Atatürkün gizli sevgilisi

Abone ol

Atatürk'ün sevgileri zaman zaman gündeme geliyor. Atatürk Madam Corinne ile 4 yıl mektuplaşmış.

Madam Corinne, Mustafa Kemal'in arkadaşı Ömer Lütfü'nün eşidir. Çiftin düzenlediği müzik ve şiir gecelerinin müdavimi olan Ata, eşinin ölümünden sonra Madam Corinne ile 4 yıl mektuplaştı.

İstanbul - 1913
Mustafa Kemal'in hayatı üzerinde kalem oynatanlar için en tartışmalı konulardan birisi de Madam Corinne ile olan ilişkisinin boyutudur. İlişkinin şekli tartışma konusu olsa bile kesin olan şey Madam Corinne'in Mustafa Kemal'in hayatında çok önemli bir yer tuttuğudur. Mustafa Kemal'in konuştuğu Fransızca'da, dinlediği klasik müzikte ve hatta vals yapışında bile Corinne'in izleri vardır... Madam Corinne doktor bir babanın kızıdır. İtalyan vatandaşı olan Doktor Luigi'nin Osmanlı Donanması'nda tercüman olarak çalıştığı sanılıyor. Cenova'da doğan Corinne Paris Konservatuarını bitirdikten sonra Türkiye'ye gelir. Kuvvetle muhtemel babasının etkisinde kalan Corinne gönlünü Mustafa Kemal'in akademiden sınıf arkadaşı olan Ömer Lütfi Bey'e kaptırır ve evlenirler. Mustafa Kemal'in Madam Corinne'le tanışması da arkadaşının bir davetiyle gerçekleşir. Mustafa Kemal, Ömer Lütfi Bey ve Madam Corinne'in evlerinde her hafta düzenlenen klasik müzik ağırlıklı şiir ve edebiyat toplantılarının müdavimlerinden biri olur.

KOCASI ŞEHİT DÜŞTÜ
Ancak Balkan Savaşı sırasında Ömer Lütfi Bey şehit düşer. Kızkardeşi Edith ile yaşamaya başlayan Madam Corinne'in hayatı bir süre sonra eski haline döner. Evde yine müzik ve edebiyat toplantıları yapılır. Madam Corinne Mustafa Kemal'in Fransızcasının gelişmesine yardım etmeye başlar. Mustafa Kemal bir süre sonra askeri ataşe olarak Sofya'ya tayin edilir. İkili arasındaki ilişki mektup arkadaşlığına döner. Mustafa Kemal, Madam Corinne ilişkisinin aşk mı yoksa dostluk mu olduğunu gösteren tartışmalar da Sofya'dan yollanan mektuplarla başlar.

Örneğin 3 Kasım 1913 tarihli mektubunda Mustafa Kemal, Novia Amerika adlı bir gece kulübüne gittiğini, orada içki satışını arttırmak için masalara oturan Macar kadınlar olduğunu ama atmosferden hoşlanmadığı için orayı erkenden terk ettiğini yazar. Madam Corinne'in Mustafa Kemal'e olan duygularının dostluktan öte olduğuna inananlar Mustafa Kemal'in 27 Aralık 1913 tarihli mektubuna işaret ederler. Mustafa Kemal bu mektubunda Bayan Corinne'e şöyle hitap eder:

"Anlıyorum ki Cevdet Bey'e benim buradaki yaşantımı gözetlemesini tavsiye etmeye devam ediyorsun. Buradaki hayatımın ve yaşantımın akışı tek düze devam ediyor." BayanCorinne'in Sofya'da olan birisinden Mustafa Kemal'in hayatıyla ilgili bilgi istemesi, buna karşın Mustafa Kemal'in yazdığı mektuplarda evlenmek istediği Miti'den bahsetmemesi aralarındaki ilişkinin bir kanıtı olarak yorumlanıyor. Yine de Mustafa Kemal'in Madam Corinne'e 1913'de Sofya'dan, 1915'de Çanakkale'den, 1916 ve 1917 yıllarında bugünkü Türkiye-Suriye sınırına yakın bir merkezden yazdığı toplam 16 mektupta aşk kelimesi hiç geçmiyor.

Mustafa Kemal'in çeşitli cephelerde görev yaptığı dönemde Madam Corinne Harbiye'den Beyoğlu'na taşınmıştı. İstanbul'u işgal eden İngilizler evlerde arama yaptıkları birgün Madam Corinne'in kapısını çaldılar. Evde bir suç unsuru bulamadılar ama duvardaki Mustafa Kemal fotoğrafının indirilmesini istediler. Madam Corinne buna şiddetle itiraz etti ve İngiliz askerleri evi terk etmek zorunda kaldılar. Bu olaydan sonra İtalya'ya dönen Madam Corinne, 1941'de yeniden İstanbul'a döndü. Anılarıyla yaşayan Madam Corinne 1946'da hayata veda etti ve Katolik mezarlığına defnedildi. Mustafa Kemal'in Madam Corinne ile mektuplaşmalarına dair bir çok kitapta bilgiler yer almaktadır. Madam Corinne'in yeğeni olan Melda Özverim de "Mustafa Kemal ve Corinne Lütfü-Bir Dostluğun Öyküsü" kitabında bu mektuplara yer verir. Mustafa Kemal'in Madam Corinne'e yazdığı mektuplar www.add-dortmund.de adresinde yayınlanmaktadır.

KARDEŞ İLE AŞK İDDİASI DAVA AÇTIRDI
"Ata'nın Hayatındaki 19 Kadın" kitabını yazan Süleyman Yeşilyurt ise kitabında Mustafa Kemal'in hem Madam Corinne hem de Madam Corinne'in kardeşi Edith ile duygusal bir ilişki yaşadığını yazar. Bu iddiaya en büyük tepkiyi Madam Edith'in kızı ve Madam Corinne'in yeğeni Melda Özverim gösterir. Melda Özverim teyzesi madam Corinne ile Mustafa Kemal arasında bir sempati olduğunu ama asla bir aşk yaşanmadığını söyler. Melda Özverim annesi Madam Edith'in aşk olayına karıştırılmasını ise "Atatürk'ü pek de hoş olmayan bir ışık altında göstermek" olarak yorumlar. Melda Özverim 2002 yılında Dortmund Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı sıfatıyla iddiayı ortaya atan Süleyman Yeşilyurt'u dava etti. (Dün konuştuğum Süleyman Yeşilyurt davada beraat ettiğini söyledi-ÖŞ) Madam Corinne'in Atatürk'e yazdığı mektupların nerede olduğu ise bilinmiyor.

Haber: Özay Şendir
Kaynak. www.sabah.com.tr

Günün Önemli Haberleri