Avrupa Parlamentosu'nun gündemi Macaristan
Abone olAvrupa Komisyonu'nun anayasa değişikllikleriyle getirdiği baskıcı hükümleri geri alması için üç ay mühlet tanıdığı Macaristan Avrupa Parlamentosu'nda da özel oturumda tartışılıyor.
Anayasa değişikliğiyle Macaristan, Salı günü Avrupa Komisyonu'nun Macaristan'ı 3 yasayla ilgili olarak uyarmasının, ve yasaları değiştirmesi için Budapeşte'ye bir ay süre tanımasının ardından çarşamba günü de Avrupa Parlamentosu Macaristan gündemli bir oturum düzenliyor.
Bu oturuma Macar başbakanı Viktor Orbán da kendi beyanıyla "Macaristan'ı uluslararası solun saldırılarına karşı korumak amacıyla" katılıyor.
Avrupa Komisyonu salı günü Macaristan'a son uyarısını yapmış ve bir ay zarfında bu konuda adımlar atılmaması, yani yasaların yeniden düzenlenmemesi halinde Macaristan'ın Avrupa Mahkemesine taşınacağını açıklamıştı.
Komisyon Başkanı Barroso Avrupa Birliği'nin Macaristan'daki gelişmeleri sadece hukuksal bir sorun olarak değil, Avrupa demokratik gelenekleri açısından bir onur meselesi olarak gördüklerini ve bu nedenle de hassas davrandıklarını vurguladı.
Avrupa Birliği ile iyice gerginleşen ilişkiler Budapeşte'de hükümet çevreleri arasında muhtelif tepkilerle karşılandı.
İktidar partisi adaylığıyla ve desteğiyle geçen yıl göreve gelen cumhurbaşkanı Pál Schmitt bir radyo konuşmasında Avrupa Birliği ile olan sorunların çözülmesi için gerekirse tartışmalı yasaların değişmesi gerektiğinden söz ederken, Başbakan Viktor Orbán ise Brüksel'in eleştiri ve yaptırım tehditlerinin arkasında uluslararası sol camianın olduğunda ısrarlı.
Jobbik AB bayrağı yaktı
Bugün Macar başbakanının Avrupa Parlamentosunda yapacağı konuşmanın da bu içerikte olması bekleniyor.
Ancak gözlemciler dün Brüksel tarafından açıklanan yaptırımların uygulanmasına bile gerek kalmadan üç yasanın, yani Merkez Bankasının özerkliğini tehlikeye sokan mali kurumlar yasasının; Hakimlerin erken emeklilik yoluyla tasfiyesine neden olan adli yasasının ve de ombudsmanın da görevden alınması sonucunu doğuran kişisel ve özel bilgiler yasasının Budapeşte tarafından gönüllü olarak değiştirileceğini ümit ediyorlar.
Çünkü yine dün Brüksel'den yapılan bir başka açıklama, söz konusu yasalar değişmeden IMF'nin Macaristan'a herhangi bir biçimde kredi vermesine Avrupa Birliği'nin kesinlikle karşı çıkacağını bir daha vurguluyor. Para musluklarının kapanması ise Budapeşte için kesin iflas anlamına gelecek.
Budapeşte ve Brüksel arasında giderek tırmanan gerginlik Macar siyasetini de kamplara ayırdı.
Sosyal demokrat ve liberal muhalefet hükümete, ülkede demokrasiyi kısan yasalarda değişiklik yaparak derhal Brüksel ve IMF ile uzlaşma sağlaması çağrısı yaparken, milliyetçi militan sağcı Jobbik partisi ise Avrupa Birliği bayraklarının yakıldığı protesto gösterilerinde Macaristan'ın Avrupa Birliği'nden çıkması için gerekirse referandum düzenleyeceklerini açıkladı.