Atina'da protestocularla polis çatıştı

Abone ol

Yunanistan'da tasarruf önlemlerine karşı tüm gün devam eden protestolarda, Atina'daki parlamento binasına petrol bombaları atan anarşitleri dağıtmak için gaz bombası kullanıyor.

Hükümetin kemer sıkma planını protesto etmek için parlamento binası önünde toplanan göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

Polis, bina yakınına petrol bombaları atan anarşist grupları dağıtmak üzere gaz bombası kullandı.

Kamu çalışanları sendikalarının, muhafazakarların liderliğini yürüttüğü yeni koalisyon hükümetinin işbaşına gelmesinden beri örgütlediği ilk grevde; sabah saatlerinde parlamento önünde toplanan göstericilerle polis arasında çatışmalar meydana geldi.

Grevi, ülkedeki çalışanların yarısının üye olduğu Kamu Çalışanları Konfederasyonu düzenliyor.

Eylemciler, hükümetin 11,5 milyar euro’luk son tasarruf önlemlerine karşı çıkıyor.

Yunanistan’ın, 130 milyar euro’luk ikinci kurtarma paketinin 31 milyar euro’luk dilimine ihtiyacı var. Fakat, ülkenin üçte ikisinin yoksulluk sınırına yaklaştığı ve işsizlik oranlarının tırmandığı ülkede halk kesintilere karşı çıkıyor.

Grev gösterilerine doktorlar, öğretmenler, vergi çalışanları, feribot operatörleri ve hava trafiği kontrolürlerinin de dahil olduğu 50 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Atina sokaklarında göstericiler "Troykaya boyun eğmeyeceğiz" ve "AB, IMF defol" sloganları atıldı.

Kesintiler, Yunanistan’ın iflasa sürüklenmesinin önüne geçecek kurtarma fonlarından faydalanabilmesi için ön şart olarak belirlenmişti.

Sol Syriza ittifakının geride bırakan muhafazakar eğilimli Yeni Demokrasi Partisi'nin öncülüğünde haziranda kurulan hükümet, emekli maaşlarını düşürmeyi ve emeklilik yaşını 67’ye çıkarmayı planlıyor.

Yunanistan'a borç veren Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'yi temsil eden troyka, muhafazakar Antonis Samaras'ın planına karşılık, tasarruf uygulamalarının sonucunu görmek üzere Yunanistan'a iki yılık süre tanıdı.

Yunan Maliye Bakanı Yannis Stournaras dün ilk defa troykanın tanıdığı sürede uygulanacak tasarruf planının maliyetine dair bir açıklama yaparak, bu iki yıllık kesintilerin 15 milyar euroya mal olacağını açıkladı.

Atina’da güvenliği sağlamak için binlerce polis görevlendirildi.

Okullar ve devlet daireleri kapanırken otobüs hatları protestocuları taşımak için açık kaldı.

MRB araştırma şirketinin geçen hafta yaptığı ankete göre, Yunanlıların yüzde 90’ı planlanan kesintilerin adil olmadığına ve yükün yoksul kesimin üzerine bindirildiğine inanıyor.

Ülkeye, 2010 yılı Mayıs ayında 110 milyar euro’luk, geçen yıl Ekim ay ında da 130 milyar euro’luk kurtarma fonu verilmişti.

Günün Önemli Haberleri