Assange'in kefalet isteği reddedildi
Abone olİngiliz mahkemesi Julian Assange'ın 14 Aralık'taki duruşmaya kadar tutukluluğunun devamına karar verdi.
İsveç'in tecavüzle suçladığı Wikileaks'in kurucusu Julian Assange Londra'daki Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi'ne getirildi. Mahkemedeki ön duruşmada, İsveç'in Assange'la ilgili tutuklama talebinin geçerliliği görüşüldü. Kefalet isteğinde bulunan Assange'in talebi kabul edilmedi. İngiliz mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın 14 Aralık'taki duruşmaya kadar tutukluluğunun devamına karar verdi.
İngiliz basını ayrıca, Assange'ın gözaltına alınmasının Wikileaks'in son yayımladığı ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmalarıyla ilgili olmadığına dikkati çekiyor.
Assange'ın, İsveç'e geçen Ağustos ayında yaptığı bir seyahatte iki kadına tecavüz ettiği iddia ediliyor. Assange ise iddiaları reddediyor.
İsveç'in Avrupa genelinde hakkında tutuklama emri çıkarttığı 39 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange, bu sabah Londra'daki bir karakola gelerek teslim olmuştu.
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın avukatı Mark Stephens, İsveç'te müvekkili aleyhinde yürütülen cinsel taciz soruşturmasının "siyasi içerikli" olduğunu savunarak, bu iddialara karşı mücadele vereceklerini söylemişti. Assange, hakkındaki cinsel taciz suçlamalarını reddediyor.
Wikileaks'in son olarak ABD Dışişleri Bakanlığının yazışmalarıyla ilgili yayımladığı belgeler tepkilere neden oldu. ABD ve İngiltere gibi ülkeler bu belgelerin yayımlanmasının, ülkelerin güvenliği açısından tehlike teşkil ettiğini bildirmişti.
100'DEN FAZLA BASIN MENSUBU MAHKEME ÖNÜNDE BEKLİYOR
Julian Assange avukatlarıyla mahkemenin arka kapısından içeri girderken mahkemesinin önünde de 100'den fazla basın mensubu bekliyor.
WIKILEAKS'İN SÖZCÜSÜ: GRUBU DURDURMAYACAK
Wikileaks'in sözcüsü Kristinn Hrafnsson, "basın özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdiği Assange'ın gözaltına alınmasının grubun faaliyetlerini durdurmayacağını kaydetti.
Kristinn Hrafnsson gözaltına alınmadan önce Assange'ın zihinsel olarak ne durumda olduğu konusunda yorum yapmadı, ancak son 24 saat içinde kendisi ile temas halinde olduğunu söyledi.
'ŞİFREYİ İNTERNETTE YAYINLARIZ' TEHDİDİ
Assange'ı tutuklamasının ardından dünyayı Wikileaks'in daha önce "sigorta" olarak internete yüklediği dosyanın şifresini açıklayacağı tehdidini yerine getirip getirmeyeceği heyecanı sardı.
Wikileaks’in elinde 250 binden fazla belge bulunuyor. Site, bu belgeleri önümüzdeki aylarda parça parça yayımlamayı planlıyor. Ancak ABD’nin engelleme girişimlerine karşın, Wikileaks 1.4 gigabyte’lık dev bir “sigorta dosyası”nı internette paylaşıma açtı.
256 basamaklı bir şifreyle kilitlenen “insurance.aes256” isimli dosyanın Wikileaks’in elindeki bütün ABD belgelerini kapsayacak kadar büyük olduğu belirtildi.
“Sigorta dosyası”nda Guantanamo Körfezi ve BP’yle ilgili detaylar bulunduğu ifade edildi.
Wikileaks, Assange’ın öldürülmesi, tutuklanması ya da sitenin tamamen internetten kaldırılması durumunda dosyanın şifresinin açıklayacağını duyurmuştu.
Ancak Guardian'a konuşan kaynaklar, şu an böyle bir plan olmadığını ifade etti.
Şifre dolayısıyla belgeler şu an okunamıyor. Dosya ThePirateBay.org gibi torrent sitelerinden indirilebiliyor.
ÜLKESİ DE SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI
Wikileaks kurucusu Assange'a ülkesi Avustralya'da da rahat yok. Avustralya Adalet Bakanlığı, Assange'ın yasaları çiğneyip çiğnemediğini belirlemek için soruşturma başlatmıştı. Avustralya ayrıca Wikileaks'in yayınlamaya başladığı 250 bin belgenin ele geçirilmesinde suç işlenip işlenmediğini belirlemek için asker, ajan ve uzmanlardan oluşan özel bir kuvvet oluşturmuştu.
ASSANGE'IN TUTUKLANMASINA YOL AÇAN SÜREÇ
Okumak için diğer sayfaya geçiniz
Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'de tutuklanmasına yol açan süreç, ağustos ayında Stockholm'de başladı. Habere göre Assange, bir seminerde tanıştığı, adı "Sarah" olarak verilen 30'lu yaşlardaki kadının dairesine yerleşti ve feminist Sarah ile birlikte oldu.
Sarah ile tanışmasından üç gün sonra ise 20'li yaşlardaki, adı "Jessica" olarak verilen kadınla tanışan Assange, iddiaya göre, Sarah'nın tanığı olan bu kadınla da iki kez birlikte oldu ve ikinci birlikteliğinde korunmadı.
Olayın İsveç yasalarının karmaşıklığından bu hale geldiğini yazan gazete, HIV kapmış veya hamile kalmış olabileceği endişesine kapılan Jessica'nın daha sonra Sarah'ya telefon ederek, Assange'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde buluştuğunu ve durumu kendisine anlattığını belirtti.
Habere göre, Sarah Assange'a telefon etti ve dairesini terk etmesini istedi. Ardından iki kadın karakola giderek Assange'dan şikayetçi oldu. Sarah, Assange'ın kendisiyle birlikte olurken kullandığı prezervatifin hatalı olduğunu belirtirken, Jessica da Assange'ın korunmayı reddettiğini kaydetti. Bir kaynağa göre, Jessica, Assange'ı HIV testi yaptırmaya zorlamak için böyle davrandı.
İki kadını sorgulayan kadın polis memuru da iki kadının mağdur olduğu sonucuna vardı ve Jessica'nın tecavüze uğradığı, Sarah'nın cinsel tacize hedef olduğuna karar verdi.
Assange, yanlış bir şey yapmadığını ve iki kadınla da birlikteliğinin rızalarıyla olduğunu söylemesine karşın nöbetçi savcı Maria Kjellstrand, Assange'ın tecavüz zanlısı olarak aranmasına karar verdi.