Atatürk Havalimanı yıkılıyor mu?

Abone ol

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'dan Atatürk Havalimanı'nın geleceği hakkında açıklama geldi.

DHMİ'nin Florya'daki Sosyal Tesisleri'nde gazetecilerle bir araya gelen Genel Müdür Orhan Birdal, 2013 yılında yapılan çalışmalar ve 2014 yılındaki hedefleri hakkında bilgi verdi.

Birdal, '10 yıl önce Türkiye'de iç hat yolcu sayısı 8 buçuk milyondu. Dış hatlarda ise 24 buçuk milyondu. 2013 yılı sonuna geldiğimizde iç hat yolcu sayısı 76 milyon, dış hat yolcu sayısı 75 milyon. Nüfusumuz ise 76 milyon. Yani nüfusumuz kadar iç hatlarda yolcu uçmuş. Yaklaşık 9 katı yolcu uçmuş. Bu yolcular Kars'a, Ağrı'ya, Batman'a gibi havalimanlarına uçtu. Biz bu havalimanlarında kar etmiyoruz, zarar ediyoruz. Ama bu havalimanları olmadan da Atatürk Havalimanı olmuyor. Atatürk Havalimanı'nda her şeyi yapabilirsiniz. İstediğiniz kadar büyütebilirsiniz. Eğer Bakırköy'ü, Florya'yı, Sefaköy'ü, Yenibosana'yı haritadan silerseniz Atatürk Havalimanı'nı büyütebilirsiniz. Bu söylediklerimizin gerek Topografya itibariyle gerekse burada oluşmuş olan şehirleşmenin ortadan kaldırılmasının zorluğu itibariyle ne kadar zor olduğunu herkes değerlendiriyordur. Biz Atatürk Havalimanı'nın büyümesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Ama yapılan bütün çalışmaların hiçbirisinde de Atatürk Havalimanı'nın uzun yıllar Türkiye hizmet verebilecek bir şekilde büyütülebileceği sonucuna varamadık' dedi.

'ATATÜRK HAVALİMANI KAPANMAYACAK'

3. havalimanı tamamlanınca Atatürk Havalimanı'nın kapanmayacağını söyleyen Birdal, 'Tarifeli seferler yapılmayacak. Havalimanı ile ilgili şartnamemizde sözleşmemizde hiç bir şey yok. Genel havacılık hizmetleri, bakım onarım hizmetleri, kargo hizmetleri devam edecek. Onun için yıkılma diye bir şey yok' diye konuştu.

Havada ve karada uçak trafiğini hızlandırabilmek için hedeflerinin 2014 yaz sezonuna kadar apron park sıkıntısını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyleyen Birdal, 'Askeri alanda yapmış olduğumuz apron çalışmaları, çok seneler öncesine dayanan görüşmeler çalışmalar, proje ve plan çalışmaları neticesinde ancak bu günlere gelebildi. Maalesef büyük gecikme yaşadık. Ama geçtiğimiz sene itibariyle ihalemizi yaparak inşaat çalışmalarına başladık. İlk etapta Atatürk Havalimanı'nın askeri taraftaki apron yaptığımız kesimde yine hava kuvvetlerinin ihtiyacı olan kısmı hemen hemen bitirdik. Ama sivil uçak park yerlerinde de büyük bir ilerleme kaydettik. Hedefimiz 2014 yılı yaz trafiği başlamadan önce buradaki apronu kullanmak. Bu apronu hava trafiğine açmak. Atatürk Havalimanı'da çok faal çalışan bir havalimanı olduğu için inşaat çalışması yapmak o kadar da kolay bir şey değil. Ama buna rağmen günde yaklaşık bin tane kamyonun girip çıktığı havalimanında, 24 saat esasına dayanarak çalışmalar devam ediyor. 3-5 sol pistimizi, 0-5 pistimize çalıştırmak üzere bağlantıyı yaptık' dedi.

'2023 YILINDA 375 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERMEYİ PLANLIYORUZ'

10 yıl sonra 2023 yılında, 375 milyon yolcuya hizmet vermeyi planladıklarını söyleyen Birdal, 'Dolayısıyla bu yolcuya hizmet verebilmek için ihtiyaç duyulan havaalanı sahası, terminal kapasitesi ve apron kapasitesini oluşturmak zorundayız. Bununla ilgili çalışmalar devam edecek. Şuanda Türk tescilli, orta ve büyük gövdeli 360lar civarında olan uçak sayımız, 750'ye çıkacak. Bunların hizmet alacağı yerleri de hazırlamamız gerekiyor' şeklinde konuştu.

Günün Önemli Haberleri