Atatürk’ü anlattı

Abone ol

İzmir Ticaret Odası’nda yapılan Atatürk’ün ölüm yıl dönümü anma programında konuşan Prof. Dr. Ergün Aybars, “Atatürk’e parti içinden faşizm ...

İzmir Ticaret Odası’nda yapılan Atatürk’ün ölüm yıl dönümü anma programında konuşan Prof. Dr. Ergün Aybars, “Atatürk’e parti içinden faşizm tavsiyeleri bulundular” dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 75. yılında İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen anma programında, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve oda üyeleri hazır bulundu. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ergün Aybars, Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal mücadelesi öncesi ve sonrasına ilişkin görüşlerini aktardı.
Kurtuluş Savaşı öncesinde bazı yabancı devlet adamlarının, İzmir’e asker çıkarılmasına karşı olduğunu alıntılarla ifade eden Aybars, şöyle konuştu: “İzmir’in işgali sırasında Churchill diyor ki, ‘Yunanlıların İzmir’e asker çıkarmasına izin vermeyelim. Bunu yaparsak küllenmiş Türk milliyetçiliğini alevlendirirsiniz.’ Lord Curzon diyor ki, ‘Selanik’in 5 kilometre ötesinde asayişi sağlamaktan aciz Yunanlılar, nasıl olur da İzmir’de asayişi sağlayabilirler.’ 1936’da general ve diktatör olacak olan Albay Metaksas ise, ‘Anadolu’ya asker çıkarmayalım. Eğer, Anadolu’ya asker çıkarırsak, Türkleri Anadolu’da mağlup edemeyiz. Yapacağımız en akılcı strateji, boğazlar ve tüm Trakya’yı ele geçirmektir. Bence, en korkunç senaryo budur bizim için’ diye çeşitli ifadeleri bulunmaktadır."
Atatürk’ü dünya tarihinin akışını değiştirmiş bir lider olarak nitelendiren Aybars, şunları söyledi: “Atatürk, Dünya tarihinin akışını değiştirmiş bir liderdir." Konuşmasında mozaik kelimesine dikkat çeken Aybars, bununla ilgili şunları söyledi: “İngilizler, Balkanlardaki Slav-Cermen savaşında Slavları tercih etti. İngiliz diplomatlar, Berlin’e mesaj gönderdi. Balkanlar’da bir mozaik oluşturuldu. İngiltere, mozaik kelimesini böl ve yönet anlamında siyaset argümanı olarak kullanır. Türkiye’de mozaik bir ülke cümlesini kullanırlar. Bu işin ciddiyetinin farkında olanlar, mozaiğin parçalama amacıyla kullanıldığını düşünmelidir.”

FAŞİZM TEKLİFİ
Atatürk dönemindeki siyasi tablodan bahseden Aybars, dönemin siyasi yapısını şöyle anlattı: "Demokrasiden ne anlıyoruz? Cumhuriyet döneminde Musollini ve Hitler hayranı insanlar vardı. Atatürk’e parti içinden faşizm tavsiyeleri bulundular. 1930’da Atatürk, arkadaşı Fethi Bey’e Serbest Cumhuriyet Fırkasını kurdurttu. Demek ki, Atatürk, Halk Partisi’nin devletçi bir kimliği karşısında demokrasinin gereği olarak liberal bir partiyi istedi. Atatürk’te devletçilik bir doktrin değildir. Dünya’nın ve Türkiye’nin kendi özgül koşulları üzerinden çıkarılmış olan bir modeldir."
Toplantı sonrasında İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Prof. Dr. Ergün Aybars’a, üzerinde Atatürk baskısı bulunan 5 metre uzunluğunda Türk bayrağı hediye etti. Daha sonra, oda girişinde bulunan, Atatürk’ün ziyareti sırasında oturduğu koltuğa karanfil bırakılarak fotoğraf çektirildi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri