Atatürk Filistin için rest mi çekti! İşin aslı anlaşıldı

Abone ol

Kudüs ve Mescid-i Aksa için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa'ya rest çektiği iddia edilmiş ve bir belge medyada yer almıştı. Olayın aslını yazan Habertürk'ün tarihçi yazarı Murat Bardakçı, Atatürk'ün böyle bir demecinin olmadığını söyledi.

Atatürk'ün Filistin konusunda Avrupa'ya ültimatom verdiği ve "kanımızı dökmeye hazırız" dediği 1937 tarihli TBMM'deki konuşma gerçek mi? Kudüs kriziyle birlikte gündeme gelen o belge, hafta sonu gazetelerde yer almıştı. Yankı uyandıran olayın gerçeğini Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı, bugünkü köşesinde anlattı. Bardakçı, Atatürk'e atfedilen sözlerin yalan olduğunu ancak belgenin gerçek olduğunu yazdı.

BELGE GERÇEK AMA: (...)Meseleyi uzatmadan, kısaca ifade edeyim: Belge, yani Şükrü Kaya’nın yazısı gerçek ama içerisinde geçen ve Atatürk’e ait olduğu iddia edilen ifadeler yalandır! Atatürk’ün böyle bir demeci yoktur, Meclis’te bu şekilde bir konuşma yapmadığı zabıtlardan da bellidir; iddia edildiği tarihte Meclis tatildedir, üstelik 1937’de “Hâkimiyet-i Milliye” adında bir gazete de mevcut değildir, ismi 1934’te “Ulus” olmuştur!

Peygamber’in son arzusunu, yani mukaddes toprakların daima İslâm hâkimiyetinde kalmasını temin için hemen bugün kanımızı dökmeye hazırız. ...Cedlerimizin, Selâhaddin’in idaresi altında, uğrunda Hristiyanlarla mücadele ettikleri topraklarda yabancı hâkimiyet ve nüfuzunun tahtında (altında) bulunmasına müsaade etmeyeceğimizi beyan edecek kadar, bugün Allah’ın inayeti ile kuvvetliyiz

 1924’te hilâfetin kaldırılmasının ardından İngiliz baskısı altında ezilen Hind Müslümanları tuhaf bir ikilem içerisinde kalmış, hem hilâfet sevdasına düşmüş, hem de hilâfeti lâğveden Mustafa Kemal’i “müstakbel halife” görmeye başlamış, memleketini işgalden kurtaran Atatürk’e duydukları hayranlıkla ona ve Türkiye’ye hayli sık yer vermişlerdir. Ama yazdıkları haberlerin tamamı doğru değildir, alâka çekmesi veya Hind Müslümanları’nı bağımsızlığa teşvik etmesi maksadıyla ortaya sık sık hayalî iddiaların da atıldığı olmuştur.

Şükrü Kaya’nın yazısında sözü edilen haber de işte bunlardan biridir...

Devlet Arşivleri’ndeki belgeleri inceleyenler bilirler: Yabancı memleketlerdeki Türk temsilcilikleri, Türkiye hakkında çıkan bütün yazıları tercümeleri ile beraber Dışişleri Bakanlığı’na yollamakta ve bu yazılar arasında önemli görülenler İçişleri yahut Dışişleri Bakanı veya zamanın Matbuat Umum Müdürü tarafından Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına gönderilmektedir.

HAFIZA KAYBININ BÖYLESİ!: Bombay Chronicle Gazetesi’nde Atatürk’e atfedilerek yeralan ve Şükrü Kaya’nın Başbakanlığa gönderdiği yazıda sözünü ettiği gazete haberini de Hindistan’daki diplomatik temsilciliklerimizden biri Ankara’ya yollamış ve İçişleri Bakanı Şükrü Kaya bu haberin sadece “sevkıyatını” yapmıştır. Haberi Hindistan’dan Türkiye’ye kimin gönderdiği ise hâlen kapalı olan Dışişleri Bakanlığı Arşivi’nin senelerdir bitmeyen tasnifi tamamlandığı zaman anlaşılabilecektir."

Murat Bardakçı'nın yazısının tamamı


Günün Önemli Haberleri