AstraZeneca aşısı ne kadar güvenli? DSÖ'den açıklama geldi
Abone olAvrupa İlaç Ajansının (EMA) AstraZeneca'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 'güvenli ve faydalarının risklerinden fazla olduğunu' duyurmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de aynı yönde görüş bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) yapılan açıklamada; DSÖ Küresel
Aşı Güvenliği Danışma Komitesinin 16 ve 19 Mart'ta çevrim içi
toplandığı belirtildi.
Açıklamada; dünya çapında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının 120 milyonu geçtiği, 2 buçuk milyondan fazla kişinin de virüsten yaşamını yitirdiği kaydedilerek, "Aşılama, daha fazla hastalık ve ölümü önlemek, salgını kontrol etmeye yardımcı olmak için kritik bir araç olmaya devam ediyor" ifadesi kullanıldı.
Şimdiye kadar Avrupa'da 20 milyon AstraZeneca aşısının uygulandığı aktarılan açıklamada; Hindistan'da üretilen Covishield aşısından (Hindistan Serum Enstitüsünce üretilen AstraZeneca-Oxford aşısı) da bu ülkede 27 milyon doz aşılama yapıldığı bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada; DSÖ Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesinin araştırmalarında 'AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısının (Covishield dahil) faydalarının risklerinden fazla olduğu, dünya genelinde enfeksiyonları önleme ve ölümleri azaltma konusunda muazzam potansiyeli bulunduğu' sonucuna varıldığı kaydedildi.
"Bu aşı güvenli ve etkilidir"
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da aralarında
Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın da bulunduğu bazı Avrupa
ülkelerinin kanda pıhtılaşma gibi yan etkilere yol açtığı
şüphesiyle AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak
durdurmasının ardından yaptığı bilimsel değerlendirmenin sonucunu
açıklamıştı. EMA Direktörü Emer Cooke, "Bu aşı güvenli ve
etkilidir. Aşının insanları Kovid-19 hastalığından korumadaki
faydaları olası risklerinden fazladır" ifadesini
kullanmıştı.