Aşure günü cuma gününe denk gelirse ne olur kıyamet alameti
Abone olAşure Günü 2018 yılında 20 Eylül Perşembe gününe denk geliyor. Muharrem ayının başlangıcı ise 11 Eylül Salı günü. Peki Aşure Günü nedir nasıl ibadet edilir? Muharrem orucu ve ibadetleri nelerdir? Aşure Günü cuma gününe denk gelince kıyamet mi kopar?
İslam aleminin matem ayı olarak anılan Muharrem ayı 11 Eylül
Salı günü başladı. Muharrem ayının en önemli günü olan Aşure Günü
ise 20 Eylül Perşembe gününe denk geldi. Peki aşure günü
neler yapılır, hangi dualar okunur, aşure günü namazı var mıdır?
Peki Aşure günü cuma gününe denk gelirse ne olur? İşte aşure günü
hakkında merak edilenler ve o gece yapılması gerekenler...
AŞURE GÜNÜ CUMAYA DENK GELİRSE NE OLUR: 2018 yılının Aşure Günü perşembe gününe denk gelecek. Muharrem ayının 10. günü olan aşure günü 2018 yılında 20 Eylül perşembe günü oldu. Peki aşure günü cumaya denk gelirse kıyamet mi kopar? Rivayete göre, Aşure Günü'nün cumaya gelmesi bir kıyamet alameti. Ancak İslami kaynaklara göre böyle bir gerçeklik yok.
MUHARREM AYI ORUCU NASIL TUTULUR: Hazreti Muhammed'in Muharrem ayında ne yapardı, Muharrem orucu tutar mıydı? sorularının yanıtlarını İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu verdi.
Sabah gazetesindeki köşesinde geçen yıllarda Aşure Günü ve Muharrem Orucu'na ilişkin yazılar kalema alan Nihat Hatipoğlu şu bilgileri verdi:
"... 'Haram aylar' olarak adlandırılan aylar dört
aydır. İslam'dan önce de Araplar bu dört ayı kutsal bilir ve bu
aylarda savaşmazlardı. Bu ayları kutsal sayarlardı.
Bu aylar Zilkade, Zilhicce (hac ayı), Recep ve Muharrem
aylarıdır.
İçinde bulunduğumuz bu ayda -Muharrem'de- oruç tutmak
Peygamberimiz tarafından tavsiye edilmiştir.
Efendimiz şöyle buyuruyor:
"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç Muharrem ayında tutulan
oruçtur. Muharrem Şehrullahtır (Allah'ın ayıdır). Farz namazlardan
sonra en faziletli namaz ise geceleyin kılınan namazdır (Müslim,
Siyam, 202).
Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine'ye geldiğinde, Ramazan orucu farz
kılınmadan önce arkadaşlarına Muharrem orucunu tutmalarını tavsiye
etmiştir. Ramazan orucunu emreden ayetler geldikten sonra ise şöyle
buyurmuştur:
"Muharrem ayının onuncu günü (aşure günü) Allah'ın günlerinden
bir gündür. Artık isteyen o günde oruç tutar, dileyen de
tutmaz." (Müslim, Siyam, 117) Böylece Muharrem ayının onuncu
günü oruç tutmayı isteğe bırakmıştır.
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) 'aşure' günü orucu ile ilgili
talimatı ise şöyledir: "Aşureden önceki gün, aşure günü ve
aşureden sonraki gün oruç tutunuz."
SADECE ARUŞE GÜNÜ ORUÇ TUTMAK CAİZ Mİ: Bu sözüyle de sadece aşure günü -Muharremin onuncu günü- oruç tutmayı mekruh gördüğünü belirtmiş oluyor. O halde Muharrem'in 9, 10 ve 11. günleri oruç tutmak isabetli olur.
ALEVİ İNANCINA GÖRE AŞURE GÜNÜ VE MUHARREM ORUCU: Alevilerde, Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On İki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi'nin amacı, bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Matem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbela katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşure Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşure yenilir ve dağıtılır.
Şİİ İNANCINA GÖRE AŞURE GÜNÜ: Şiî inancında Aşure Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göre Şiîlik'te önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir. Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerek mersiyeler okunur, ihsan yemekleri verilir. Bazıları için her ayın onuncu günü Aşura'dır; kelime Muharrem ayında işlenen Hüseyin cinayetinden sonra tutulan geleneksel yasın diğer adı olarak yerleşmiştir.