Avrupa Türkiyeye muhtaç!
Abone olAbant Platformu'nun toplantısının ikinci gününde, ' Küreselleşme ve Liberalizm' konusu tartışıldı.
Fransız Bilim Yüksek Okulu'nda (ENF) görevli araştırmacı, felsefeci Monique Canto Sperber, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek, Türkiye'nin AB için köprü rolünün önemli olduğunu söyledi.
Paris'te toplanan Abant Platformu'nun toplantısının ikinci gününde, Türk ve Fransız araştırmacıların katılımıyla ''Küreselleşme ve Liberalizm'' konusu tartışıldı.
Fransız felsefeci Sperber yaptığı konuşmada, AB'nin jeostratejik konseptinin değişmeye müsait olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu bağlamda köprü rolü oynamasının anlaşılabilir olduğunu kaydetti.
Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ifade eden felsefeci Sperber, bununla birlikte Türkiye'nin de önündeki siyasi ve ekonomik iş programını yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Fransız felsefeci, AB sürecinde Türkiye'deki ulus devlet kavramının etkilenmesinin doğal olduğunu belirtti.
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Aşaf Savaş Akat ise küreselleşmenin kaçınılmaz ve geri döndürülemez bir süreç olduğunu söyledi.
İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eser Karataş da küreselleşmeyi iletişim teknolojisinin bir sonucu olarak değerlendirdi ve küreselleşmenin iradi bir süreç değil, ekonomik olarak doğal bir gelişmenin ürünü olduğunu kaydetti.
Küreselleşmenin ahlakla ilgisi olmadığını ve bu kavramı iyi veya kötü diye tartışmanın belirleyici olmadığını ifade eden Karataş, küreselleşmenin geri döndürülemez bir süreç olduğunu söyledi.
Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Orhan Güvenen ise yaptığı konuşmada, finans piyasasının gelişmesiyle başlayan küreselleşmenin, bilgi teknolojisinin bir ürünü olduğunu söyledi.
Abant Platformu'nun Paris toplantısı, öğleden sonra ''Nasıl bir Avrupa'' konusunun tartışılmasıyla sona erecek. Abant Platformu'nun 10. toplantısı, Fransız Uluslararası Sosyal Bilimler Konseyi ve Beşeri Bilimler Merkezi'nin İşbirliğiyle Paris'teki Mutualite Konferans Merkezi'nde yapılıyor.
Toplantıda, ''Türkiye-Fransa Söyleşileri: Cumhuriyet, Kültürel Çoğulculuk ve Avrupa'' başlığı altında AB müzakere sürecindeki güncel konular tartışılıyor.
1998 yılından bu yana Türkiye'de toplanan ve Türkiye'nin önemli ilişkiler içinde bulunduğu merkezlere de giden Abant Platformu, Nisan 2004'te Washington D.C'de, Johns Hopkins Üniversitesi'nin işbirliğiyle ''İslam, Demokrasi ve Laiklik: Türkiye Deneyimi'', Aralık 2004'te Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda, Leuven Üniversitesi'nin işbirliğiyle ''Türkiye'nin AB'ye Giriş Sürecinde Kültür, Kimlik ve Din'' konulu toplantıları yaptı.