Atatürke dair bilinmeyen gerçek

Abone ol

Yokluklar içinde Cumhuriyeti kuran Atatürk'ün Meclis açılışına kimin elbisesini giyerek katıldığını biliyor musunuz?

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Türkiye Cumhuriyeti büyük yokluklar içinde kuruldu. Bunun örneklerinden biri de Atatürk'ün emanet elbise ile Meclis açılışına katılmasıydı.

Atatürk'ün hayatıyla ilgili bu ayrıntı Tarih Araştırmacısı Yılmaz Koç'un İnkılap Tarihi ve İstiklal Savaşının bilinmeyen detaylarını anlattığı "Unutulanlar" kitabının yayınlanması ile ortaya çıktı.

Kitapta yer alan bölüme göre Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1923'te Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla Sinop Mebusu Şükrü Bey'in açılış konuşmasıyla çalışmaya başladı. Sonra Mustafa Kemal Atatürk söz aldı. Atatürk'ün sivil kiyafeti biraz üzerinden akar gibiydi. Çünkü elbise aslında, Erzurum Valisi Münir Bey'e aitti ve İstanbulin denilen uzun ceket, boyuna göre değildi. Reye pantolon, uzun ve eğreti duruyordu. En yakışıksız görünen de, ciğer rengine çalan festi. O zamanlar bu renk makul görünmemesine rağmen, başka fes bulunamamıştı.

Atatürk'ün açılışa emanet elbise ile katılması Anadolu yollarını arşınlarken ne büyük yokluklar içinde yaşadığının kanıtı olarak hafızalarda yerini aldı.

Günün Önemli Haberleri