ATOdan alarm gibi uyarı

Abone ol

ATO Başkanı Sinan Aygün, Kredi Kartları Tasarısı'nı 'intihar tasarısı' olarak niteledi.

Kredi Kartları Tasarısı perşembe günü Meclis’te ele alınacak ATO Başkanı Aygün, milletvekillerini uyardı: Tasarı böyle çıkarsa intihar kanunu olur.

Banka ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı, perşembe günü Meclis’te ele alınacak Tasarıyla, 187 bin kredi kartı sahibinin 1,4 milyar YTL’lik takibe düşmüş borcu için yeniden yapılandırma getiriliyor Milyonlarca insanın beklediği tasarıda sona yaklaşılırken, tasarı üzerindeki tartışmalar da devam ediyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yeni tasarının, kartzedeye kolaylık getirmediğini savundu.

Aygün, kredi kartı borcu nedeniyle, polis memuru Bayram Kafalı’nın TBMM’de intihar etmesiyle ilgili olarak, “Bu intihar, milletvekillerine verilen açık bir mesajdır. Mesajdan anlaşılması gereken; tasarı bu haliyle intihar yasasıdır. Bütün milletvekilleri bu mesajı iyi okumalıdır” dedi.

KOLAYLIK GETİRMİYOR

Aygün, komisyonda verilen önergeyle, kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığı getirildiğini, ancak daha sonra bu önergenin bankaların istediği şekilde değiştirildiğini savundu. Aygün, kendi istedikleri şekilde verilen önergede, vatandaşın temerrüt tarihindeki ana parasına TÜFE oranı eklenmesiyle bulunacak rakamın 24 ay taksitlendirilmesinin öngörüldüğünü anlattı. Aygün, ancak tasarı ile, icra takibine düşmüş tüketicilerin takibe düştükleri tarihteki borçlarının esas alınıp, bu borca yıllık yüzde 22 faiz işletilerek 12 eşit taksitle ödeme imkanı getirildiğini belirterek, ‘’Tasarıda ana para, icraya düştüğü tarih olarak alınıyor. Zaten ne oluyorsa, borçlunun gecikme faizi ve temerrüde düştüğü o 3 aylık dönemde oluyor. Borç bu 3 ayda ikiye, üçe katlanıyor” görüşünü savundu. Tüm milletvekillerine bir mektup yollayan Aygün, mektupta kart borçlarının yeniden yapılandırılmasını istedi.

TOPLUMSAL TALEP

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz de tüm milletvekillerine mektup göndereceklerini söyledi. Mektupta, kredi kartları Yasa Tasarısı’na ilişkin toplumsal talebi dile getireceklerini anlatan Deniz, “Tasarı, icra takibine uğramış 190 bin kişiyi kapsıyor. Sadece asgari tutarı ödeyebilen 9 milyon insan var. Bunlar için de çözüm üretilmeli” dedi.

İki ayda 36 can aldı

Son iki ay içinde kredi kartı faiz girdabına girerek hayatına son verenlerin sayısı 36’ya yükseldi. Türkiye genelinde 16 milyar 551 milyon YTLíyi bulan kredi kartı borçlarının 1.4 milyar YTLílik bölümünü icralık borçlar oluşturuyor. Kredi kartı takipte olan vatandaşların sayısı 709 bini buluyor. Tüketiciler Birliği Ankara Başkanı İstün Bol, söz konusu yasanın çok daha önce çıkması gerektiğini ifade ederken, “Yine de yıkılmakta olan ailelerin kurtarılması açısından olumlu buluyoruz. Kredi kartı borcunun son iki ay içinde 36 can alması yetkililere harekete geçirmedi. Kuş gribi, Türkiye’yi yerinden oynattı ama iki ay içinde kredi kartı yüzünden canına kıyanların sayısı gözardı edildi. Çıkacak kanununu vatandaşın işine yarayacak, derdine çözüm bulmalı. Eğer eski yüksek faiz uygulamaları devam ederse çıkacak kanunun da bir anlamı olmayacaktır” açıklamasını yaptı. (Necdet TUNAÇ)

Yasa çıkmadan limitler artıyor

Kredi Kartları Yasa Tasarısı çıkmadan bazı bankalar harekete geçti. Çok sayıda banka, yasa öncesinde mevcut müşterilerine ait kredi kartlarının geçerlilik süresini uzatıp kredi limitini artırmaya başladı. Tasarı yasalaştığında bankalar artık müşterilerinin iznini almadan kredi kartlarının limitini dilediği zamanda ve oranda yükseltemeyecek. Kartın limiti, vatandaşın gelirinin iki katını aşamayacak. Bu kısıtlamaları mümkün olduğunca ileri atmayı hedefleyen bazı bankalar, mevcut kredi kartı müşterilerine ikinci bir kart gönderiyor. Vatandaş bu kartı kabul ettiği taktirde banka gelecek yasanın kısıtlamalarından kurtuluyor. (Erdoğan SÜZER)

Bankaların baskısı yok

BDDK geçen haftaya kadar, bankaların kredi kartına uyguladığı gecikme faizi oranlarının yer aldığı listeye, kendi hesapladığı bileşik faiz oranlarını da ilave ediyordu. Bu sayede, borcunu zamanında ödemeyen tüketicilerin üstlendiği gerçek faiz yükünü gösteriyordu. Şimdi ise kendi sitesinden sadece bankaların kredi kartına uyguladığı faiz oranlarını yayınlıyor. Bileşik faiz hesabını ise listeye koymuyor. BDDK yetkilileri, bu konuda, “Yeni yasada bileşik faiz uygulaması yok. Biz de bileşik faiz hesaplamasından vazgeçtik” dediler. Aynı yetkililer daha sonra da, “Tüketiciler Kanunu’na göre bankaların zaten kredi kartına bileşik faiz uygulaması yasak. Biz de listeden bu oranları çıkarttık. Bankaların bu konuda bir baskısı yok” açıklamasını yaptılar.

Milletvekilleri ne dedi?

Banka ve Kredi Kratları Yasa Tasarısı’nı milletvekilleri de tartışıyor. Vekillerin, görüşleri şöyle:

FAİZLERE ÇEKİDÜZEN

Fehmi Kinay (AK Parti Kütahya Milletvekili):

Türkiye’de ödeme güçlüğü sorunu var. Bu da gelir yetersizliğinden kaynaklanıyor. Af gibi bir eğilim de yeni sıkıntılara sebep olur. Kanun, farklı faiz oranlarının bir sınıra çekilmesine vesile olacak. Ödeme güçlüğü sorununu aşmak için Ödeme Garanti Şirketlerinin kurulması konusunda bir teklif çalışması hazırlıyoruz.

YENİ TEKLİF VERECEĞİM

Sabri Varan (AK Parti Gümüşhane Milletvekili):

Tasarıyı ilk kaleme alan benim. Görüşmelerde kredi kartlarına limit ve faiz oranı kriteri getirilmesi gerektiğini savunduk. Bankalardan istediğimiz af değil merhametti. Ama bu merhametin birazını görebildik. Perşembe günkü görüşmede bu konuda bir teklifim olacak.

YARAYA MERHEM OLACAK

Ferit Mevlüt Aslanoğlu (CHP Malatya Milletvekili):

İcralık olan kredi kartı borçluları için yıllık yüzde 22 faiz ve 12 ay taksitle ödeme imkanı büyük bir yaraya sadece bir merhem olmaktır. Oysa, biz taslak teklifinde, kredi kartlarındaki faiz oranlarının da tüketici kredileri gibi yüzde 1.5- 2 değerinde olmasını istedik. Israrlı yaklaşımımız devam edecek.

YASA ÇOK GECİKTİ

Alaattin Büyükkaya (AK Parti İstanbul Milletvekili):

Yeni kredi kartı yasası çok gecikti. Tasarı Plan ve Bütçe Komsiyonu’nda görüşülmeden direkt Meclis Genel Kurulu’na getirilecek. Limit gelire pararlel olarak belirlenecek. Vatandaşla banka ilişkileri arasında bir düzenlemeye gidilmesi sonucu yanlış uygulamalar ortadan kalkacak.

Haber: Mehmet Canatlı
Kaynak: www.bugun.com.tr

Günün Önemli Haberleri