Avrupa Komisyonu: Troyka kaldırılabilir

Abone ol

Avrupa Komisyonu, Yunanistan'a verilen mali yardım karşılığında yapılması istenen reformları denetleyen Troyka'nın feshedilebileceğini açıkladı.

Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis, Trokya'nın gündemini reddediyor.

Avrupa Komisyonu, Yunanistan'a verilen mali yardım karşılığında yapılması istenen reformları denetleyen Troyka'nın feshedilebileceğini açıkladı.

Troyka, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin denetçilerinden oluşuyor.

Denetçiler, Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirip getirmediğini görmek için bu ülkeyi düzenli olarak ziyaret ediyor.

Yunanistan'daki yeni solcu hükümet, Troyka'nın ağır kemer sıkma programını reddediyor. Atina, kurtarma paketinin koşullarının yeniden müzakere edilmesini ve borçlarının önemli bir bölümünün silinmesini istiyor.

Komisyon sözcüsü Margaritis Schinas, bugün düzenlediği basın toplantısında Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker'in Troyka'nın kaldırılabileceğine ilişkin sözlerini hatırlattı.

Junker, geçen yıl göreve geldikten sonra açıkladığı programında, "İleride Troyka'nın yerine, demokratik açıdan daha meşru, daha fazla hesap sorulabilir, hem ulusal düzewde hem de Avrupa düzeyinde daha fazla parlamenter denetime tabi olacak bir yapı oluşturabilmeliyiz" demişti.

Schinas, bu sözlerinin ötesinde yorum yapmaktan kaçıdı, "Öncelikle Yunanistan'ın pozisyonunu iyice anlamalıyız" dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Çarşamba günü Brüksel'de Juncker ile görüşecek.

25 Ocak'ta yapılan seçimleri kazanarak işbaşına gelen radikal solcu Syriza partisinin lideri olan Tsipras, Troyka'yı reddediyor ve uluslararası kuruluşların kurtarma paketi karşılığında dayattığı kemer sıkma önlemlerine son vereceklerini söylüyor.

'Koşullar ancak oybirliğiyle değiştirilir'

Syriza, kurtarma paketindeki koşulların Yunanistan'ı yoksullaştırdığını, işsizliği artırdığını ve ülkenin borç yükünü azaltmadığını vurguluyor.

2012'de borçlarının bir bölümü silinmesine karşın Yunanistan'ın hâlâ 315 milyar euro borcu var. Bu rakam, Yunanistan'ın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 175'ine karşılık geliyor.

Schinas Yunanistan'la imzalanan kredi anlaşmasının bir "sözleşme" olduğunu söyledi ve koşullarının değiştirilmesi için Euro Bölgesi'nin 19 üyesinin oybirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yunanistan'ın mevcut kredi programının süresi 28 Şubat'ta doluyor. 7.2 milyar euroluk kredi diliminin serbest bırakılması konusunda henüz bir anlaşma sağlanmış değil.

Günün Önemli Haberleri