Atatürk adı ticari marka oldu

Abone ol

DSP’li kadın vekil Ayşe Jale Ağırbaş gündeme getirdi. Yurt dışında Atatürk ismi ticari marka olarak tescil ettirildi.



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Atatürk isminin yurtdışında ticari marka olarak tescil ettirilmesine hükümetin duyarsız kalmasına tepki gösteren DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, Başbakan Erdoğan’a bir soru önergesi vererek, uyarıda bulundu.

Ağırbaş, soru önergesinde, Küreselleşmenin yarattığı ticari fırsatlardan yararlanmak isteyen gerçek ve tüzel kişiliklerin, bu amaçla kendilerine avantaj sağlayacak çeşitli yöntemlere başvurduğunu anımsattığı soru önergesinde; Ürettiklere ticari ürünlerin tercih edilmesini sağlamaya yönelik olarak hiçbir fırsatı kaçırmak istemeyen gerçek ve tüzel kişiler, ürünlerinin satışının gerçekleşeceği ya da ihraç edileceği ülkedeki kesimlerin ilgisini çekecek marka isimlerini ülkelerinde ve uluslararası alanda tescil ettirerek, kullanma yolunu çoğunlukla tercih ettiklerine dikkat çekti. Ağırbaş şunları söyledi:

TÜRKİYE’DE YASAK ALMANYA’DA KULLANILIYOR
“Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemale halkımız tarafından verilen ATATÜRK soyadı da maalesef ticari ürünlerin marka adı olarak Almanya’da tescil edilerek isim hakkı çeşitlilik gösteren birçok üründe kullanılabilir hale gelmiştir. Ayrıca, Ulu Önderimizin soyadı birçok yabancı ülkede Internet alan adı olarak tescil ettirilmiştir. Türkiye’de kişilerin ATATÜRK ismini ve soyadını alması ile ticari marka olarak kullanması 1934’te yasaklanmış olmasına rağmen, bu yasa yurtdışında geçerli değildir. Uluslararası düzenlemeler açısından; kamuya ait, kamu vicdan ve değerlerinde yaşayan, sembol kişilerin adlarının, marka olarak tescil edilmesi ve kullanılmasının engellenmesi itiraz edilmedikçe mümkün olmamaktadır. Ancak hükümetin bu hassas konuda bugüne kadar herhangi bir girişimi olmamıştır.”

AB ÜLKELERİNDE MARKA OLDU HABERİNİZ VAR MI?
Ağırbaş, uyarılarına ek olarak, “Gerçek ve tüzel kişilerin Ulu Önderimizin soyadını ve imzasını ticari marka olarak Almanya’da tescil ettirdikleri, 5 Ekim 2005 tarihinden itibaren Ulu Önderimizin soyadının Avrupa Birliği markası olarak tüm üye ülkelerde geçerli hale geldiği hususu bilginiz dâhilinde midir?” diye sordu.

Ağırbaş, Hükümet son derece üzücü ve yaralayıcı bu duruma engel olmak için bugüne kadar neden gerekli girişimlerde bulunmadığını da sorduğu önergesinde, bu konuda ihmali olanların kimler olduğunu da öğrenmek istedi.
GİRİŞİMDE BULUNACAK MISINIZ?
DSP’li Ağırbaş, “Türkiye’de yasalarla korunan Ulu Önderimizin soyadının, marka hukuku kapsamında ülkemize ticari ürün markası olarak gelmesi veya Ulu önderimizin soyadının yurtdışında kötü niyetli kişilerce
kullanılabilmesi risklerine karşı hükümet herhangi bir girişimde bulunmayacak mıdır? Ulu Önderimizin soyadı birçok yabancı ülkede Internet alan adı olarak tescil ettirilmiştir. Hükümet bu durumun önlenmesine ilişkin de herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Ulusumuzu son derece rencide eden bu konulara ilişkin hükümetin kayıtsız kalmasının mantıklı bir izahı var mıdır? Hükümet ne zaman harekete geçecektir?” sorularını da başbakan Erdoğan’a yöneltti.

Günün Önemli Haberleri