Astsubay Kaya eve dönüyor
Abone olYeni Terörle Mücadele Yasa Tasarısı Şemdinli davası sanığı Kaya'nın cezaevine girmesini önlüyor.
Tasarıdaki üç kelime, Şemdinli Davası sanıklarından tutuklu astsubaylar Kaya ve İldeniz'in tahliyelerini sağlayabilecek. Tasarıyla, suç işleyen görevlilerin cezaevine girmesine son veriliyor.
Devlet için suç işleyen evde hapis yatacak
Yeni Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'ndan "Ali Kaya sürprizi" çıktı. Tasarıdaki üç kelime, Şemdinli Davası sanığı astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in tahliyelerini sağlayabilecek. Tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin 1999'da iptal ettiği "teröriste, teslim ol çağrısından sonra ateş etme" yetkisini de yeniden getiriyor. Hazırlığı aylardır süren tasarının satır aralarında, terörle mücadele sırasında suç işlediği için tutuklanan güvenlik görevlilerinin cezaevine girmesini engelleyecek hükümler bulunuyor. Buna göre, suç işleyen güvenlik görevlileri istenen cezanın üst sınırı ne olursa olsun, adli kontrol hükümlerinden yararlanabilecek.
İşte bu kritik ifade, müebbetle yargılanan ve tutuklu astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'e de yarayacak. Bu durumda, Van Ağır Ceza Mahkemesi iki astsubayı tahliye edebilecek. Tasarıdaki "adli kontrol" önlemlerine göre astsubaylar için, "her gün gidip karakola imza atmak", "yurtdışına çıkış yasağı", "silahlarının geri alınması" ve "evden dışarını çıkmama" gibi yaptırımlar yeterli olabilecek.
ÖNCE 'DUR', SONRA 'VUR'
Tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin 1999'da iptal ettiği "teröriste karşı teslim ol çağrısından sonra silah kullanma" yetkisini geri veriyor. Yasa çıktığında terör örgütlerine karşı düzenlenecek operasyonlarda güvenlik güçleri önce teslim ol çağrısında bulunacak. Terörist silah kullanırsa güvenlik güçleri tehlikeyi etkisiz hale getirecek oranda silah kullanacak. Operasyona katılan polis veya jandarmanın teslim ol çağrısından sonra karşı taraf silah kullanmaya kalkışırsa havaya ateş etmesine veya kişiyi canlı yakalama kaygısıyla ayağına ateş etmesi gibi bir zorunluluk bulunmayacak.
İPTAL EDİLMİŞTİ
Yeni düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin 1999'da iptal ettiği maddeden farklılık içeriyor. Yeni maddede, öncekinden farklı olarak, "silahın ölçülü ve orantılı kullanılması" şartı yer alıyor. Anayasa Mahkemesi, herhangi bir ölçü ve orantı bulunmamasını iptal nedenleri arasında saymıştı. Tasarı terörle mücadele için, farklı suçların terör amacıyla işlenmesi halinde bu suçlara verilecek cezaların artırılmasını düzenliyor.
Bunlar arasında, tarihi eser kaçakçılığı ve orman yakmanın dışında da suçlar bulunuyor. Terör amacıyla işlenmesi halinde, yarı oranında daha fazla ceza verilecek suçlar ise şöyle: "Çocuklara cinsel istismar, intihara teşvik, adam kaçırmak, fabrika işgal etmek gibi çalışma özgürlüğünü engellemek, hırsızlık yapmak, ihaleye fesat karıştırmak, fuhuş yapmak ve yaptırmak, polise mukavemet, sahte para basmak, bilgisayar programına girmek (hackerlik) ve Tuzla'da olduğu gibi etrafa zehirli atık atmak."
'SAYIN ÖCALAN' SUÇ
Tasarıdaki yeniliklerden bazıları şöyle:
* "Sayın Abdullah Öcalan" gibi sözler cezalandırılabilecek.
* "Terör örgütü kurma ve yönetme" suçunun cezası 22.5 yıla kadar çıkabilecek.
* Terörle mücadelede görev yapan kişilerin kimliklerini açıklayanlara para cezası yerine 3 yıla kadar hapis verilecek.
Haber: Ersan ATAR - Özge TATAR
Kaynak: www.sabah.com.tr