Atatürkü tasfiye anayasası
Abone olCHP lideri Baykal, yeni taslağın Atatürk'ü tasfiye anayasası olacağını iddia etti.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa taslağının "Atatürk'ün adını ve Atatürk düşüncesini tasfiye etmeyi amaçlayan bir taslak" olduğunu söyledi.
Baykal, Kanal D'nin ana haberlerinde Mehmet Ali Birand'ın yeni anayasa taslağına ilişkin sorularını yanıtladı.
Taslağın Türkiye'yi birdenbire çok üzüntü verici bir tartışma ortamının içine çektiğini ifade eden Baykal, "Bu getirilen taslak Atatürk adını ve Atatürk düşüncesini tasfiye etmeyi amaçlayan bir taslaktır. Yani Atatürk'e sırtını dönen bir anayasa vardır" diye konuştu.
Bu noktanın taslağa ilişkin bundan sonraki gelişmeler açısından da yön verici olduğunu savunan Baykal, şöyle devam etti:
"Bu anayasa laikliğin içini boşaltan bir anayasadır. Bu anayasanın getirdiği yeni anlayış içinde din-devlet ilişkisi yeniden düzenlenecektir, din-eğitim ilişkisi yeniden düzenlenecektir. Yaşam tarzı, yaşam biçimi ve yaşam sembolleri toplumda yepyeni bir noktaya gelecektir."
Taslakta 44. maddenin, "Türkiye'nin eğitim dilini Türkçe dışında dillere açan bir madde olarak düzenlendiğini" söyleyen Baykal, bu çerçevede devlet kurumlarında sadece Türkçe eğitim görülmeyeceğini, etnik dillerde de eğitim görme imkanı bulunacağını ifade etti. Baykal, "Bu bizim ancak Sevr'den sonra Lozan'da elde ettiğimiz ulusal bütünlüğümüzü 84 yıl sonra bir anayasayla geri vermemiz sonucunu doğuracaktır. Vahim bir tablodur. Buna dikkati çekmek istiyorum" dedi.
Taslakta, sosyal ve toplumsal haklara yönelik bir düzenleme, sendikal sorunlarla ilgili bir açılım bulunmadığına dikkat çeken Baykal, "Bu Türkiye'yi ciddi sıkıntılara sokacak bir taslak olarak gözüküyor" görüşünü belirtti.
Anayasanın "ancak bir kurucu meclis eliyle yenilenebileceği görüşünü" ifade eden Baykal, Hükümet'in yapması gerekenin ise "anayasayı yenileme, eski anayasayı iptal etme iddiasından vazgeçerek, değiştirmek istedikleri noktalardaki taleplerini açıkça ortaya koyması ve o konularda bir değişiklik arayışına girmesi" olduğunu kaydetti.
Baykal, "Eğer bazı acil anayasa değişikliği ihtiyacı hissettikleri noktalar varsa, bunun gereğini birlikte yaparız. Buna biz açığız. Bunu somutlaştırmaları lazım" dedi.
Türkiye'nin şu ana kadar taslak çalışmasına verdiği tepkinin iktidar bakımından uyarıcı olması gerektiği üzerinde duran Baykal, "(Bizim inadımız inat, yüzde 46 oy kaldık, biz kendi kafamıza göre bir anayasayı Türkiye'ye dayatacağız) ısrarı içine girerlerse, buna Türkiye çok büyük tepki gösterir. Biz bu tepkiye elbette kol kanat gereriz, sahip çıkarız" diye konuştu.