Atanamadın mı sorusu hayatını zehir etti
Abone olSınıf öğretmenliği bölümünden mezun olan ancak girdiği pek çok KPSS'nin ardından atanamayan Yunus Servi'nın dramı.
Sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olan ancak girdiği pek çok KPSS'nin ardından atanamayan Yunus Servi, düğünlerde, bayramlarda sürekli "Yunus hala atanamadın mı?" sorusuyla karşılaştığını belirtti.
Sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olan ancak girdiği pek çok Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) ardından atanamayan Yunus Servi, düğünlerde, bayramlarda sürekli "Yunus hala atanamadın mı?" sorusuyla karşılaştığını belirtti. Servi, "emek hırsızları" yüzünden düğünlerin, bayramların kendisine adeta zehir olduğunu söyledi.
Servi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nden 2007 yılında mezun olduğunu, o seneden itibaren KPSS'ye girdiğini ve ilk sınavdan 71 puan aldığını belirtti.
Eskişehir'de bulunduğu dönemde sınavlara daha iyi hazırlanabilmek için kursa gittiğini, kurs masraflarını karşılayabilmek amacıyla bir restoranda garsonluk yaptığını anlatan Servi, "Bir insanın ısrarla ve asla inancını kaybetmeden hele ki 2010 yılında olduğu gibi bir kopya skandalı, emek hırsızlığı olduğu ortamda tekrar tekrar sınava hazırlanması, tekrar tekrar 'bir ümit' diyerek hatta sınav gününden 1-2 hafta sonra ertesi sene yapılacak sınava çalışmaya başlaması kadar büyük bir travma olamaz. Ben bu sınavdan 65 puan aldım" diye konuştu.
Bu süreçte çok yıprandığını belirten Servi, şunları söyledi:
"Her yıl eşinizi dostunuzu görmek için düğünlerde, bayramlarda gittiğiniz köyünüzde, ilçenizde veya herhangi bir şehirde sürekli size aynı soruları sormaları kadar acı bir durum yok. Neredeyse her gören, 'Yunus hala atanamadın mı?', 'Yunus, bu sene de mi olmadı?', 'Senin ataman niye olmuyor?', 'Bizim bir yeğen var, o daha ilk senesinde atandı, sen niye hala atanamadın?' diyorlardı. Bir akrabanızın en mutlu gününde yanında olmak için bir düğüne, bir bayram ziyaretine gidiyorsunuz ve her gittiğinizde bu tip sorularla karşılaşıyorsunuz ve her duyduğunuzda da edebinizden ötürü bir şekilde mantıklı ve sakin açıklamalar yapmak durumunda kalıyorsunuz. Oysa ki bir bilseler içimde kopan fırtınaları, her yıl büyük umutlarla hazırlandığım ve bir şekilde hüsrana uğradığım o anları."
"BAĞIRMAK, KOŞMAK, DÜNYAYA SESİMİ DUYURMAK İSTEDİM"
Servi, yerleştirme sonuçları açıklandığında kimlik numarasıyla giriş yaparak kontrol ettiği sayfada "Hiçbir kuruma yerleştirilemediniz" ya da "Gösterilecek bir sonuç bulunamadı" gibi ifadelerle karşılaştığını belirterek, bu ifadeleri gördükçe bağırmak, koşmak, dünyaya sesini duyurmak, ağlamak istediğini söyledi.
Restoranda çalışırken özel ders verdiğini, ücretli öğretmenlik yaptığını dile getiren Servi, öğrencilerinin ve velilerin, restoranda garsonluk yaparken kendisini görmesinden çekindiğini anlattı.
Servi, 4 aydır eşiyle Denizli'nin Bozkurt ilçesinde yaşadığını anlatarak, "Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümünü de geçen sene bitirdim. Mersin Toros Üniversitesi'nde işletme dalında yüksek lisans yaptım. Eşimin buraya atanması dolayısıyla 5 bin nüfuslu bir ilçede hala atanamayan bir öğretmen, bir sosyolog ve işletme yüksek lisansı yapmış bir kişi olarak yine kısa zamanlı özel dersler vererek devam ediyorum. 2010'daki KPSS'de yaşananlar bir emek hırsızlığıdır. Rabbim dilerim bir gün bu kutsal görevi yapmayı bana da nasip eder" diye konuştu.
Yunus Servi, atanacağına olan inancını ve umudunu asla yitirmeyeceğini sözlerine ekledi.