilecek mi" sorusunu yanıtlarken ise, "Mevzuattaki şartları taşıyan her Türk vatandaşı Diyanet kadrolarında görev alabilmektedir" dedi. Bakan Aydın ayrıca, Anayasa ve kanunlarda öngörülmeyen hizmetlerin karşılanması amacıyla bütçeye ödenek konulmadığını söyledi. Milletvekili Öğüt, şimdi Başbakan Tayyip Erdoğan'a, "Devlet Bakanı Mehmet Aydın'la benzer düşünüp düşünmediğini" soracağını söyledi. Öğüt, Türkiye'de 20 milyona yakın Alevi'yi ibadet özgürlüğünden yoksun bırakmanın Kopenhag Kriterleri'ne aykırı olduğunu söyledi.

Kaynak:Sabah
Haber:Fatih ERTÜRK

Günün Önemli Haberleri