Aung San Suu Kyi reformlar konusunda umutlu

Abone ol

Yarım yüzyıl sonra Birmanya'yı ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton, ülkenin muhalefet liderlerinden Suu Kyi ile bir araya geldi.

Birmanya'nın muhalefet liderlerinden Aung San Suu Kyi, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la yaptığı görüşmelerden sonra ülkesinin "demokrasi yoluna girebileceği" konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Suu Kyi, kendi partisinin de seçimlere katılabilmesine olanak sağlayan reformları memnunla karşıladıklarını söyledi, ancak atılması gereken daha pekçok adım olduğunu belirterek siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Bu sabah Amerikan Dışişleri Bakanı Clinton'la Aung San Suu Kyi arasında yapılan görüşmede, Birmanya'da demokrasinin desteklenmesi için birlikte çalışma taahhüdünde bulunuldu.

Birmanya muhalefet lideri, toplantıdan sonra, "Birlikte çalışırsak, demokrasi yolundan geriye dönüş olmayacağından eminim." dedi ama henüz Birmanya'nın bu yola girmediğini söyledi.

Birmanya'da etnik gruplar arası çatışmalar sürüyor ve yüzlerce kişi siyasi nedenlerle tutuklanmaya devam ediyor.

ABD Yönetimi 1962'den 2010'a dek aşırı baskıcı cuntanın yönetimi altında olan Birmanya'nın üst düzey yetkililerine karşı sert yaptırımlar uygulamayı sürdürüyor.

BBC'nin Rangun'daki muhabiri Kim Ghattas, ABD'nin, "Birmanya ile yeniden bir ilişki içine girilirken, Aung San Suu Kyi ile yakın temas içinde olunacağını" vurguladığını aktarıyor.

BBC Muhabiri, Hillary Clinton'ın ziyaretinin Birmanya'daki reform yanlılarının elini güçlendirmesinin umulduğunu kaydediyor.

Washington, ülkedeki reformların sürmesi halinde yeni ödüller vaad ediyor. Clinton, ziyareti sırasında, Birmanya Dışişleri Bakanını Washington'a davet etti.

Hillary Clinton, 1955 yılında Birmanya'yı ziyaret eden John Foster Dulles'dan bu yana ülkeye giden ilk Amerikan dışişleri bakanı oldu.

Günün Önemli Haberleri