ATM'lerde 'parmak izi' dönemi

Abone ol

Daha güvenli ve pratik uygulamalar sunmak isteyen bankalar 'parmak' yarışına girdi.

Daha güvenli ve pratik uygulamalar sunmak isteyen bankalar 'parmak' yarışına girdi. 'Parmak damar tanıma' sistemini ATM'lerinde devreye alarak müşterilerine daha güvenli ve kullanım kolaylığı yüksek hizmet sunmak isteyen bankalar bu yolla maliyetlerini de düşürecek. İş Bankası'nın 'Biyokimlik' adıyla devreye aldığı hizmeti İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran tanıtırken, Vakıfbank'ın 'Bioşifre' adını verdiği uygulamayı Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Metin Recep Zafer anlattı. Müşteriler bu yeni uygulamayla kart taşımaktan kurtularak kopyalanamayan ve herkeste eşsiz olan parmak damar haritasını kullanacak.

Milliyet'in haberine göre, parmak damar tanıma yüz, iris, ses, parmak izi gibi biyometrik yöntemlerden en gelişmişi olarak biliniyor. Bu sistemin ağırlıklı olarak Japonya, Almanya, Brezilya ve Polonya'da kullanılıyor. 5 milyon kullanıcının olduğu Japonya'da 75 bin ATM ve 30 binden fazla banka şubesinde parmak damar tanıma sistemi var.

‘İlk olma’ telaşı
Yeni sistemin tanıtılmasında bankalarda toplantı yarışı yaptı. İş Bankası'nın düzenleyeceği basın toplantısının pazartesi günü olduğunu öğrenen Vakıfbank, salı gerçekleştireceği toplantıyı dün saat 11.00'e yapacağını açıkladı. Ardından İş Bankası da toplantısını aynı gün saat 09.30'a alarak gerçekleştirdi. İstanbul'daki genel müdürlük binalarında yapılan toplantılarda her iki bankanın yöneticileri, "Uygulamayı Türkiye'de ilk gerçekleştirenlerdeniz" dedi. Öte yandan Vakıfbank toplantısının devam ettiği sırada İş Bankası uygulamayı GSM abonelerine gönderdiği SMS ile duyurdu.

1000 şubede biyokimlik
-  İş Bankası şubesine gidecek olan müşteri parmak damar haritasını biyometrik tanıma aparatına okutarak, yakın kızıl ötesi ışının vücuttaki damar haritasının resmini çekilmesini sağlayacak.
-  Müşteriler sol ve sağ ellerindeki işaret ya da orta parmaklarından birini tercih edebilecek.
-  Damar tanıması yapan müşteri bir kereye mahsus olarak kartını ve şifresini kullanarak biyokimlik doğrulama işlemini gerçekleştirerek aktivasyonunu sağlayacak.
-  Daha sonraki kullanımlarda müşteri numarası, şifre ve damar tanımasıyla hisse senedi alımından, para yatırmaya kadar bankamatiklerde gerçekleşen tüm işlemlerini yapabilecek.
-  5 milyon euro yatırım yapan bankanın bu alandaki iş ortağı Avusturya merkezli MIG INT şirketi.
-  Şu anda tek şube ve iki ATM'de uygulanan sistem eylül sonuna kadar 1000 şubede geçerli olacak.
-  Banka, sistemi gelecekte internet bankacılığı, İş Bankası iç güvenliğinde de kullanacak.

620 şubede bioşifre
-  Mayıs sonu itibariyle 568 şunesi bulunan Vakıfbank yıl sonunda ulaşacağı 620 şubede Bioşifre işlemi gerçekleştirecek.
-  İşlem kapasitesi uygulamayla iki katına çıkacak.
-  Müşteriler şubeye ya da ATM'ye giderek kartını ATM'ye takıp şifresini girecek ve istediği bir parmağını 4 kez cihaza okutacak, böylece kayıt olacak.
-  Daha sonraki kullanımlarda müşteriler TC kimlik numarası, şifre ve tanımlanan parmak yardımıyla işlemleri gerçekleştirecek.
-  Banka bu uygulamayı kredi kartı yerine ve internet bankacılığı işlemlerinde de kullanmayı planlıyor.
-  18 ayın sonunda 2.5 milyon nakit kart kullanıcısının yüzde 10'una, 5 yıl sonunda ise yüzde 30'una ulaşılması hedefleniyor.
-  Japon mühendis ve firmayla çalışan banka, yıllık işletme giderinin binde 1'ini bu yatırıma ayırdı.
-  Bioşifre için bir yıllık çalışma sürdüren Vakıfbank ilk olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de yoğunlaşacak.

Günün Önemli Haberleri