Atalay Kürt açılımını anlattı

Abone ol

Bakan Atalay açılımda gelinen noktayı açıkladı. Kamuoyuna güven verici mesajlar veren Atalay, muhalefete çattı.

İçişleri Bakanı kamuoyuna "bize güvenin" mesajı verdi.. Bölünme sendromunu dile getirenlere Atalay "Ülkenin bütünlüğünün garantisi biziz"  diyerek endişeleri gidermeye çalıştı.

Yasama yılı açılana kadar açılımın belli seviyeye getirileceğini belirten Atalay, konuyla ilgili Anayasa çalışmasının gündemlerinde olmadığını sözlerine ekledi..

Muhalefeti milletin kafasını bulandırmakla eleştiren Atalay,  CHP ve MHP'yi siyasi kompleks içinde olmakla suçladı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Demokratik Açılım'' sürecine ilişkin bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında Bakanlık konferans salonunda basın toplantısı düzenledi.

Şemdinli civarında 4 şehidimiz var. Üzüntümüzü ifade ediyorum. Şehitlere Allah'tan rahmet, Ailelerine başsağlığı diliyorum. İnşallah çalışmalar başarıyla sonuçlanır da bu acı olayları yaşamayız diyorum.

5 siyasi parti genel başkanları ile bir araya geldik. 22 sivil toplum kuruluşu, 11 meslek örgütleriyle görüştüm. 24 şehit aileleri dernekleriyle görüştüm. Bireysel olarak katkısı olduğuna inandığım kişilerle görüştüm. Son günlerde Hasan Cemal, Yılmlaz Öztuna ve Tarhan Erdem ile görüştüm.

MUTABAKAT VAR

1 aylık süre zarfında süreç açısından son derece olumlu oldu. Amacımız ortak akıl arayışıydı. Bütün görüşmelerde sorunun çözülmesi gerektiği konusunda büyütk bir mutabakat olduğunu gördüm. Herkes terörün bitmesini istiyor karşı çıkan yok. Elini taşın altına koymasını bekliyor.

DOSYALAR ALIYORUM

Sivil toplum örgütleri emek vermiş. Oturmuşlar çalışmışlar dosyalar hazırlamışlar. Hepsi bana dosya verdi. 21 tane sivil toplum kuruluşu adına 50 kişi gelmişti. Saatlerce süren bir değerlendirme yaptık. Ne kadar rahat bir ortamda kimse kimseyi rencide etmeden ne kadar güzel bir atmosferi yaşadığımı ifade etmek istiyorum. Kendi sorunlarımızı rahat tartışıyoruz. Bir sivil toplum örgütü temsilcisi "Devlet ilk defa bizim görüşlerimizi dinliyor ve dikkate alıyor." dedi.  

Bilimsel yönü üzerinde de duruyoruz. Bilimadamlarıyla, YÖK ile görüşmelerimiz oluyor, olacak. 1-2 üniversiteyle daha detaylı çalışma içindeyiz.

MUHALEFETE SİYASİ KOMPLEKS ELEŞTİRİSİ

Her açılımın arkasında yabancı bir el aramaktan vazgeçelim. Türkiye'nin büyüklüğünün ve gücünün farkında olalım. Bu meseleyi biz çözüceğiz. Yürüttüğümüz çalışmaları, bir yabancı düşünce kuruluşunun raporlarıyla ilişkilendirmek en hafif tabirle siyasi kompleksin bir tezahürüdür. Türkiye'ye haksızlık. Kendi insanımıza güvenmemek

Bir yabancı düşünce kuruluşu iki satır değerlendirme yaptı diye kendimizi mi küçümseyeceğiz. Bu şu demek; bizim bu konuya kafa yoracak düşünce adamımız, emniyetçimiz, komutanımız, bilim adamımız yoktur. Bu mu demek isteniyor? Yeter ki biz arayalım. O zenginlik var

Kendi insanımıza güveniyoruz. Bize verilen raporları titizlikle değerlendiriyoruz. Elimizdeki veriler ışığında en ince ayrıntısına kadar düşünülmektedir.

KAFALAR  KARIŞTIRILIYOR

Demokratik açılımın amacı net olduğu halde kafaların karıştırıldığını gördük. Doğrusu biraz üzdü. Sayın başbakanımızın ifade ettiği gibi ülkede yaşayan herkesin özgürce ifade edebileceği ortamı tesis etmektir.

Söylemediğimiz sözleri bize mal ederek hayali projelerle sürece karşı çıktılar. Dahası kendilerinin kapısını çaldığımızda da bizi reddettiler. Bilgi sahibi olmadan edinilen polemiklerin bize bir faydası yoktur.

ÜNİTER YAPIYA VURGU ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ

Bölünme sendromundan kurtulalım. Milletimizi bölmeye kimsenin gücü yetmez. Milletin hamuru kardeşlikle yoğrulmuşur. Üniter yapının sürekli gündeme getirilmesi özgüven eksikliğinden kaynaklanmakdadır. Hiç kimse resmi dilin Türkçe olduğunu, bayrağımızın ay yıldızlı bayrak olduğunu, milli marşımızın İstiklal Marşı olduğunu tartışmıyor

KARDEŞLİK VE HUZUR PROJESİ

Kardeşlik ve huzur projesidir. Tek muhatabımız millettir. Milletimize güveniyoruz. Ben toplum analizcisiyim. Her araştırma sonrası millete olan hayranlığım artımıştır.

Dün araştırmacı bir yazarla konuyu değerlendirdik. O da ifade etti. Ben dedi bir araştırmacı olarak bu kadar yılın, her seçim sonrası bizim toplumumuzun basiretini sezgisini olgunluğunu bir defa takdir etmişimdir hayran olmuşumdur dedi. Bende aynı şeyi söylerim. İnsanlar konuşur anlatır, ama onun ön sezisi, algılamaları o ortak aklı oluşturur, getirir damgasını vurur. Ben toplumumuza güveniyorum.

AKAN KAN DURACAK

GAP, DAP, KOP gibi ülkemiz açısından hayati derecede önemli olan projelerimizin tamamlanması sağlanacaktır. Çeyrek asırdın akan kan duracak. Kardeşlik duyguları pekişecek. Vatandaşın aidiyet bağı yükselecek. Farklılıklar ayrışmanın değil zenginliğin parçası olacak.

ÜLKENİN GARANTİSİ BİZİZ

Sürecin sonunda herkes bugünden çok daha iyi olacaktır. Komplo teorileri ile yaklaşmayı doğrusu yadırgıyoruz. Siyaset toplumun sorunlarına çözüm bulma sanatıdır. Ülkenin bütünlüğünün garantisi biziz. AK Parti ülkenin sigortasıdır. Biz bütün ülkenin partisiyiz. Kardeşliğin çimentosuyuz.

KİMSE KAYGIYA KAPILMASIN

Bir kez daha muhalefete sesleniyorum. Sorunun değil çözümün parçası olun. Sizde katkıda bulunun bunu tıkamayın.  Kimse kaygıya kapılmasın. Devletimizin temel hassasiyetleri değerlendirmeye alınıyor.

MİLLETİN VİCDANINA HAVALE EDİYORUM

Açılım süreci politik hesaplarla ele alınamayacak kadar ciddidir. Bir kısım konuları tabular haline getirmek kendimize güvenmemek demektir. Sorunlar asıl konuşulmadığı zaman ülkemiz için risk taşıdığı bilinmelidir. Uzun yılların birikimi olan bu mesele akşamdan sabaha çözülmez. Bu sorunlardan kaçanları milletin vicdanına havale ediyoruz.

SÜREÇ ŞÖYLE İZLEYECEK

Süreç şöyle işleyecek. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar, görüşmelerimiz ve bunlarla elde ettiğimiz görüşler ve öneriler analiz ediliyor. Çalışma grubumuz tarafından bunlar analiz ediliyor.

Bu değerlendirmeler, yaptığımız yalsak çalışma görüşlerimiz, kısa orta ve uzun vadeyle ilgili tekliflerimizi Başbakanımıza sunacağız. Tabi bu konu hem Bakanlar Kurulumuzda hem grubumuzda da görüşülmesi gereken konular.

MECLİS AÇILINCAYA KADAR BELLİ SEVİYEYE GELECEK

Ayrıca Başbakanımızın başkanlığında yapılan çalışma sonucunda, yine benim başkanlığımda belki daha ayrıntıları işleyecek, değerlendirmeler yapacak ve ekip çalışması devam edecek. Ama bizim niyetimiz, parlamento yasama yılına başlayana kadar bu çalışmalarımızı belirli bir seviyeye getirmektir.

İLK MECLİS'TE AÇIKLANACAK

Bunların ilk açıklanacağı yer TBMM’nin çatısı altında olacaktır. Meclis açılacak ve biz bu konudaki değerlendirmelerimizi ilk orada açıklayacağız. Demokratik açılımın asıl sahibi milletimizdir. Çözümün adresi de TBMM’dir. Yani değişik kademelerde, bu çalışmalar sürecek ve Meclis açıldıktan sonra da nihai değerlendirme ve tekliflerimiz orada gündeme getirilecek.

Terörle mücadelede son 10 yılda önemli adımlar atıldı. Son 7 yıl demiyorum, 10 yıl diyorum. Bu, sürecin devamıdır. Sürece yeni başlıyor değiliz, TRT 6'da olduğu gibi ne kadar önemli adımlar atıldı.

SORULAR

[PAGE]

- Dağdaki teröristlerin indirilmesiyle ilgili formülleriniz var mı?

İşte onları çalışıyoruz. Tabiî ki orada çok karmaşık bir boyut vardır. Adalet Bakanlığımızda kurumlarımızda çalışıyor. Daha kapsamlı daha farklı daha geniş olarak çalışıyoruz.

- Meclis’te bir kapalı oturum gerçekleştirecek misiniz?

O Meclis kararıdır. Görüşmelerle o belirlenir. Ama her halükarda o Meclis çatısı altında olacaktır.

CHP VE MHP'YE RANDEVU TALEBİ

Görüşme talebimiz hep sürüyor bizim. O safhaya gelineceğine inanıyorum. Toplumumuzda o konuda zorlayacaktır.

'AF' KONUSUNU ZİKRETMEDİK

Af diye bir kavramı hiç zikretmedik, zikretmiyoruz. Ama bu işin başı silahların bırakılması ve tabi tasfiye. Bunun için çok çalışmak gerekiyor. O manada bütün alternatifler üzerinde çalışılıyor.

 BAYKAL'IN SÖZLERİ

CHP lideri Baykal, Şemdinli’deki şehit haberinin ardından “Örgüt silah bırakmadan bu süreci devam ettirenler bir kez daha düşünmelidir” dedi. Bahçeli, “Hükümet örgütü cesaretlendiriyor” dedi. Bir cevabınız var mı?

Başbakanımız akşam söyledi. Bunları yapanlar bu süreci provoke etmek istiyor. Bende aynı kanaatteyim.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK MI?

Bu süreçle ilgili Anayasa değişikliği gündemimizde yok. Ama mevcut Anayasa'nın değişmesiyle ilgili yüksek bir talep var. İnşallah parlamentomuz bunu dikkate alır.

YÖK

Tabi büyük bir bilim camiamız var. YÖK ve bazı büyük üniversitelerimizin de bu konularda araştırmaları olan üniversitelerimiz var. Bize katkı vermesi yönünde gelişmeler olacak.

RESMİ DİL TÜRKÇE

- CHP lideri Baykal Kürtçe’nin seçmeli ders olarak gündeme getirileceğini söylüyor?

Resmi dilimiz Türkçe’dir. Eğitim dilimiz Türkçe’dir. Biz bu konularda hiçbir açıklama yapmadık. Bugüne kadar gündeme gelmiş olanlar, teklifler görüşler var. Bu güzel bir süreçtir. Yazılıyor konuşuluyor ve bunların hepsi değerlendiriliyor. Ortak akıl bulmak bu zaten. Önceden bir şey yazıp çıkmak ortak akıl olmaz.

MAHMUR KAMPI

Mahmur kampı gündeme gelen konulardan birisi. Biz olaya bütünlük içinde bakıyoruz. İnsani boyutlar açısından tabi o kampın biraz daha önemi var. Ama o bütünlükten artık ayırmamak gerekir diye düşünüyoruz.

Günün Önemli Haberleri