Assange öldürülürse kıyamet kopar

Abone ol

Wikileaks'te şimdi de suikast iddiaları konuşuluyor. Assange, öldürülmeye karşı yeni önlemler aldı.

Wikileaks’ın ABD dökümanlarının yayınlanmasında ortaklık yaptığı beş yayın organından biri olan İngiliz Guardian gazetesi, intenet sitesinde Wikileaks kurucusu Julian Assange'e canlı olarak gelen soruları cevapladı. Belgeleri sızdıran askerin kahraman olduğunu söyleyen Assange, hayatının bu belgelere bağlı olduğunu ve başına birşey gelmesi halinde şifreli belgelerin binlerce kişiye gönderildiğini ifade etti.

Türkiye saati ile 15:00'te başlayan soru-cevap uygulamasının duyurulmasıyla internet sitesi çöktü. Yaşanan sorunun giderilmesinden sonra Assange'ın sorulara verdiği cevaplar sitede yayınlandı.

GELEN SORULAR VE ASSANGE'IN CEVAPLARI:

'ÜLKEMİ ÇOK ÖZLEDİM'

Avusturalya pasaportu taşıyorsunuz. Ülkenize geri dönmeyi düşünüyor musunuz yoksa bu Avusturalyalı diplomat ve polisin sizi tutuklama olasılığı nedeniyle şu an için söz konusu değil mi?

- Ben bir Avusturalya vatandaşıyım ve ülkemi çok özledim. Ancak geçtiğimiz haftalarda Başbakan Julia Gillard ve Genelkurmay Başkanı sadece benim dönüşümü imkansız kılmadı aynı zamanda ABD hükümetine benim ve arkadaşlarımın tutuklanmasına yardım edeceklerini de açıkladılar. Bunun bir Avusturalya vatandaşı için ne anlama geldiği açık.

'MANNING BİR KAHRAMAN'

Dünya’da yaşananları nasıl değiştirdiğnizi düşünüyorsunuz? Tüm dikkatler sizin üzerinizdeyken, bu bilgileri size sağlayan köstebek de övülmeyi haketmiyor mu?

- Eğer Pentagon’un iddia ettiği gibi sızıntıların arkasındaki isim gibi konu genç asker Bradley Manning ise o zaman o tam bir kahramandır.

Tehlikede olacağını düşündüğünüz kişilerin isimlerini sansürlemeyi düşünüyor musunuz?

- Wikileaks dört yıldır yayında. Bu süre içinde aktivitelerimiz sonucunda tek bir kişi bile zarar görmedi. Şu durumda her hangi bir değişiklik beklemiyoruz.

ABD hükümeti sizin gazeteci olup olmadığınız sorguluyor. Siz gazeteci misiniz? Başkalarını ahatsız edebilecek bilgilere ulaştığınız sürece gazeteci olup olmamanız fark eder mi?

- Kurgusal olmayan ilk kitabımı yazdığımda 25 yaşındaydım. O zamandan beri gazeteler, TV ve internette çalışıyorum. Gazeteci olup olmadığımı tartışmanın bir önemi yok. Halen diğer gazetecileri yönlendiren araştırmalar yapmak benim asıl görevim.

UFO’lar ya da dünya dışı varlıklarla ilgili belgeler var mı?

- Bize UFOlar hakkında pek çok email geliyor. Ancak bu mailler iki konudaki yayın ilkelerimize uymuyor;

1- İlk ağızdan yazılma

2- Orjinal olma

Yayınlananlar arasında UFO’lara referans veren belge yok.

Dünyada bu kadar etki uyandırmayı bekliyor muydunuz? Güvenliğinizden endişe ediyor musunuz?

- Her zaman WikiLeaks’in küresel bir rol sergilediğine inanıyorum ve 2007’de Kenya’daki seçim sonuçlarının değiştirilmesinden bu yana bunu yaptığı açık. Hala planlarımızın biraz gerisinde olduğumuzu düşünüyoruz ve yapacak daha çok şey var. Yaşamlarımıza yönelik tehditler kamuoyunun da konusudur. Süper Güç’le pazarlık edecek güce ulaşacak oranda tedbirli davranıyoruz.

SANSÜR UYGULUYOR MU?

XXX gibi kimlikleri sansürlemenizi nasıl açıklıyorsunuz? Bazı belgelerin de sadece belirli bölümleri yayınlandı. Bu kadar önemli kararları kim veriyor yoksa ABD hükümeti mi?

- Haberlere konu olan belgeler bizim basın ortaklarımız ve kendimiz tarafından açıklanıyor. Haberler, onları hazırlayan gazeteciler tarafından redakte ediliyor. Basına hazırlanan bu haberler de en azından bir editör tarafından, sürecin doğru işleyip işlemediğinden emin olmak için bir kez daha gözden geçiriliyor.

Her ne kadar sinir bozucu olsalar da DDoS saldırıları sizin için iyi bir reklam gibi görünüyor. En azından güvenilirliğinizi artırıyor. Şimdi Amazon'un sunucularından çıkarıldığınız söyleniyor. Bu açıklamaya katılıyor musunuz? Böyle bir olayın gerçekleşmesini bekliyor muydunuz?

- 2007'den bu yana, sunucularımızdan bazılarını bilinçli olarak, ifade özgürlüğü sorunu yaşandığını düşündüğümüz yerlere yerleştiriyorduk. Böylece, gerçekleri boş laflardan ayırmak istedik. Amazon da onlardan biriydi.

Kimsenin durduramayacağı bir işe başladınız. Yeni Dünya’nın Başlangıcı. Elinizde ACTA’yla ilgili belgeler de var mı?

- Evet, telif hakkı ve patent endüstrisindeki ABD gibi devleri memnun etmek için oluşturulmuş Truva atı benzeri Sahtecilikle Mücadele Ticaret Anlaşması’yla (ACTA) ilgili de belgeler var elimizde. Aslına bakılırsa bir sızıntıyla Wikileaks’e ilk dikkat çeken de ACTA oldu.

Kanada Başbakanı’nın danışmanlarından Tom Flanagan geçtiğimiz günlerde “bence Assange’e suikast düzenlenmeli... Eğer Assange ortadan kaybolursa hiç de mutsuz olmayacağım” dedi. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?

- Flanagan ve diğerlerinin verdiği bu tür demeçler cinayete azmettirme olarak değerlendirilmeli.

Batılı hükümetler basın özgürlüğünü garanti altına aldıklarından hareketle ahlaki otorite iddialarında bulunuyor. Wikileaks’e ve size yönelik yasal yaptırım tehditleri bu iddiayı zayıflatıyor. Batılı hükümetlerin Wikileaks’e saldırarak bu ahlaki otoriteyi kaybetme riskine girdiğini düşünüyor musunuz? Hatta en baştan şunu sorayım, Batılı hükümetlerin herhangi bir ahlaki otoritesi olduğuna inanıyor musunuz?

- Batı temel güç ilişkilerini bir bağlantılar, krediler, hisseler ve holdingler ağı üzerinden malileştirdi. Böyle bir ortamda sözün “özgür” olabilmesi kolaylaşır çünkü siyasi iradedeki bir değişim çok nadiren bu temel araçlarda değişimi getirir. Batı’da söz, gücü olmadığı için kuşlar kadar özgürdür. Ancak Çin gibi sansürün ağır olduğu ülkelerde, sözün hala gücü vardır ve bu güçten korkulur. Her zaman için sansürü sözün gücüne işaret eden bir ekonomik ilişki olarak görmeliyiz. ABD’nin büze yönelik saldırıları çok büyük bir umuda işaret ediyor; sözün mali duvarı yıkabilecek kadar güçlü olması umuduna.

ASSANGE ÖLÜM KORKUSU YAŞIYOR!
AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

Geçtiğimiz beş günde ya da daha önce Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili sızıntılarda, içinde Afgan muhbirlerin adı geçen belgelere yer verdiniz mi? Bu kelimeyi kullandığım için üzgünüm ama, insanları tehlikeli bir duruma sokmamak için isimlere sansür uygulamayı düşünüyor musunuz? Bu arada, tarih sizi affedecek. Elinize sağlık.

- Wikileaks'in dört yıllık bir geçmişi var. Bu süreçte, böyle bir iddiayla karşılaşmadık. Pentagon gibi kuruluşlarda çalışanlar dahil bir kişi bile bizim çalışmalarımızdan zarar görmedi. İnsanları karşılıklı misillemelerin yaşandığı durumlara daha çok manipülasyon çabaları ve entrikalar sokar. Duruşumuzda herhangi bir değişikliğin yaşanmasını beklemiyoruz.

Wikileaks bu “megasızıntı”yı yayımlamadan önce Wikileaks’in sitesinde bulunan diğer belgelere ne oldu? “Teknik aksaklıklar”ı aşıp bu belgeleri yeniden internette yayımlayacak mısınız?

- Belgelerin çoğunluğu mirror.wikileaks.info adresinde yayında, geri kalanını da mühendislik sorunlarını hallettikçe siteye yükleyeceğiz. Bu yılın Nisan ayından bu yana kendi takvimimizi kendimiz belirlemiyoruz. Adımlarımız ABD hükümetinin bize karşı şiddet uygulamalarına odaklanıyor. Ancak benim ve diğerlerinin üç buçuk yıllık çalışmasının kamuoyu tarafından erişilebilir olmadığını görmek beni mutsuz ediyor.

Julian, Wikileaks'i temsil eden bir yüzün olması gerekli miydi? Organizasyonun bilinen bir temsilcisinin olmamasının çok daha iyi bir şey olduğunu düşünmüyor musunuz? Tartışmaların tamamı kişisel bir hal alıp, sizin üzerine yoğunlaştı. Her yerde sizin isminizle başlayan haberler yayılmaya, Wikileaks sizinle özleşleşmeye başladı. Artık kimse Wikileaks'ten bir kuruluş olarak bahsetmiyor. Pek çok kişi, Wikileaks'in arkasında başkalarının olduğunun bile farkında değil. Ve ben bu durumun Wikileaks'i savunmasız kıldığını düşünüyorum. Çünkü bu şekilde, düşmanlarınız sizi daha kolay suçlayabilir. İnsanları sizin kötü amaçlar güden bir kuruluş olduğunuza ikna ederlerse, yani sizi kadınlara tecavüz eden bir terörist olarak göstermek de olabilir bu, Wikileaks'in güvenilirliği büyük ölçüde sarsılacaktır. Bununla birlikte, bugüne kadar yaptıklarınıza saygı duymakla birlikte, bence siz ön plana çıkarken, Wikileaks'in perde arkasında kalan cesur ekibe haksızlık ediliyor.

- Bu ilginç bir soru. İlk başlarda Wikileaks'i temsil eden birinin olmaması için çok çaba harcadım. Çünkü kuruluşumuzda egolara yer vermek istemedim. Biz de Fransız matematiklerin izinden gidip, takma isimlerle kullandık. Ancak bu durum insanların merakını artırmakla birlikte, bazılarının kendilerini kuruluşumuzun içinde varmış gibi göstermesine neden oldu. Günün sonunda, içimizden birinin halkın önüne çıkması gerekiyordu ve sadece kendişi ifşa etme cesareti gösteren bir liderlik kaynakların kendilerini riske etmesini sağlayabilirdi. Bu süreçte spot ışıkları altında kendini bulan ben oldum. Ardından farklı farklı saldırılara maruz kaldım. Ancak pek çok kişinin de güvenini kazandım.

İçinde olduğunuz bu oyun kazanılabilir mi? Teknik olarak, Amazon gibi hizmetler ve hizmet sunucularının doğrudan ya da dolaylı olarak hükümet kontrolünde olduğu bir durumda, güçlülerle saklambaç oynamaya devam edebilir misiniz? Ayrıca, -fiziksel olmasına gerek yok, teknik konular yüzünden- “oyundan çıkarılırsanız” elinizdeki belgeler için alternatifleriniz neler? Kampanyaya devam edecek ikinci bir grup aktivist var mı? Eğer elinizdeki malzemeler bir önbelleğin oyundan çıkarılması halinde oyunun sürmesini sağlayacak şekilde “dağılmış” durumda mı?

- Dışişleri Bakanlığı arşivi ABD ve diğer ülkelerle ilgili önemli malzemelerle birlikte şifreli bir biçimde 100 binin üzerinde kişiye dağıtıldı. Eğer bize bir şey olursa, kilit kısımlar otomatik olarak kamuoyuyla paylaşılacak. Dahası Dışişleri Bakanlığı arşivleri birçok haber kurumunun elinde. Tarih kazanacak. Dünya daha iyi bir yere dönüşecek. Biz hayatta kalacak mıyız? Bu size bağlı.

Batılı hükümetlerin WikiLeaks’e saldırarak ahlaki temellerini kaybettiğini düşünüyor musunuz? Bunu yaparken batılı hükümetlerin dayandığı bir ahlaki temel olduğunu düşünüyor musunuz?

- Batı gücünü borçlar, iş anlaşmaları, hissessahipleri ve bankaların oluşturduğu bir ağdan alıyor. Böyle bir çevrede ‘özgür’ olmaktan bahsetmek kolay çünkü poltika değişimleri çok nadir olarak temeldeki bu olguların değişmesine neden olur. Mesela kuşlar hakkında konuşmak serbesttir ama gücü elinde tutanlara yönelik konular değil. Çin gibi ülkelerse açık açık sansür uyguluyorlar çünkü orada konuşmak hala bir güç demek. Sansürü her zaman konuşma özgürlüğünün potansiyel gücünü gösteren bir işaret olarak ele almalıyız.

'HAYATIMIZ SİZE BAĞLI'

Eğer elinizdeki materyal kaybolursa bu herşeyin sonu mu olur?

- Arşivimize dünya üzerinden 100 binden fazla kişi ulaşabiliyor. Yani eğer bizim başımıza bir şey gelse de arşivdeki önemli bilgiler açıklanacaktır. Bunun da ötesinde arşivimiz bireden fazla haber merkezininde elinde bulunuyor. Tarih kazanacaktır. Dünya daha iyi bir yer olacak. Biz hayatta kalacak mıyzı? Bu size bağlı.

Günün Önemli Haberleri