Avrupa Birliği-Türkiye krizi sona erdi

Abone ol

Türkiye ile AB arasındaki buzlar eridi. Başbakan Erdoğan ile Gunter Verheugen Brüksel'de görüşme yaptı. Verheugen, Türkiye'nin önünde engel olmadığını açıkladı.

Erdoğan ile Verheugen arasındaki kritik görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmenin ardından ikili gazetecilerin karşısına geçti.

İlk sözü alan Başbakan Erdoğan, konuşmasına görüşmeyi 'samimi sohbet' olarak nitelendirerek başladı. 'Çok çok verimli neticeler aldığımıza inandığım bu görüşmeden mutlu olduğumu ifade etmek isterim' diyen Erdoğan şöyle devam etti:

'İnanıyorum ki bu görüşme gerek 6 Ekim'de hazırlanacak ilerleme raporuna yönelik olarak da verimli bir altyapı oluşturacaktır.

Son iki yıl içinde bir dayanışma ile çok ciddi görüşmeler gerçekleştirdik, Türkiye'nin AB'ye girmesine yönelik olarak devrim niteliğinde kararlar aldık. Bu konuda hükümetimiz şu ana kadar hiçbir şeyi aksatmadan yürüttü. Uyum noktasında attığımız adımları şu anda da uygulama süreci takip etmektedir. Bu konuda da kararlı bir şekilde uygulama maddelerine geçmiş bulunuyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti olarak gerek istinaf mahkemeleri ile ilgili kanun gerek hukuk usulü muhakemeleri kanunu gerekse TCK kanunu henüz yürürlük ve yürütme maddelerine gelmiş kanunlardır. Tabi bir bütün olarak bunları takip eden iki kanunumuz daha var. Biz daha önce düşündüğümüz takvimi herhangi bir aksayama neden olmadan yeniden gözden geçirmeye karar verdik. "

VERHEUGEN: ARTIK ENGEL KALMADI


AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra Türkiye'nin AB sürecinde ''masanın üzerinde herhangi bir engel kalmadığını'' söyledi.

Verheugen, Erdoğan'la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, çok verimli bir görüşme olduğunu belirterek, açıkta kalan bazı sorunlara çözüm yolları bulduklarını kaydetti.

Verheugen, Türkiye için şimdi net bir tavsiyede bulunabileceklerini söyleyerek, Türkiye'nin tamamlaması gereken bir şart kalmadığını da belirtti.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye'de devlet kontrolünde sistematik işkence bulunmadığını saptadıklarını söyleyerek, bu noktanın ilerleme raporunda detaylı bir şekilde izah edileceğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Verheugen, bazı sorunların çözümünde Erdoğan ile aralarındaki dostluk, güven ve yakınlığın çok faydası olduğunu söyleyerek, birbirlerine güvenebileceklerini çok iyi bildiklerini kaydetti.

Verheugen, ''Dostum Erdoğan'dan aldığım güvenceler benim çok net bir tavsiyede bulunabilmemi sağlayacak'' diye konuştu.

Türkiye'ye yaptığı son ziyaret sırasında bazı hassasiyetlere dikkat çektiğini hatırlatan Verheugen, yeni Türk Ceza Kanunu'nun kabul edilmesinin siyasi kriterlerin tamamlanması için ne kadar önemli olduğunu anlattığını da anımsattı.

İkinci önemli bir konunun Türkiye'de sistematik işkence bulunduğuna yönelik iddialar olduğunu söyleyen Verheugen, bu iddialar üzerine Türkiye'ye gönderdikleri uzmanların araştırmaları sonucu, ''Türkiye'de devlet kontrolünde herhangi bir sistematik işkence olmadığını saptadıklarını ve bunun ilerleme raporunda da detaylı bir şekilde izah edileceğini'' kaydetti.

VERHEUGEN ERDOĞAN'A HAYRANMIŞ

Verheugen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yani benim bugünkü değerlendirmemem: Masada artık herhangi bir engel kalmamıştır. Komisyon'un tavsiyede bulunması için Türkiye'nin tamamlaması gereken şart kalmamıştır.'' Başbakan Erdoğan'a son iki yılda sergilediği ''güçlü liderlikten'' dolayı teşekkür eden Verheugen, Erdoğan'a olan beğenisi ve hayranlığını dile getirdi. Verheugen, Türkiye'nin Erdoğan'la AB'ye daha çok yaklaştığını da söyledi.

GÖRÜŞME SAMİMİ GEÇTİ

Görüşme çok sıcak ve kısa sürdü. Erdoğan "mevcut haliyle geçerse şart öne sürülecek mi" diye sordu

Verheugen de hayır yeni bir şart önü sürülmeyecek dedi.

Erdoğan Verheugen'in bu sözleri üzerine TCK'yı mevcut hayille çıkaracaklarını sözünü verdi Ve toplantı sona erdi.

Günün Önemli Haberleri