Avrupa Birliği Türkiye Zirvesi başladı

Abone ol

AB-Türkiye Zirvesi, Brüksel'de başladı. Zirve'de Türkiye'nin AB politikası, vize muafiyeti ve Suriyeli mülteciler konusu ele alınacak.

Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin görüşüleceği AB-Türkiye Zirvesi başladı. Zirvede Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil ediyor.

Zirvede onaylanması beklenen taslak kararlarda,  "her iki tarafın Türkiye'nin AB üyelik sürecini hızlandırılmasına ihtiyaç duyulduğu noktasında" hemfikir olduğu belirtiliyor. Tarafların senede iki kez uygun formatlarda zirve yapmayı kararlaştırdığı kaydedilen belgede, düzenlenecek zirvelerin, AB-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra uluslararası sorunları görüşmek için uygun bir platform olacağı ifade ediliyor.  

ÜYELİK MÜZAKERELERİ

Zirvede gündemi belirleyecek diğer bir konu da durma noktasına gelen üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması. Fasıllar üzerindeki vetoların kaldırılması ve yeni fasılların açılması Türkiye açısından öncelik taşıyor.  

Türk tarafı, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ile dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılmasını istiyor. 

14 Aralık 2015'te, ekonomik ve parasal politika başlıklı 17. faslın açılacağı kaydedilen taslakta, "Buna ek olarak Komisyon, üye ülkelerin pozisyonlarına bağlı olmaksızın, 2016'nın ilk çeyreğinde bazı fasılların açılması için çalışmalarını tamamlayacak" deniliyor.

Taslak belgede hangi fasıllarla ilgili çalışmaların tamamlanacağı belirtilmiyor.

VİZE SERBESTİSİNDE 2016 VURGUSU

Belgede vize serbestisi konusuna da yer veriliyor. AB Komisyonu'nun mart ayında vize muafiyeti konusundaki ikinci raporunu yayımlayacağı belirtilen taslakta, "AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın Haziran 2016'dan itibaren tamamen uygulanabilir olacağı" ifade ediliyor. Anlaşmanın uygulanması durumunda Komisyon'un, üçüncü raporunu Ekim 2016'da yayımlayarak, vizesiz seyahat için tavsiyede bulunması kayda alınıyor.

SIĞINMACILAR

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için finansman sağlanması da taslak kararlarda yer alıyor. Belgede, "AB, başlangıç olarak 3 milyar avro kaynak sağlayacak" deniliyor. AB iki yıllık bir süre için bu paranın sağlanmasını isterken Türkiye, yıllık olarak verilmesi taraftarı. Görüşmeler neticesinde metne "başlangıç olarak" ifadesinin eklenmesi bu açıdan önem taşıyor.  Desteğe dair gelişmeler ışığında yeni değerlendirmeler yapılacağı ifade edilen taslakta, böylece daha fazla fon sağlanmasına kapı aralanıyor. Metinde mali desteğin, Türkiye'nin tanımladığı şekilde "yükün paylaşılması" olarak ifade edilmesi de dikkati çekiyor. 

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük sığınmacı krizi ile karşı karşıya olan Avrupa ülkelerine, Uluslararası Göç Örgütü'ne göre 1 Ocak-26 Kasım 2015 tarihleri arasında 721 bin 217'si Yunanistan üzerinden olmak üzere toplam 868 bin 282 sığınmacı girdi. Havaların soğumasıyla akışın yavaşlayacağına dair kanıların aksine, sadece kasım ayında Yunanistan'a ulaşan sığınmacıların sayısı 110 bini geçti. AB ülkeleri, eğer soruna kalıcı bir çözüm bulunmazsa 2017 sonuna kadar yaklaşık 3 milyon sığınmacının daha gelmesini bekliyor. 

Sığınmacı gündemli 7 zirve düzenleyen ancak bir çözüm bulamayan AB üyeleri, Türkiye'nin yardımının şart olduğunda hemfikir. 

Taslakta, Türkiye'nin 15 Ekim'de kabul edilen Ortak Eylem Planı çerçevesinde, uluslararası korumaya ihtiyaç duymayan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmiş olan düzensiz göçmenleri geri kabul etmesi isteniyor.

Günün Önemli Haberleri