Asya'nın en hızlı veri kablosu kullanıma açıldı

Abone ol

Japonya, Malezya, Singapur ve Filipinleri birbirine bağlayan denizaltı veri kablosu trafiğe açıldı.

Japonya, Malezya, Singapur ve Filipinleri denizaltından birbirine bağlayan veri kablosu trafiğe açıldı.

Asya Denizaltı Kablo Ekspresi adını taşıyan 7800 km uzunluğundaki kablo, fiber optik sistemle saniyede 40 gigabit veri aktarabiliyor.

Bu sistem, Tokyo-Singapur arası mevcut kablo bağlantılarından üç milisaniye daha hızlı. Az gibi görünen bu farkın, bölgedeki finansal ticari işlemler açısından büyük önem taşıyacağı belirtiliyor.

Bilgisayar kontrolünde yapılan 'yüksek frekanslı ticari işlemler' saniyeden daha kısa sürede gerçekleşen yüzbinlerce işlemi içeriyor ve bu işlemlere piyasa koşullarını tespit eden bir program karar veriyor.

Silva Research Network'te stratejist olan Ralph Silva, birbiriyle rekabet halindeki bankalar ve hedge fonları açısından kâr ve zarar durumunun, rakibini saniyeden daha kısa bir zaman diliminde altetmekle alakalı olduğunu belirtiyor.

Silva şöyle devam ediyor: "Yüksek frekanslı alım-satım işlemleri bilgisayar kontrolünde yapılır; kuralları vardır ve olayların gelişimine göre bilgisayar 'al' ya da 'sat' komutları verir. Bütün verileri bankalar aynı anda edindiği ve bütün bilgisayarlar aynı işlem hızına sahip olduğu için, bilgisayar komutunun işlem merkezine ulaşma hızı belirleyici önem kazanır. Yani bütün bankalar aynı anda aynı işlem kararını vermişse, bunu merkezi bilgisayara en hızlı ulaştıran banka kazanmış olur."

Silva, bilgisayar zamanı açısından üç milisaniyenin insan zamanı bakımından bir saate eşdeğer olduğunu belirtiyor.

Yeni kablo, mümkün olduğunca doğru bir hat üzerinde döşenerek bir uçtan diğer uca bilgi akışının 65 milisaniye içerisinde yapılması sağlandı.

Saniyede 40 gigabit veri transferi, yüksek çözünürlü bir DVD'nin iki saniyede indirilmesine eşdeğer.

Sorunlu bölgelerden kaçınıldı

Bu yeni kablo sistemi ile Japonya etrafındaki denizaltı kabloları ağına bir yenisi eklenmiş oldu.

Avustralya'dan Telstra International, Tayvan'dan Chunghwa Telecom ve Singapur ve Hong Kong merkezli telekom şirketi Pacnet'in bu bölgede denizaltı kablo ağları bulunuyor.

Japonya'daki 2011 ve Tayvan'daki 2006 depremlerinde bu kablo bağlantıları büyük zarar gördü ve Asya ülkelerinde iletişim kesintiye uğradı.

Yeni kablo projesindeki dört ortaktan biri olan Japonya'nın en büyük telekom şirketi NTT'nin yöneticisi Hiroyuki Matsumoto, Tayvan civarında depremlerin yoğun yaşandığı bölgeden kaçınarak Filipinler yakınlarından kabloyu geçirdiklerini belirtti.

NTT, 2011 depreminin denizaltı kablolarında yol açtığı hasar yüzünden yarım milyon telefon ve 150 bin internet bağlantısının kesildiğini açıklamıştı.

Şirket, tamir amacıyla 2.500 metre derinliğe dalabilen uzaktan kumandalı robotlar kullanmıştı.

Yeni kablo projesinde yer alan diğer üç şirket ise Filipinler'in en büyük telekom şirketi PLDT, Singapur'un en büyük ikinci mobil telefon şirketi StarHub ve Malezya'dan Telekom.

Günün Önemli Haberleri