Assos "Aristo"ya tekrar kavuştu

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009'da Assos Antik Kenti girişine yerleştirilen ve bir süre önce kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilen heykel, yapılan onarımın ardından kaidesine tekrar yerleştirildi

ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde yer alan ve antik çağların en önemli liman kentlerinden Assos'a dikilen, bir süre önce kimliği belirsiz kişilerce zarar verilen Aristo heykeli yenilenerek kaidesine yeniden monte edildi.

Assos Antik Kenti girişine 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konulan 2,5 metre boyundaki Aristo heykelinin 1,5 yıl önce kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilen ve Behramkale köyü muhtarlığınca İzmir'de bir heykeltıraşa gönderilen heykelin onarımı tamamlandı.

Behramkale köyü muhtarı Hüseyin Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heykelin yenilenmesi için başlattıkları çalışmanın bittiğini söyledi.

Bu heykele zarar verenlerin bilinmediğini aktaran Kaplan, "Bu kapsamda turizm sezonu öncesinde yenilenmiş hali ve kaidesiyle Assos'u Aristo'ya kavuşturduk. Heykelimiz yenilenmiş şekliyle kaidesine yerleştirildi." dedi. 

ARİSTO VE ASOS

Antik çağların önemli liman kentlerinden Assos, Aristoteles'in ilk felsefe okulunu kurduğu yerleşim yeri olarak dünya tarihine geçti.

Sur duvarlarıyla korunan, yuvarlak ve kare kulelerle desteklenen antik kentte kazı çalışmaları 1980'de Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu tarafından başlatıldı. Tiyatro, agora, meclis binası, liman, nekropol ve gymnasiondan oluşan antik kentte kazılar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ve ekibi tarafından yürütülüyor.

Günün Önemli Haberleri