Atina'yla borç görüşmeleri 'verimli'
Abone olIMF, Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası'ndan yetkililer ile Yunan hükümeti arasında 8 milyar euroluk yeni kredi dilimi için görüşmeler yapıldı.
Yunanistan daha fazla kredi alıp alamayacağına karar verecek olan borç müfettişleri ile görüşmelerin verimli geçtiğini bildirdi.
IMF, Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası'ndan yetkililer dün üç saat süreyle Yunan yetkililerle telekonferans yapmıştı.
Bugün de devam eden görüşmeler hakkında başkaca bilgi verilmedi.
Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği kaygıları ve IMF'den gelen kemerleri daha da sıkma çağrısı dün dünya borsalarında düşüşlere yol açmış, endekslerle birlikte euro ve petrol fiyatları da düşmüştü.
Telekonferansa Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ile Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Komisyonu ve IMF'den üst düzey yetkililer katılmıştı.
Yunan basınında yer alan haberlere göre IMF ve Avrupalı yetkililer toplantıya 15 önlemden oluşan bir listeyle geldi.
Bunlar arasında kamu kuruluşlarında 100 bin kişinin işten çıkarılması talebi de var.
Bu, bugüne dek önerilen rakamlardan 20 bin kişi daha yüksek.
Kaygılar
Yunanistan'a borç veren uluslararası kuruluşlar, kamu harcamalarını kısmak için yeterince adım atılmadığı ve bu yüzden de 8 milyar euro'luk yeni kredi diliminin ülkeye iletilmeyeceği kaygısı içinde.
Atina yönetiminin gelecek ay ortasındaki borç ödemelerini yapabilmek için bu 8 milyar euro'ya ihtiyacı var.
IMF dün Yunanistan'a vergileri yükseltmenin işe yaramayacağını, bunun yerine vergi toplama yöntemlerini geliştirmesi ve kamu harcamalarını kısması gerektiğini söylemişti.
Yunanistan'a milyarlarca dolarlık kredi açan euro bölgesi ülkeleri, bunun karşılığında dev bütçe açığını kapatmasını istiyor.
Atina yönetimi açığı kapatmak için kamu çalışanlarını işten çıkarmayı, kalanların maaşlarını azaltmayı ve özelleştirmeleri hızlandırmayı planlıyor.
Ayrıca yakıt ve elektrik faturaları üzerinden halka yansıtılacak acil bir emlak vergisi koymayı düşünüyor.
Ancak IMF'nin Yunanistan temsilcisi Bob Traa, bunun iyi bir öneri olmadığını söyledi.
Traa "Bize göre, sınırlı bir vergi tabanında daha fazla vergiye odaklanmamak gerekiyor. Bu ne ekonomik ne de siyasi açıdan sürdürülebilir bir politikadır" dedi.
BBC Avrupa editörü Gavin Hewitt, halkın yüzde 15'inin elektrik ve su paralarını ödeyemediğini belirtiyor ve "Gelecek aydan itibaren yeni vergilerle faturalar daha da kabaracak. Halka 'Borcunu ödemezsen, elektriksiz ve susuz kalacaksın' denecek" diye ekliyor.