Avrupa, İslam fobisini yenecek

Abone ol

Özellikle 11 Eylül sonrası İslam düşmanlığı, artış gösterdi. Avrupa Konseyi, fobi halini alan bu düşmanlığa son verecek. Türkiye, bu mücadelenin kilit ülkesi konumunda.

Konsey üyesi 46 ülkenin bir araya geldiği tarihî zirvede, Türkiye’nin ısrarı sonucu İslam düşmanlığı, mücadele edilmesi gereken tehlikeli eğilim olarak metne girdi. Zirvenin sonuç bildirisinde ‘İslam fobisi’ ifadesine de yer verildi. İslam fobisi kavramının ilk defa Avrupa teşkilatları belgelerine girmesi Türkiye’nin başarısı olarak değerlendiriliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün zirvede yaptığı konuşmada, bu konuyu öncelikle gündeme getirmiş ve konseyin İslam karşıtlığına karşı etkili mekanizmaları devreye sokmasını istemişti.

Yine Türkiye’nin desteğiyle, nihai bildiride evrensel hoşgörü ve uzlaşmayı geliştirmek için kültürler ve dinler arası diyaloğun teşvik edilmesi istendi. Eylem planında ise bu konuda Avrupa Konseyi’nin bir koordinatör ataması ve Yerel Yönetim Kongresi’nin etkin bir biçimde görev yapması kararlaştırıldı. Uzmanlar, kararı Türkiye açısından önemli bir başarı olarak değerlendiriyor. 11 Eylül’ün ardından Batı dünyasında sıradan bir Müslüman’ın bile ‘potansiyel terörist’ olarak görülmeye başlandığına dikkat çeken uzmanlar, “Zirveden çıkan kararlar bu sorunun aşılmasına yardımcı olacaktır.” diyor.

3. Avrupa Konseyi Zirvesi dün kabul ettiği Varşova Bildirisi’nin 9. paragrafında ilk defa İslam korkusuna yer verdi. Avrupa Konseyi konuyla ilgili şu kararı aldı: “İslam korkusu ve Yahudi düşmanlığını kapsayacak şekilde özellikle cinsiyet, ırk ve din temelli her türlü hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığı şiddetli bir şekilde tel’in ederiz. Avrupa Konseyi çerçevesinde bunlara karşı mücadele edilmesi ve köklerinin kazınması için etkili mekanizmaların ve kuralların etkinleştirilmesi için azmimizi ifade ederiz.”

Böylece İslam düşmanlığı da Yahudi düşmanlığı gibi takibata alınacak ve Avrupa Konseyi rapolarında İslam karşıtı hareketlere yer verilecek. Avrupa Konseyi’nin ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlükle mücadele birimi ECRI, İslam karşıtı hareketleri takip edecek. Hangi ülkede İslam karşıtlığının arttığı ya da nasıl tezahür ettiği ECRI tarafından kayıtlara geçirilecek. İslam Konferansı Örgütü'nün de Avrupa Konseyi’nin İslam karşıtı hareketleri izleme faaliyetlerine yardımcı olmak ve iki uluslararası kurum arasında bu konuda işbirliği sağlamak için bir birim kurma çalışmalarına başladığı öğrenildi. ZAMAN'a konuşan üst düzey yetkililer, İslam karşıtlığının aslında bir tür Türk karşıtlığı olduğunu vurgulayarak, İslam karşıtlığının takibata alınmasının Türkiye karşıtı hareketleri de zayıflatacağını kaydettiler. Aynı yetkililer, söz konusu kararın 3 Ekim’de AB ile müzakerelere başlayacak Türkiye için son derece olumlu olduğunu, Türkiye muhaliflerinin manevra alanını daralttığını savunuyor.

Türkiye terör maddesini düzelttirdi

Zirvede, Avrupa Konseyi ile AB arasında özellikle insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda güçlendirilmiş bir işbirliği çerçevesinin oluşturulması kararlılığı da teyit edildi. Bu arada Ankara'nın, nihai bildirideki terörle mücadeleyle ilgili maddeye ‘uluslararası insanî hukuk' hakkında bir ifade koyma girişimini engellediği bildirildi. Ankara'nın, teröristlere uluslararası insanî hukuk ve Cenevre sözleşmelerine göre muamele etmesi yönünde Avrupa'dan gelecek baskıları engellemek için söz konusu ifadelere karşı çıktığı kaydedildi. Bu ifadelerin, teröristlere ‘savaş esiri’ muamelesi görme yolunu açabileceğine de dikkat çekildi.


Haber : Selçuk Gültaşlı
Kaynak :




Günün Önemli Haberleri