Atatürk'ün naaşı mumyalandı mı?

Abone ol

Anıtkabir Komutanlığı, büyük önder Atatürk'ün "naaşının mumyalandığı" iddialarını formülle yalanladı.

Hazırlanan kitapta, Atatürk'ün naaşının ebedi istirahatgahına taşınma sürecine ait özel fotoğrafların yanı sıra naaşa uygulanan tahnit işleminin tutanağına, yapan heyetin bilgisine ve kullanılan solüsyonunun içeriğine yer verildi.

Anıtkabir'in 60'ıncı yılında "Etnografya'dan Anıtkabir'e 60'ıncı yıl etkinlikleri" düzenlenecek. Anıtkabir Komutanlığının hazırladığı program kapsamında 10 Kasım'daki resmi törende, 1953 yılında olduğu gibi izciler ve seğmenler de görev alacak, mozole binasına 60 yıl öncesindeki gibi devasa Türk bayrağı asılacak.

Etkinlikler kapsamında komutanlık tarafından "Sonsuz Yolculuk, Dolmabahçe'den Anıtkabir'e" kitabı hazırlandı. Sınırlı sayıda özel olarak hazırlanan kitapta büyük önderin veda günü, ölüm raporu, vasiyeti, cenaze töreni, naaşının Anıtkabir'e nakli, Türk basınında yas gibi konular fotoğraflarıyla yer aldı.

TAHNİT İŞLEMİ

Vasiyetinin de paylaşıldığı eserde en dikkat çekici bölümlerden biri tahnit işleminin anlatıldığı kısım oldu. El ve yüz maskının fotoğrafına yer verilen "Sonsuz Yolculuk, Dolmabahçe'den Anıtkabir'e" kitabında, tahnit işlemi bölümünde, şu bilgilere yer verildi:

"Atatürk'ün ölümünden hemen sonra İstanbul Hıfzıssıhha Müzesi Müdürü Doktor Nuri Hakkı Aktansel tarafından Atatürk'ün yüzünün ve sağ elinin maskı yapılmıştır. Bu mulajlar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı kasalarında saklanmış, daha sonra Anıtkabir'e verilmiştir. Yüce önder Atatürk'ün 10 Kasım Perşembe günü saat 09.05'te ebediyete intikal etmesinin ardından naaşı Dolmabahçe Sarayı'nda zamanın İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden olan Ordinaryus Profesör Şerafettin Yaltkaya'nın nezaretinde İslami usullere uygun yıkanmıştır. Atatürk'ün ölümünden sonra Başbakan Celal Bayar'ın emriyle naaşa tahnit işlemi uygulanmıştır. Tahnit işlemi devrin ünlü doktorları Prof. Dr. Süreyya Hidayet Serter ve Prof. Dr. Mustafa Hayrullah Diker'in nezaretinde Gülhane Patolojik Anatomi hocası Prof. Dr. Lütfi Aksu ve ekibi tarafından yapılmıştır."

Tahnit işlemiyle ilgili tutanak hazırlandığı belirtilen yazıda, Prof. Dr. Aksu'nun tahnit için hazırladığı solüsyondan iki küçük şişeye doldurduğu, ağzı lehimlenen şişelerin Atatürk'ün kollarının arasına yerleştirildiği kaydedildi. Tabut açıldığında şişelerin Prof. Dr. Kamile Mutlu tarafından alınarak Anıtkabir'e gönderildiği belirtildi.

TAHNİT RAPORU

Kitapta tahnit işlemine ilişkin tutulan rapor da yer aldı. Tahnit işlemini yapan heyetin isimlerinin bulunduğu raporda, "Aşağıda isimleri bulunan tabipler Atatürk'ün defin merasimi yapılıncaya kadar naaşın muhafazası için aşağıda yazılı mahlul ile usulü dairesinde Gülhane Teşrihi Marazi Profesörü Doktor Lütfi Aksu tarafından tahnit yapılmasına karar verilmiş ve bu tahnit derekap yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Formüle göre tahnit işleminde 200 gram formaline, bir gram sublime, 200 gram tuz, 10 gram acide peheque ile 1000 gram su kullanıldı.

Tahnit işlemi 9-10 Kasım 1953'te büyük önderin naaşının Anıtkabir'e taşınması öncesinde tabut açılarak Anatom Patalog Prof. Dr. Kamile Şevki Mutlu tarafından çözüldü.

Kitapta Atatürk'ün naaşının Dolmabahçe'den ebedi istirahatgahına nakli sırasında düzenlenen törenlere ilişkin özel fotoğraflara da bulunuyor.
Kitabın son sayfasında ise Atatürk'ün fotoğrafı ve büyük önderin "Mesudum çünkü muvaffak oldum " sözleri yer aldı.

Günün Önemli Haberleri