Avro Bölgesi düşük enflasyon çıkmazında!
Abone olAvro Bölgesi'ndeki enflasyon oranı, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) rekor düşük seviyedeki faiz oranlarına ve aylık 80 milyar avroluk parasal genişleme programına karşın hala hedefin oldukça altında bulunuyor.
Ortak para birimi ve yasal ödeme aracı olarak avroyu seçen 19 AB üyesi ülkenin oluşturduğu "ekonomik ve parasal birlik" olarak adlandırılan Avro Bölgesi, uzun süredir çok düşük enflasyonla mücadele ediyor.
Avro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ECB’nin aldığı radikal tedbirler, enflasyonu henüz istikrara kavuşturmuş değil. ECB, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2'ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. Ancak enflasyon oranı, bankanın aldığı cesur tedbirlere karşın hala hedeflenen seviyenin oldukça altında seyrediyor.
FAİZLER REKOR DÜŞÜK SEVİYEYE ÇEKİLDİ
ECB, 2014 yılının eylül ayındaki toplantısında ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış, yüzde 0,15 olan politika faizini yüzde 0,05'e, yüzde 0,40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0,30'a ve mevduat faizini yüzde eksi 0,10'dan yüzde eksi 0,20'ye çekmişti.
Geçen yılın aralık ayı toplantısında da mevduat faizini 10 baz puanlık düşüşle yüzde eksi 0,20'den yüzde eksi 0,30'a indiren banka, bu yılın mart ayındaki toplantısında ise mevduat faizini 10 baz puan indirerek yüzde eksi 0,40'a, politika faizini 5 baz puan düşürerek yüzde sıfıra ve marjinal borç verme faizini de 5 baz puan düşürerek yüzde 0,25'e çekmişti.
AYLIK 80 MİLYAR AVROLUK PARASAL GENİŞLEME DEVAM EDİYOR
ECB, faiz hamlesinin yanı sıra görevi dahilindeki bazı enstrümanları da kullanmaktan geri kalmadı. Banka, 9 Mart 2015’te başladığı aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programının (parasal genişleme) miktarını 80 milyar avroya yükseltirken, programın süresini de 2016 Eylül’den 2017 Mart’a uzattı. Söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve talebin canlandırılması hedefleniyor.
Şu ana kadar alınan tedbirlerin, enflasyonun yukarı yönlü hareketinde beklenen katkıyı yapmaması nedeniyle tek para birliğinde enflasyon baskı altında kalmaya devam ediyor. Ayrıca, küresel ekonomideki gelişmeler, AB’deki siyasi belirsizlikler ve banka hisseleri başta olmak üzere pay piyasalarındaki dalgalanmalar gibi nedenler de bölgenin enflasyon görünümünü negatif etkiliyor.
ENFLASYON İVMESİ İSTİKRARSIZ
Enflasyonun bu yılki gelişimine bakıldığında dalgalı bir seyir izlemesi dikkati çekiyor. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avro Bölgesi'nde ocak ayında yüzde 0,3 artan yıllık enflasyon, şubatta yüzde 0,2 azaldı.
Martta değişmeyen yıllık enflasyon oranı, nisan ayında 0,2 ve mayıs ayında da 0,1 azaldı. Böylece bölge, 2 ay üst üste negatif enflasyona düşmüş oldu. Haziran ayında hafif toparlanan yıllık enflasyon yüzde 0,1 ve temmuzda da yüzde 0,2 artış kaydetti. Ağustos ayındaki öncü veriye göre ise yıllık enflasyon yüzde 0,2 yükseldi.